Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

22 kesä

Filmi tunnissa nettiin ja 100 vuoden arkistovarmat kuvat

dia, filmi, skannaaminen, mustavalkoinen, valokuva, valokuvaaja, juho leppänen, projekti

Juho Leppänen on Kameratori.fi:n ja Kamerakoulun perustaja, joka on kuvannut aktiivisesti viimeiset 12 vuotta. Hänet on saattanut myös bongata viime vuoden yllätysmenestyjä-elokuvasta Autolla Nepaliin – Unelmien elokuva. Vannoutuneena Nikonistina hän on joutunut viimevuosina poikkeamaan rutiinistaan, koska sekä peilittömät digikamerat, että isomman koon filmikamerat tuntuvat saavan enemmän ulkoilua.

20150622_115527.png

Meillä oli viikko sitten iloinen perhetapahtuma, jossa juhlittiin uusinta tulokasta perheeseen. Viimeiset kymmenen vuotta tällaiset juhlallisuudet on taltioitu digimuotoon, mutta koska filmi tekee yllättävän väkevää comebackia, ajattelin koittaa miltä tuntuisi elää perhejuhla vain kolmella rullalla keskiformaattifilmiä.

Kolmekymmentä mahdollisuutta laukaista, Plaubel Makina 67 (sis rakennettu 80mm f2.8 objektiivii) vanhoilla pattereilla (ei valotusmittausta) ja ei varasuunnitelmaa. Ilfordin Delta 3200 @iso1600 kuvattuna ja kuvat joko 1/60 tai 1/125 f2.8. Silti taisi tulla parhaimmat juhlakuvat kuin koskaan ja kerron teille muutaman syyn:

20150622_112038.png

1) Jokainen sulkimen loksautus lasketaan. Yksittäisellä kuvalla onkin taas väliä kuvaajalle ja se saa vaan keskittymään otoksiin erilailla.

20150622_111030.png

2) Kuvanottamisesta tulee hetki. Enää ei vain räiskittä menemään, vaan nyt otetaan kuva. Kuvattavatkin tajuaa sen. Niinku way back.

Filmikuvat tunnissa nettiin

Mustavalkoisen filmin kehitys on helppoa ja sen voi tehdä kotivessassa reilusti alta tunnissa ja vaikka pikakahvilla. Itse käytin Kameratorin filmimyynnissä olevia litkuja ja hyvä tuli. Filmit säilyvät sellaisenaan seuraavat 100 vuotta, takuuvarmasti. Meidän poika voi skannata kuvat vaikka 85 vuotiaana silloisilla tekniikoilla.

Mutta entäs kuinka saan ne someen?

Kaikki teistä ei halua filmikuvia digimuotoon, mutta moni varmasti haluaa. Artikkelissa olevat kuvat eivät ole edes nähneet tietokonetta tai skanneria, ne ovat kamerakännykällä otettuja kuvia filmeistä. Pikakuvasin kaikki kolme rullaa nettiin alle tuntiin vaikka akkukin loppui puhelimesta välissä ja vähän rajasin ja säädin jokaista. Teoriassa voisit tehdä saman prosessin tietyillä kemioilla vaikka keskellä patekointireissua kaukana lähimmästä sähköpisteestä.

Kuvanlaatuhan on tällaisella puhelinskannauksella aivan hirveätä, ainakin verrattuna siihen, että oikeasti skannaisi kuvan. Oikea filmipuritaani ei varmaan koskaan edes leikillään skannailisi kuvia näin. Jos kuitenkin haluaa skannata vaikka jonkun kuvan tosissaan, niin siitähän saa melko perustasoscannerillakin (4800dpi) näin isosta 6x7cm negasta 100megapixelisen 16 bittisen kuvan. Siihen ei ihan tunti riitä kolmeenkymmeneen kuvaan, mutta se tuskin niissä kuvissa ja niitä kuvaajia haittaa.

20150622_113142.png

Taidanpa kuvata jatkossakin näitä juhlia näin. Kyllä nää sydämeen paremmin uppoo kun pokkariräpsyt.

20150622_111322.png

mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.