Erilaista elintarvikekuvaa – Juhamatti Vahdersalo

Juhamatti Vahdersalo

Dokumenttisarja eräällä kanavalla kertoi erilaisten elintarvikkeiden valmistusprosessista. Pitkiä tuotantolinjoja, mitä erilaisimpia koneita ja härveleitä sisältävät tehtaat muuttivat tuotteen alkuperän muotoineen joksikin aivan muuksi. Idea sai hyvin pitkälti kipinän juuri tästä mielikuvasta, vielä pieni ripaus inhimillisyyttä ja tunnistettavia ympäristöjä/aiheita niin tarina elävälle elintarvikkeelle on valmis. Siispä jääkaapin ovi auki, hyllyiltä löytyvät tuotteet pöydälle, kuppi kahvia ja kynä sekä paperia.

Olen kohtalaisen hankala hukkaamaan remonttien ja muiden projektien jäljiltä ylijäänyttä materiaalia. Tämä on kuitenkin onni tämän kaltaisille projekteille koska inspiraation syttyessä, tarvikevarastoni on kohtalaisen laaja eikä rautakauppaan tarvitse yhden tai kahden lavasteen takia suunnata. Tällä on iso merkitys koska puutteet rakennustarvikkeissa tyrehdyttäisi hetkellisen inspiraation alkuunsa ja projekti jäisi luultavasti ajatustasolle.

Kannattaa myös käydä lukemassa Juhamatin aikaisempi artikkeli lavasteiden rakentamisesta: Kuvausinspiraation iskiessä voi rekvisiitan rakentaa myös itse

Niin kuin aikaisemmissakin töissäni, myös tässä materiaaleina käytän lähinnä puuta ja muovia. Jokaisen lavasteen seininä ja lattiana käytin kipsilevyä. Lisäksi kahdessa kuvassa lisäsin seiniin myös kiiltävää muovia jotta sain lopullisen kuvan kaakelitekstuuriin tarpeellisen heijastuksen. Lavasteet hahmoineen eivät ole mitenkään viimeisteltyjä koska suunnittelen kuvan niin että pienimmät yksityiskohdat voin tehdä jälkikäsittelyssä. Tämä säästää rutkasti aikaa, yhden kuvan tekeminen lavasteesta lopulliseksi käsitellyksi kuvaksi kesti noin 8h.

Prosessin vaiheet ja lopulliset kuvat

Koko prosessi starttaa luonnoksista. Piirtelen yleensä Photoshopissa hahmotelman jotta lopputulos ei olisi vain mielikuvan varassa, näin saan jonkinlaisen varmuuden tarinan toimivuudesta myös kuvana. Luonnostelu auttaa myös tarvittavien lavasteiden sekä asettelun hahmottamisessa. Piirrustelun ja rakentelun jälkeen alkaa luonnollisesti kuvaaminen. Valonlähteenä käytän yleensä yhtä pientä beauty dishiä hunajakennolla, tällä tavoin saan valonkäyttöön rutkasti kontrollia. Kuvatessa siirtelen valonlähdettä ympäri lavasteita, kuvia tulee n. 3-5 kpl jotka sitten yhdistän photoshopissa sekä lisään tekstuurit ja ympäristöön sopivat pienimmät yksityiskohdat.

Babyporkkanat

Maissi

Kananmuna

Rusina

Ketsuppi

Kuvat ja teksti: Juhamatti Vahdersalo

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vie valokuvasi seuraavalle tasolle

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiisi ja pidä valokuvauksen opiskelua yllä.