-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

8 käytännöllistä vinkkiä puhelimella kuvaamiseen

1. Puhelinkuvissa kannattaa harkita vaakakuvaa

Puhelinta pidetään tavallisessa käytössä useimmiten pystyasennossa, joka johtaa siihen, että suurin osa puhelinkuvista on juuri pystykuvia. Tämä saattaa johtaa tylsään sommitteluun. Puhelimella kuvattaessa kannattaa muistaa harkita vaakakuvan ottamista.

Pyri miettimään kuvan suunta kohteen mukaan ja unohtaa tottumukset siitä miten tavallisesti pidät puhelimesta kiinni.

Vaakakuvan mahtuu huomattavasti enemmän informaatiota leveyssuunnassa, jonka takia se soveltuu luontevasti esimerkiksi maisemakuvaukseen ja isompien ihmisryhmien kuvaamiseen.

2. Puhelimella voi kuvata ääninappulasta

Monissa älypuhelimissa valokuvan voi ottaa myös muualta kuin näytöllä olevasta napista. Esimerkiksi ääninappulaa voi monissa malleissa käyttää kuvien ottamiseen. Ääninappulan käyttäminen voi parantaa puhelinkuvauksen ergonomiaa.

Kannattaa muistaa, että näytön liian voimakas painallus saattaa aiheuttaa tärähtäneitä kuvia.

3. Hämärällä otetut kuvat tärähtävät helposti

Hämärällä kuvaaminen vaatii aina laitteilta enemmän ominaisuuksia. Yleisesti ottaen puhelimella on hankala saada laadukkaita kuvia hämärällä, sillä kuvat tärähtävät helposti valon vähenemisen myötä.

Tärähtäneitä kuvia voi yrittää välttää tukemalla puhelinta johonkin tukevaan pintaan, kuten lähellä olevaan pöytään, puun runkoon tai kaiteeseen.

Monissa uudemmissa puhelinmalleissa on erillinen yökuvaustila, jota kannattaa muistaa hyödyntää hämärällä. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa, että kuvan valotusaika on huomattavasti pidempi. Tämän seurauksena meidän tulee olla erityisen huolellisia, että kuvausotteemme on mahdollisimman vakaa.

4. Vältä likainen objektiivi

Puhelin otetaan usein taskusta tai laukun pohjalta, joka tarkoittaa että puhelimen objektiivissa voi olla epätoivottuja roskia. Näitä voi olla vaikea huomata, ellei asiaan kiinnitä huomiota.

Likainen objektiivi on kuitenki yksi puhelinkuvien suurimmista vihollisista. On ikävä jälkikäteen huomata, että muuten onnistunut kuva on täysin roskien peitossa.

Tämän takia on hyvä rutiini välillä tarkistaa puhelimen kameran objektiivit ja varmistaa, että ne ovat puhtaat.

Pienen koon takia puhelin on loistava laite erilaisten kuvakulmien kokeiluun.

5. Kokeile erilaisia kuvakulmia rohkeasti

Puhelinkuvaus on loistava tapa kehittää omaa luovuuttaan ja harjoitella sommittelua. Etsiminen, tutkiminen ja tarkkailu on oleellisia osia valokuvauksen harjoittelua.

On hyvä muistaa, että puhelimella voi kuvata hieman vapautuneemmin ja rohkeasti kokeilla erilaisia kuvakulmia. Puhelinta voi esimerkiksi pitää kaukana itsestään tai aivan maassa kiinni. Puhelimen pienen koon ansiosta erilaisten kuvakulmien kokeilu on helppoa.

6. Tunne puhelimen ominaisuudet

Monien älypuhelimien kamerat ovat tänä päivänä todella laadukkaita. Osa puhelimen kameran edistyneemmistä ominaisuuksista ei kuitenkaan monissa puhelinmalleissa ole vakiona päällä.

Kannattaa esimerkiksi käydä puhelimen valikoissa varmistamassa, että kuvaa parasta mahdollista laatua, jos haluaa saada kaiken mahdollisen irti puhelimen kamerasta. Monet älypuhelimet pystyvät tallentamaan jopa raakakuvia.

Osassa uudempia puhelimia on mahdollista käyttää teleobjetiivia.

7. Puhelinkuvauksessa jalka-zoomi on paras

Puhelimella kuvattaessa ei kannata zoomata lähemmäksi kohdetta sormilla suurentamalla. Tämä on monissa puhelinmalleissa pelkkää digitaalista rajausta, joka heikentää kuvan laatua huomattavasti.

Puhelinkuvauksessa kannattaa suosia jalka-zoomin käyttöä, eli fyysisesti mennä lähemmäksi kohdetta. Jalka-zoomin käyttäminen on myös parempi tapa opetella kuvan sommittelua.

Osassa kalliimpia puhelimia on ruvennut esiintymään myös aitoja teleobjektiiveja, jolloin on mahdollista käyttää polttoväliä, joka aidosti mahdollista pidemmälle näkemisen. Kannattaa kuitenkin oman puhelimen kohdalla varmistaa asia, jotta tietää mitä on tekemässä.

Puhelimen suora salama voi olla hauska tehokeino.

8. Salama voi olla hauska tehokeino

Monet kauhistelevat salaman käyttöä ja ajattelevat sen automaattisesti pilaavan kuvan. Joissain tilanteissa salaman käyttö voi kuitenkin olla hauska tehokeino, joka tekee kuvasta leikkisämmän ja nostaa muuten liian tummat kohteet esiin.

Puhelinkuvauksessa kannattaa opetella hahmottamaan missä tilanteissa salamasta on hyötyä ja koska ei. On myös hyvä itse hallita koska salama välähtää ja välttää automaattista salamaa.

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *