18 marras

Clamshell-valaisu: pomminvarma kauneuskuva kahdella valolla

clamshell, kauneusvalo, potretti, studiokuva

Tässä osassa Kamerakoulun valaisukurssia tutustutaan clamshell-valaisuun. Tämä on yleinen valosetti etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne imartelee ihoa ja on hyvin pehmeä, jonka syystä se usein valikoituu tämän tyylisiin kuvauksiin.

Clamshell-valaisun pystyy toteuttamaan yhdellä valolla ja heijastimella tai vaihtoehtoisesti kahdella salamalla. Sivusta katsottuna nämä kaksi valoa muodostavat mielikuvallisesti avoimen simpukan, josta valaisun englanninkielinen nimi tulee.

Valaisun tunnistaa nenän alle muodostuvat kuviosta. Englanniksi tätä valaisua kutsutaan usein myös butterfly-valoksi, sillä nenän alle muodostuva kuvio muistuttaa perhosen siipiä, mikäli käyttää tarpeeksi paljon mielikuvitusta.

Miten clamshell-valaisu toteutetaan?

Päävalo asetellaan suoraan kohteen eteen ja yläpuolelle. Päävalo voi etäisyydeltään olla hyvinkin lähellä kohdetta, sillä usein tavoitteena clamshell-valaisussa on mahdollisimman pehmeä ja imartelelva valo kuvattavan kasvoilla.

studiokuvaus, clamshell, butterfly, valokaavio, salamakuvaus
Clamshell-valaisusa päävalo asetellaan suoraan kohteen eteen ja yläpuolelle. Toinen valo tai heijastin asetellaan päävalon tavoin suoraan linjaan, mutta selvästi päävalon alapuolelle.

Valojen asettelu

Päävalo kannattaa asetella osoittamaan suoraan kohdetta päin. Näin valoon saadaan hyvä symmetria ja mallin poskien varjot kehystävät kasvoja tasaisesti.

Toinen valo tai heijastin asetellaan päävalon tavoin suoraan linjaan, mutta selvästi päävalon alapuolelle. Tämän lisävalon tarkoituksena on antaa valoa esimerkiksi kaulan alueelle ja tasoittaa päävaloa. Ilman heijastinta kohteen silmät jäävät helposti hyvin tummiksi.

Heijastimen voi pystyttää esimerkiksi tällaiseen pidikkeeseen. Toinen toimiva vaihtoehto on yksinkertaisesti pyytää mallia pitämään heijastinta sylissään. Tämä keino toimii hyvin, mikäli ollaan tekemässä tiivistä kasvokuvaa.

clamshell, kauneusvalo, potretti, studiokuva, butterfly valo, valaisu
Valon luonne imartelee ihoa ja on hyvin pehmeä, tämän takia se valikoituu usein kauneus- ja meikkikuvauksiin.

Mikä valonmuokkain?

Tyypillisesti clamshell-valaisussa päävalo on hyvin lähellä kohdetta. Tästä syystä alkuun pääsee hyvin esimerkiksi pienellä tai keskikokoisella softboxilla. Käsisalamaan taas sopii esimerkiksi tällainen Lastoliten pieni tasovalo.

Toinen hyviä vaihtoehto on beauty dish, joka luonteensa takia sopii erityisesti potretti- ja muotikuviin. Beauty dishin valo on kovempaa kuin softboxin. Juuri tätä ominaisuutta voi käyttää hyväksi ja kovemmalla valolla korostaa kasvojen luustoa ja hyvää ihoa. Moniin beauty disheihin saa lisäosana pehmentävän diffuusiokankaan, jolla saa kätevästi pehmennettyä valoa. Tällöin valo muistuttaa enemmän tasovaloa.

Esimerkkejä clamshell-valaisusta

Mihin clamshell-valaisu sopii?

Clamshell-valaisua näkee käytettävän erityisesti kauneuskuvissa ja muissa lähikuvissa. Tyypillisesti valon luonne on hyvin pehmeä, sillä valonmuokkaimet asetetaan clamshell-valaisussa lähelle kohdetta. Usein valonmuokkaimen reuna on ainoastaan hitusen ruudun ulkopuolella.

Päävalon asettaminen puomille

Eräs haaste valaisun toteuttamisessa saattaa olla päävalon jalusta. Tämä nimittäin on herkästi kuvauslinjan edessä ja estää valon asettamisen kohteen päälle. Ratkaisu tähän on puomin, eli boomin käyttö. Puomin avulla valon pystyy nostamaan vapaasti kohteen yläpuolelle. Toinen vaihtoehto on esimerkiksi c-ständi ja grip arm. Mikäli tämän tyylisestä valaisusta innostuu on jompikumpi ratkaisu lähes pakollinen!

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!