-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä
clamshell, kauneusvalo, potretti, studiokuva

Clamshell-valaisu: pomminvarma kauneuskuva kahdella valolla

Tässä osassa meidän valaisukurssia tutustutaan clamshell-valaisuun. Tämä on yleinen valaisutyyli etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne clamshell-valaisussa imartelee ihoa ja on hyvin pehmeää, jonka syystä se usein valikoituu tämän tyylisiin kuvauksiin.

Clamshell-valaisun pystyy toteuttamaan yhdellä valolla ja heijastimella tai vaihtoehtoisesti kahdella salamalla. Sivusta katsottuna nämä kaksi valoa muodostavat mielikuvallisesti avoimen simpukan, josta kyseisen valaisun englanninkielinen nimi tulee.

Clamshell-valaisun tunnistaa nenän alle muodostuvasta kuviosta, poskien varjoista ja silmien heijastukista. Englanniksi tätä valaisua kutsutaan usein myös butterfly-valoksi, sillä nenän alle muodostuva kuvio muistuttaa perhosen siipiä, mikäli käyttää tarpeeksi paljon mielikuvitusta. Clamshell-valaisua ei kuitenkaa ole yhtä selkeästi tunnistettavissa, kuin esimerkiksi Rembrant-valaisu.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

studiokuvaus, clamshell, butterfly, valokaavio, salamakuvaus
Clamshell-valaisusa päävalo asetellaan suoraan kohteen eteen ja yläpuolelle. Toinen valo tai heijastin asetellaan päävalon tavoin suoraan linjaan, mutta selvästi päävalon alapuolelle.

Miten clamshell-valaisu toteutetaan?

Clamshell-valaisussa päävalo asetellaan suoraan kohteen eteen ja yläpuolelle. Päävalo voi etäisyydeltään olla hyvinkin lähellä kohdetta, sillä usein tavoitteena clamshell-valaisussa on mahdollisimman pehmeä ja imartelelva valo. Itse asettelenkin clamshell-valaisussa päävalon usein niin, että se jää ainoastaan nipinapin kuvarajan ulkopuolelle.

Päävalo kannattaa asetella osoittamaan suoraan kohdetta päin. Näin valoon saadaan hyvä symmetria ja poskien varjot kehystävät kasvoja tasaisesti. Poskien varjot kehystävät clamshell-valaisussa kasvoja kauniisti. Tarkempi selitys clamshell-valaisusta löytyy alla olevalta videolta.

Esimerkkejä muista potrettivalaisuista löytyy täältä: Seitsemän erilaista potrettivalaisua

Täytevalon käyttö clamshell-valaisussa

Toinen valo tai *heijastin asetellaan päävalon tavoin suoraan linjaan, mutta selvästi päävalon alapuolelle. Tämän lisävalon tarkoituksena on antaa valoa esimerkiksi kaulan alueelle ja tasoittaa päävaloa. Ilman heijastinta kohteen silmät, kaula ja rintakehä jäävät clamshell-valaisussa helposti turhan tummiksi.

Heijastimen voi pystyttää esimerkiksi tällaiseen *pidikkeeseen. Toinen toimiva vaihtoehto on yksinkertaisesti pyytää mallia pitämään heijastinta sylissään. Tämä keino toimii hyvin, mikäli ollaan tekemässä pelkästään tiivistä kasvokuvaa.

kauneuskuva, potretti, atte tanner
Valon luonne imartelee ihoa ja on hyvin pehmeä. Tämän takia clamshell-valaisu valikoituu usein kauneus- ja meikkikuvauksiin. Kuva: Atte Tanner

Mikä valonmuokkain?

Tyypillisesti clamshell-valaisussa päävalo on hyvin lähellä kohdetta. Tästä syystä alkuun pääsee hyvin esimerkiksi *softboxilla tai *varjolla. Toinen hyviä vaihtoehto on *beauty dish, joka luonteensa takia sopii erityisesti potretti- ja muotikuviin.

Beauty dishin valo on kovempaa kuin softboxin. Juuri tätä ominaisuutta voi käyttää hyväksi ja kovemmalla valolla korostaa kasvojen luustoa. Lisää tietoa erilaisista valonmuokkaimista löytyy tässä artikkelista: Erilaiset valonmuokkaimet vertailussa.

Puomin avulla päävalon saa suoraan kohteen yläpuolelle.

Päävalon asettaminen puomille

Eräs haaste clamshell-valaisun toteuttamisessa saattaa olla päävalon jalusta. Tämä nimittäin on herkästi kuvauslinjan edessä ja estää valon asettamisen kohteen päälle, ilman että jalusta näkyy kuvissa. Ratkaisu tähän ongelmaan on *puomin, eli boomin käyttö. Puomin avulla valon pystyy nostamaan vapaasti kohteen yläpuolelle.

Toinen vaihtoehto on esimerkiksi *c-ständi ja grip arm. Mikäli tämän tyylisestä valaisusta innostuu on jompikumpi ratkaisu todella kätevä.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *