3 tammi

Tekniikkahifistelijän kokeilut rihkamalla

Olen tottunut olemaan teknisesti melko huolellinen. Valot tietyssä kulmassa, dynamiikka hallinnassa ja tarkennus silmissä. Tällainen huolellisuudesta on etenkin kaupallisessa valokuvauksessa usein edellytys. Valokuvaajana huomaan tekeväni asiat samalla tavoin kerta toisensa jälkeen, joka tuo tekemiseeni varmuutta. Toisaalta tämä tarve kontrolliin puuduttaa....
Continue reading
19 loka

Makrosuppilolla heksagoneja

Ensikosketuksella tällainen viisvitonen Micro-NIKKOR nostaa mieleen epäilyksen siitä, että se olisi jonkinlainen kämäinen rekvisiitta Matrix elokuvasta. Japanilaiset ovat lyöneet putkeen koko rahan edestä numeroa sillä intensiteetillä, että visuaalinen yllätys laittaa kokemattoman heittämään tyhjää hetken. Mitä? Rungosta löytyy siis aukkojen arvot, nimet, sarjanumerot, tarkennusasteikko ruhtinaallisesti niin jaloissa, tuumissa ja metreissä. Ja numerot on vielä söpön kirjavasti väritetty....
Continue reading
30 syys

Levysuotimien uusi tuleminen

Objektiiviin ruuvattavat, pyöreät suotimet ovat olleet olemassa lähes yhtä kauan kuin valokuvauskin. Niiden tuoma lisäarvo on osittain mittava, ja ainakin pyöröpolarisaatiosuotimen tulisi olla jokaisen maisemavalokuvausta harrastavan kameralaukussa. Pyöröpolarisaatiosuotimen avulla kuvasta on mahdollista saada enemmän irti, ja muun muassa sen väridynamiikka sekä kontrasti paranevat huomattavasti. ...
Continue reading
2 syys

Puuttuva linkki – kokeilussa ZEISS Batis 1.8/85 (osa 2)

85 millimetrin objektiiveja tavataan yleisesti kutsua ’potretti-linsseiksi’ sen vuoksi, että polttoväli sopii hyvin ihmiskasvojen kuvaamiseen ilman laajakulmalinsseille ominaisia vääristymiä. Vaikka edellä mainittu väittämä edustaa yleisesti ottaen hyvää lähtökohtaa erilaisten polttovälien hahmottamiseksi, on minua kieltämättä hieman ärsyttänyt se, että monilla ulkomaisilla keskustelupalstoilla Zeiss Batis 1.8/85 on luokiteltu nimenomaan ’potretti-linssiksi’ – ikään kuin objektiivit suunniteltaisiin vain yksittäisiä kuvatyyppejä varten....
Continue reading