Tässä artikkelissa pikakelaamme eri kameravaihtoehtoja. Keskitymme yleisimpiin formaatteihin.
Filmikuvauksen aloittaminen on helppo juttu, vaikka se voikin digikuvaukseen tottuneelle vaikuttaa kovinkin eksoottiselta harppaukselta. Tarvitset käytännössä vain kameran, filmiä ja hieman taustatyötä.
Tässä artikkelissa käymme läpi konkreettisia neuvoja miten ja missä kehittää filmit. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi — filmit voi joko kehittää itse tai viedä labraan.
Pekka Keskinen on ottanut haasteekseen kuvata ja testata mahdollisimman montaa erilaista kino- ja 120-filmiä. Hänen kirjoittamansa artikkelit muodostavat suuren tietopankin, joka helpottaa sopivan filmin löytämisessä.
Tässä artikkelissa esitellään filmikuvaamisen aloittaminen kinofilmin kannalta, sillä se on tällä hetkellä yleisin filmiformaatti ja kinofilmille sopivia kameroita on eniten ja helpoiten saatavilla.
Kotioloissa voi kehittää (melkein) mitä tahansa filmejä. Mustavalkokehitys on todella helppoa ja ennenkaikkea halpaa. Tällä videolla Kameratorin Nuno näyttää miten mustavalkofilmin kehitys tapahtuu.
Filmin paluu liittynee analogisten asioiden yleiseen uudelleen tulemiseen. Onko se kenties vastareaktiota voimakkaalle digitalisoitumiselle?
Filmi- ja digikuvaamisen eroavaisuuksia on huikea määrä, joista osa on itsestäänselviä. Jotkin seikat taas ovat aivan pieniä yksityiskohtia ja aivan henkilökohtaisesta kokemuksesta kiinni.
Filmille kuvaaminen ei ole niin kallista mitä voisi kuvitella.
Pikafilmille kuvaamisessa on tiettyä magiikkaa, jota on vaikea löytää mistään muusta valokuvauksen muodosta. Pikafilmille, eli polaroidille kuvaaminen tarkoittaa, että kamera heti kuvauksen jälkeen syöttää fyysisen kuvan ulos.
Kodak Gold on sellainen perinteinen 90-luvun lomamatkafilmi, jollaiselle itse kunkin Mallorcan matkakuvat on tyypillisesti otettu. Kodak Goldin värit ovat voimakkaat ja vivahteikkaat.
Cinestill on aikamoista kulttiherkkua filmikuvaajien keskuudessa. Kyseessä on nopea ja värimaailmaltaan rikas filmi. Cinestill on täydellinen tunnelmanluoja.
Portra on ammattilaistason filmi, jota on saatavilla kolmena eri herkkyytenä: ISO 800, 400 ja 160. Parhaimmillaan Portra tuottaa todella kauniit värit.
Ektarissa on muutamia selkeitä ominaispiirteitä. Ensinnäkin se on erittäin tarkka, lähes rakeeton filmi. Ektar tasapainottelee kivasti realistisen värintoiston ja hauskan lookin välillä.
Kodak Tri-X 400 lienee yksi maailman suosituimmista mustavalkofilmeistä. Tri-X tunnetaan monikäyttöisenä filminä, jota voi yli- tai alivalottaa, prässätä ja opettaa tanssimaan.
Herkkä, hienorakeinen ja pankromaattinen filmi yleiskäyttöön. Ihannefilmi lehti- ja luontokuvaukseen. Ilford HP5 400 sopii prässättäväksi erinomaisesti.
Hitaille filmeille tyypilliseen tapaan FP4+ on hyvin hienorakeinen. Hienorakeisuutensa ansiosta FP4+ sopii hyvin vähän isompienkin printtien tekemiseen ja erityisesti aurinkoisille päiville.
Delta 100 sopii kaikkeen kuvaamiseen todella hyvin ja varmasti parhaimmillaan se on potrettifilminä. Kontrastia Delta 100:ssa on juuri sopivasti.
Tunnistettavan kauniit mustavalkokuvat ovat Jos tarkkuudesta ja Ansel Adams -henkisestä samettisuudesta pitää, Fomapan 400 ei ole oikea valinta. Sen sijaan, jos räkäisyyden suhteen ei ole ihan nökönuuka tai jos vähän rouheampi retro-lookki on hakusessa, istuu Fomapan 400 kuin nenä päähän.
T-max 400 on hyvin monipuolinen ja luotettava filmi. Hyvässä valaistuksessa T-max 400 voi näyttää joidenkin silmään jopa vähän liian tarkalta. Hämärässä, jossa valotus ei välttämättä ole täysin optimaalinen, alkaa T-max 400 näyttämään filmimäisemmän retro-puolensa.
Ari Jaaksin matkassa Tampereen Blockfestillä katukuvaustuokiolla. Välineinä vanha keskiformaatin Rolleiflex filmikamera ja Ilfordin klassikkofilmi Delta 3200.
Ari Jaaksin matkassa filmikuvausretkellä Siikanevalla. Välineinä laakaformaatin 4×5 Graflex Crown Graphic
Ari Jaaksin matkassa Tampereen Blockfestillä Ari Jaaksi esittelee kuinka Graflex 22 TLR-kameralla otetaan taidekuvia vanhentuneelle rullafilmille.
Ari Jaaksin matkassa kuvaamassa Hasselbladilla syksyisellä veneretkellä.
Filmikuvauksen alkeet -kurssin on laatinut Pekka Keskinen. Hän on filmikuvauksesta innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.
Kamerakoulun peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille.
Jatkokurssi opastaa sinut aloittelijasta edistyneeksi harrastajaksi. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut kohti parempia valokuvia.
Meidän valaisukurssi käy läpi käsisalamakuvauksen perusteita aihe kerrallaan. Puhumme valaisun teoriasta, tarvittavasta kalustosta ja toteutamme yhdessä kuvaustehtäviä.