1 maalis

Ammattina persoonalliset kissakuvat

iiro rautiainen, kissakuvaus, ammattilainen, kissa, kissat, lemmikit, lemmikkikuvaus, eläimet, eläinten kuvaaminen, studio, yritys

Yrityksesi kuvasto on todella persoonallista ja kaunista. Kuinka olet kehittänyt ilmaisuasi tähän suuntaan?

Tyylini on kehittynyt pitkälti omien mieltymysten sekä yleisten inspiraation lähteiden pohjalta. Tykkään tosi paljon minimalistisen selkeästä sekä sävyiltään harmonisesta tyylistä ja näitä asioita pyrinkin kissakuvissani aina toteuttamaan. Valon suhteen taas koitin miettiä sellaista tyyliä, joka olisi sekä joustava että edes hieman persoonallinen. Päädyin tällaiseen suhteellisen tasaiseen, sillä se antaa melko hyvin anteeksi tilanteen, jossa kissa ei olisi juuri siinä valon kannalta täydellisessä kohdassa. Loppujen lopuksi lähtökohtanani tyylin suhteen on tuoda kissojen persoonallisuutta esiin sillä senhän takia he ovatkin niin suosittuja lemmikkejä ja perheenjäseniä!

Kuinka idea perustaa Felis & Felis kissakuvaus lähti?

Inspiraatio tälle idealle syntyi klassisesti hampaita pestessäni eräänä iltana! Elin lapsuuteni kissojen keskellä, mutta täyttäessäni 12 jouduin muuttamaan heidän keskeltään pois. Tämän jälkeen minulle ei ole tullut uutta mahdollisuutta elää enää heidän kanssaan. Olin alitajuntaisesti miettinyt, että kuinka ihmeessä voisin kuitenkin viettää enemmän aikaa kisujen kanssa. Tuolloinhan se sitten valkeni! Varsinaisesti kissakuvaajiksi itseään tituleeraavia kuvaajia ei hirveästi ole niin Suomessa kuin ulkomaillakaan, joten tottakai tähän oli omaa osaamistani tarjottava!

Iiro-Rautiainen-kissakuvaus-5

Lemmikkien kuvaaminen ja erityisesti kontroloiminen on tunnetusti hyvin haastavaa. Kuinka toimit kissoja kuvatessa?

Kissalle tilanteen järjestäminen mahdollisimman rennoksi ja stressittömäksi on ensisijainen tavoitteeni, sillä eläinten kanssa toimiessa joudutaan aina menemään heidän ehdoillaan. Tämän vuoksi kuvaan pääasiassa heidän kotonaan tuoden matkastudioni mukanani. Annan kisun rauhassa tutustua minuun ja kuvausvälineistöön ennen kuvaamisen aloittamista. Itse kuvaustilanne on tiivistä yhteistyötä minun ja kissanomistajan kanssa. Kissanomistaja tuntee kisun persoonan ja mieltymykset joita hyödyntämällä yritämme saada hänet sitten hengaamaan sen hetken verran kuvausspotilla. Eli kaikki lempilelut ja herkut ovat sallittuja! Minun osani on sitten vain poimia ne millisekunnin hetket kissan hääräämisen keskeltä, kun hän näyttää kauneimpia puoliaan. Kuvaamiseen varataan yleensä reilusti aikaa ja riippuen kisun luonteesta, on kuvaus purkissa n. 0,5h -2 h:ssa.

Yrityksesi on todella pitkälle erikoistunut alassaan. Onko tämä sinusta pakollista ammattivalokuvaajalle tänä päivänä?

Suomessa näin spesifioitunut valokuvauspalvelu on melko harvinainen sillä markkinat ovat myös suhteellisen pienet. Esimerkiksi USA:ssa tällainen erikoistuminen taas kilpailun moninkertaistuessa on melkeinpä elinehto. Kokisin saman alkavan pätemään myös Suomeen sillä kuvaajia on koko ajan enemmän ja enemmän. Mikäli taas katsoo ihan vain somen näkökulmasta, uudet ja persoonalliset tyylit ja tarinat ovat aina mielenkiintoisia!

Iiro-Rautiainen-kissakuvaus-3

 

Kuinka valmistaudut kuvauksiin? Teetkö luonnoksia? Kirjoitatko ideoita ylös?

Olen tehnyt tietynlaisen moodboardin, johon olen kerännyt tyyliäni ja mieltymyksiäni tukevia kuvia. Käytän kuvauksissa jonkinverran rekvisiittaa johon etsin aina myös ideoita! Toisinaan kirjoittelen muistivihkooni myös ajatuksia mikäli sellaisia tulee mieleen tienpäällä. Itse kuvauksiin taas valmistaudun aina miettimällä kisun turkin sekä silmien sopivia väriyhdistelmiä. Minulla on runsas valikoima eri värisiä taustoja sekä rekvisiittoja, jotka valitsen sitten tämän pohjalta.

Mitä tiettyä asiaa kokeneidenkin valokuvaajien tulisi sinusta jatkuvasti opetella ja harjoitella lisää?

Valon näkemistä ja hallitsemista.

Iiro-Rautiainen-kissakuvaus-4

 

Mihin viimeaikaiseen kuvaasi olet erityisen tyytyväinen ja miksi?

Tähän hauskaan kuvaan, jossa kisu lepäilee jalkarahin päällä. Ripottelimme kissanomistajan suosituksesta hieman kissanminttua rahin päälle sillä hän kuulemma nauttii suuresti kun saa nuuskia sitä. Lopptuloksena olikin sitten tällainen hyvin rentoutunut kisuneiti! Tämä kuva kuvastaakin sitä mitä lähdenkin aina hakemaan kuvista; kisujen persoonallisuutta sekä jotain astetta erikoisempaa vivahdetta!

Lisää Felis & Felis -kissakuvauksesta voi lukea täältä: www.kissakuvaus.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Koirakuvaajan työpäivä
Projektin kuvaaminen kulkukoirien keskellä

mm
Iiro Rautiainen

Moi, olen Iiro. Valokuvaaja kenellä on parran kasvatuksen ikuisuusprojekti meneillään. Tyyppi kuka rakastaa fiilistelyä, ihmettelemistä ja onnellisia ihmisiä. Kissoja myöskin. Toisinsanoen ihan tavallinen hymyilevä tapaus ilman sen kummempia lisämausteita.