Salamamkurssin aikaisemmissa osissa olemme puhuneet valon teoriasta ja anteneet vinkkejä ensimmäisen salaman ostoon. Edellisessä jaksossa taas kävimme läpi yleisimpiä valonmuokkaimia ja millaisiin tilanteisiin ne sopivat. Tänään ideana on laittaa nämä alkeet käytäntöön ja ottaa ensimmäiset oikeat salamakuvat!
Vallitseva valo (ambient light)
Vallitseva valo on ulkona tai sisätilassa luonnollisesti oleva valo, joka voi tulla esimerkiksi auringosta tai kattolampuista. Salamakuvauksessa lisäämme valonlähteen tämän vallitsevan valon päälle. Tämä vallitsevan valon ja salaman yhdistäminen on salamakuvauksen ydin, johon tutustumme lisää myöhemmissä jaksoissa.
Rakennetun valon etuna on, että se pysyy samanalaisena koko kuvausten ajan ja antaa näin tasaisia tuloksia. Valaisemalla kuvaaja voi luoda juuri sellaisen tunnelman kuin haluaa ja näyttää kuvattavan kohteen juuri sellaisena kuin haluaa.
Vallitsevan valon määrä minimiin kameran asetuksilla
Monissa tilanteissa emme pysty vaikuttamaan vallitsevan valon määrään. Emme pysty hetkellisesti pimentämään aurinkoa tai ruuvaamaan kattolamppuja pois kuvausten ajaksi. Voimme kuitenkin valita kameran asetukset, niin että vallitseva valo näkyy kuvassa mahdollisimman vähän.
Tavoitteena on alkuun saada kokonaan musta ruutu. Tähän täysin (tai lähes) mustaan näkymään lisäämme seuraavaksi salaman, jolloin voimme olla varmoja, että kaikki kuvassa näkyvä valo tulee nimenomaan salamasta ja näin keskittyä ainoastaan salaman valoon.
Kameran asetukset ja synkronointiaika
Haluamme siis seuraavaksi saada mahdollisimman tumman valotuksen aikaiseksi. Tätä varten valitsemme kamerasta matalan ISO-arvon, kuten esimerkiksi ISO 100 tai ISO 200.
Seuraavaksi valitsemme kameran nopeimman mahdollisen synkronointiajan. Tämä riippuu kamerasta ja on luultavasti jotain 1/125 ja 1/250 väliltä. Tarkista asia kamerasi ohjekirjasta tai kysy kaverilta kenelle kyseinen kamera on entuudestaan tuttu, mikäli et tiedä salaman synkronointiaikaa.
Mikäli sinulla on liian nopea suljinaika kameran sulkimen verhot eivät ehdi liikkua tarpeeksi nopeasti, jonka seurauksena kuvaan tulee musta alue.
Vallitsevan valon määrään voi siis vaikuttaa yhdessä suljinajan ja ISO-arvon kanssa. Seuraavaksi valitsemme aukon, joka voi harjoitusta varten olla esimerkiksi f/8.0. Näiden asetuksien (ISO 100, 1/200, f/8.0) tuloksena meillä pitäisi ainakin sisätiloissa olla musta ruutu tai ainakin lähestulkoon, joka riittää tässä vaiheessa!
Salaman valo mukaan valotukseen
Tässä vaiheessa olemme valmiita lisäämään salaman valon mukaan lopulliseen kuvaan. Aseta radiolähetin kameran salamankenkään, pystytä sateenvarjo (tai mikä tahansa valonmuokkain) valojalustalle ja vaihda salama manuaalille. Sateenvarjon voi kiinnittää jalustaan ja käsisalamaan esimerkiksi tällaisella adapterilla, jolloin pystyt kätevästi hallitsemaan varjon kulmaa vapaasti.
Aseta seuraavaksi salaman tehot asentoon 1/8 ja pystyä sateenvarjo reilun metrin päähän kohteesta. Nyt olet valmis ottamaan ensimmäisen testikuvan.

Salaman tehojen säätäminen manuaalisesti
Vaihda salaman tehoja pienemmälle (1/16) mikäli ensimmäinen testikuva on liian kirkas tai vastaavasti tehokkaammaksi (1/4) mikäli testikuvaa jää pimeäksi. Älä tässä vaiheessa enää koske kameran asetuksiin. Säädä valotus ainastaan salaman tehoista.
Sopivien tehojen löydyttyä voit lähteä muuttamaan salaman suuntaa ja leikkimään valolla vapaasti. Samat tehot toimivat niin kauan kuin salaman etäisyys kohteeseen pysyy samana.
Tee esimerkiksi testejä, joissa askeleittain pyörit valon kanssa kohteen ympärillä. Suuntaa alkuun varjo suoraan kohdetta päin ja vaihda sen jälkeen sateenvarjo kameran oikealle puolelle ja lähde esimerkiksi jyrkentämään sen suuntaa. Pyri saamaan mahdollisimman erilaisia kuvia aikaiseksi samalla valonmuokkaimella.

Harjoitukseen sopiva kalusto
Godox V860II – tehokas käsisalama, joka sopii hyvin valaisun harjoitteluun.
Radiolähetin – Godoxin radiolähetin, jolla pystyt laukaisemaan salaman langattomasti. Muista hankkia omaan kameramerkkiin sopiva versio!
Läpiammuttava valkoinen sateenvarjo – Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Sateenvarjot ovat helppokäytöisiä ja suosittelemmekin näitä siksi ensimmäiseksi valonmuokkaimeksi monille valokuvaajille. Yksinkertainen läpiammuttava varjo maksaa ainoastaan muutamia kymppejä. Lue lisää erilaisista valonmuokkaimista täältä: Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä
Sateenvarjon pidike – adapteri, jonka avulla käsisalaman ja sateenvarjon saa kiinnitettyä valojalustaan. Mahdollistaa valon kulman hallinnan.
Valojalusta – Tukeva jalusta, joka nousee 265cm maksimikorkeuteen.
Harjoituksen vaiheet tiivistettynä
- Valitse sopiva sisätila harjoituksen tekemiseen.
- Minimoi vallitseva valo seuraaville asetuksilla: ISO 100, 1/200, f/8.0
- Tarkista kuvan tummuus ja vaihda asetuksia tarvittaessa.
- Kytke salama päälle ja aseta se teholle 1/8
- Ota ensimmäinen testikuva salaman kanssa
- Vaihda salaman asetuksia testikuvan perusteella. Älä muuta kameran asetuksia!
- Lähde leikkimään salaman suunnan kanssa sopivien tehojen löydyttyä. Samat tehot toimivat niin kauan kuin salaman etäisyys kohteeseen pysyy samana.
Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.