Valokuvauksen perusteet
Valokuvauksen perusteet: valotus
Valotukseen vaikuttaa kolme tekijää, joista puhutaan usein valotuksen pyhänä kolminaisuutena, tai kultaisena kolmiona. Nämä kolme tekijää ovat ISO-arvo, aukko ja suljinaika.
Valokuvauksen perusteet: suljinaika ja liikkeen pysäytys
Suljinaika eli valotusaika määrää sen, kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille. Tämä aika ilmaistaan kamerassa sekunteina.
Valokuvauksen perusteet: ISO-arvo
Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Digikuvauksessa ISO-arvo kertoo kuinka herkkä kenno on valolle. Samat periaatteet pätevät kuten filmikuvissa, eli mitä matalampi iso-arvo, sen vähemmän herkkä kenno on valolle ja kohina on pienempää.
Valokuvauksen perusteet: aukko
Objektiivissa oleva aukko (aperture) määrää, kuinka paljon valoa pääsee kameraan. Aukon valinta vaikuttaa ratkaisevasti syväterävyyteen (depth of field). Syväterävyys kertoo kuinka iso alue maisemasta on tarkka syvyyssuunnassa.
Syväterävyyden hallinta valokuvissa
Mitä isompi aukko, eli pienempi f-arvo, on käytössä, sitä pienempi alue syvyyssuunnassa on terävää. Tarkennusalueen ulkopuolella olevien epäterävien alueiden piirrosta puhuttaessa käytetään nimitystä bokeh.
Objektiivit ja polttovälin merkitys valokuvauksessa
Objektiiveja eri valmistajien järjestelmäkameroihin on saatavilla kymmeniä ja taas kymmeniä merkkiä kohden. Tämän artikkelin ideana on antaa yleiskatsaus objektiivien maailman ja yksinkertaisesti käydä läpi objektiiveihin liittyvää sanastoa.
Kuvankäsittely
Photoshopin perusteet: kattava opetusvideo kuvankäsittelyn alkeista
Atte Tanner 12.11.2022Tämän artikkelin ja yllä olevan 45 minuuttisen opetusvideon ideana on antaa mahdollisimman hyvä peruskäsitys Photoshopin tärkeimmistä ominaisuuksista valokuvaajia ajatellen.
Maskien käyttö Photoshopissa – kuvankäsittelyn alkeet
Atte Tanner 9.11.2022Maskit ovat valokuvauksen näkökulmasta yksiä Photoshopin tärkeimmistä ominaisuuksista. Tästä syystä maskien huolellinen opettelu on yksi ensimmäisiä askelia, joka kuvankäsittelyssä kannattaa ottaa haltuun
Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentely
Atte Tanner 23.6.2022Lightroom ja Photoshop ovat hyviä kavereita keskenään. Nämä kaksi kuvankäsittelyohjelmaa tukevat toinen toisiaan, eivätkä kilpaile keskenään.
Missä puhelimessa on paras kamera? Sokkovertailussa 16 älypuhelinta
Salaman ja jatkuvan valon erot valokuvauksen näkökulmasta
Mitä eroa on puhelimen ja järjestelmäkameran kuvilla?
Puhelimen kameran tärkeimmät ominaisuudet tarkastelussa
Näillä lisävarusteilla pääset alkuun vlogien tekemisessä
Maisemakuvaus
Talvikuvauksen haasteet ja mahdollisuudet
Pyry Luminen 31.1.2023Laitteiston suojaaminen lumisateelta ja hengityksen lämmöltä on tärkeää, jotta säästyy kosteuden, sulamisen ja jäätymisen aiheuttamilta haitoilta. Hengitysilma huurustaa nopeasti etsimen. Vastavalosuojaa voi käyttää optiikan suojaamiseen lumisateelta.
Näillä vinkeillä valokuvaat ilotulitteita onnistuneesti
Kamerakoulu.fi 9.12.2022Kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnitella paikkaa etukäteen ja saapua ajoissa paikalla. Tällä tavoin saamme mahdollisimman avoimen näkymän tulevista ilotulitteista.
Pitkän valotusajan käyttäminen maisemakuvauksessa
Atte Tanner 18.5.2022Pitkän valotusajan avulla on mahdollista tallentaa valokuvaan jotain mitä silmä ei pysty näyttämään. Tämä näkymättömän paljastaminen tekee pitkällä valotusajalla kuvaamisesta maagista.
Potrettikuvaus
Marko Rantanen esittelee märkälevy-kollodium prosessin vaiheita
Kamerakoulu.fi 27.4.2019Tällä videolla valokuvaaja Marko Rantanen esittelee märkälevy-kollodium kuvan tekemisen vaiheita. Kyseinen tekniikka on kehitetty 1851 ja ollut käytössä 1900-luvun alkuun saakka.
Potretti-, muoti- ja mainoskuvaajana Markoa kiinnostaa märkälevy-kollodium tekniikassa erityisesti sen analogisuus, rajoitteet ja käsityö.
Arvostelussa Canon RF 50mm f/1.8
Atte Tanner 20.11.2021Canonin uudesta RF 50mm f/1.8 objektiivista on lyhyessä ajassa tullut yksi omista suosikkiobjektiiveistani. Tässä arvostelussa käyn läpi omia kokemuksiani tästä edullisesta lasista ja kerron sen plussat ja miinukset.
Niklas Isberg kertoo Wanhat kuvat -projektin taustoista
Niklas Isberg 18.1.2018Vanhat, erityisesti noin 1900-luvun alussa otetut valokuvat ovat kiehtoneet minua jo pitkään. Kuviin sisältyy pala historiaa, ja niiden taustalla on usein jokin tarina. Valokuvaus ei myöskään ollut muinoin aivan yhtä helppoa kuin nykyään.
Valokuvauksen tehokurssi on oikopolku valokuvauksen saloihin. Kurssin jälkeen osaat käsitellä järjestelmäkameraa kuin ammattilainen ja tiedät valokuvauksen tärkeimmät tekniset seikat.
Koska
6.4.2023
Vetäjä
Atte Tanner
Hinta
89 €