Filmikuvauksen aloittaminen

Yleisimpien filmikameroiden vertailu

Tässä artikkelissa pikakelaamme eri kameravaihtoehtoja. Keskitymme yleisimpiin formaatteihin.

»Lue koko artikkeli

Miten aloittaa filmikuvaus?

Filmikuvauksen aloittaminen on helppo juttu, vaikka se voikin digikuvaukseen tottuneelle vaikuttaa kovinkin eksoottiselta harppaukselta. Tarvitset käytännössä vain kameran, filmiä ja hieman taustatyötä. 

»Lue koko artikkeli

Miten ja missä kehittää filmit?

Tässä artikkelissa käymme läpi konkreettisia neuvoja miten ja missä kehittää filmit. Käytännössä vaihtoehtoja on kaksi — filmit voi joko kehittää itse tai viedä labraan. 

»Lue koko artikkeli

Erilaisten filmien jättivertailu

Pekka Keskinen on ottanut haasteekseen kuvata ja testata mahdollisimman montaa erilaista kino- ja 120-filmiä. Hänen kirjoittamansa artikkelit muodostavat suuren tietopankin, joka helpottaa sopivan filmin löytämisessä.

»Lue koko artikkeli

Ensimmäinen filmikamera

Tässä artikkelissa esitellään filmikuvaamisen aloittaminen kinofilmin kannalta, sillä se on tällä hetkellä yleisin filmiformaatti ja kinofilmille sopivia kameroita on eniten ja helpoiten saatavilla.

»Lue koko artikkeli

Mustavalkofilmin kehitys

Kotioloissa voi kehittää (melkein) mitä tahansa filmejä. Mustavalkokehitys on todella helppoa ja ennenkaikkea halpaa. Tällä videolla Kameratorin Nuno näyttää miten mustavalkofilmin kehitys tapahtuu.

»Katso video

Miksi filmikuvaus on taas suosiossa?

Filmin paluu liittynee analogisten asioiden yleiseen uudelleen tulemiseen. Onko se kenties vastareaktiota voimakkaalle digitalisoitumiselle?

»Lue koko artikkeli

Filmi- ja digikuvauksen erot

Filmi- ja digikuvaamisen eroavaisuuksia on huikea määrä, joista osa on itsestäänselviä. Jotkin seikat taas ovat aivan pieniä yksityiskohtia ja aivan henkilökohtaisesta kokemuksesta kiinni.

»Lue koko artikkeli

filmikuvaus, filmi, kamera

Paljonko filmille kuvaaminen maksaa?

Filmille kuvaaminen ei ole niin kallista mitä voisi kuvitella.

»Lue koko artikkeli

Näin otat parempia Polaroid-kuvia: 13 vinkkiä pikafilmikuvaukseen

Pikafilmille kuvaamisessa on tiettyä magiikkaa, jota on vaikea löytää mistään muusta valokuvauksen muodosta. Pikafilmille, eli polaroidille kuvaaminen tarkoittaa, että kamera heti kuvauksen jälkeen syöttää fyysisen kuvan ulos.

»Lue koko artikkeli

Jatka opiskelua

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiin 📸

Suosituimpien värifilmien arvosteluita

Kodak Gold 200 -värifilmi

Kodak Gold on sellainen perinteinen 90-luvun lomamatkafilmi, jollaiselle itse kunkin Mallorcan matkakuvat on tyypillisesti otettu. Kodak Goldin värit ovat voimakkaat ja vivahteikkaat.

 »Lue koko artikkeli

Cinestill 800t -värifilmi

Cinestill on aikamoista kulttiherkkua filmikuvaajien keskuudessa. Kyseessä on nopea ja värimaailmaltaan rikas filmi. Cinestill on täydellinen tunnelmanluoja.

»Lue koko artikkeli

Kodak Portra -värifilmi

Portra on ammattilaistason filmi, jota on saatavilla kolmena eri herkkyytenä: ISO 800, 400 ja 160. Parhaimmillaan Portra tuottaa todella kauniit värit.

»Lue koko artikkeli 

Kodak Ektar 100 -värifilmi

Ektarissa on muutamia selkeitä ominaispiirteitä. Ensinnäkin se on erittäin tarkka, lähes rakeeton filmi. Ektar tasapainottelee kivasti realistisen värintoiston ja hauskan lookin välillä.

»Lue koko artikkeli

Suosituimpien mustavalkofilmien arvosteluita

Kodak Tri-X 400 -mustavalkofilmi

Kodak Tri-X 400 lienee yksi maailman suosituimmista mustavalkofilmeistä. Tri-X tunnetaan monikäyttöisenä filminä, jota voi yli- tai alivalottaa, prässätä ja opettaa tanssimaan.

»Lue koko artikkeli

Ilford HP5

Ilford HP5 400 -mustavalkofilmi

Herkkä, hienorakeinen ja pankromaattinen filmi yleiskäyttöön. Ihannefilmi lehti- ja luontokuvaukseen. Ilford HP5 400 sopii prässättäväksi erinomaisesti.

»Lue koko artikkeli

Ilford FP4+ 125 -mustavalkofilmi

Hitaille filmeille tyypilliseen tapaan FP4+ on hyvin hienorakeinen. Hienorakeisuutensa ansiosta FP4+ sopii hyvin vähän isompienkin printtien tekemiseen ja erityisesti aurinkoisille päiville.

»Lue koko artikkeli

Ilford Delta 100 -mustavalkofilmi

Delta 100 sopii kaikkeen kuvaamiseen todella hyvin ja varmasti parhaimmillaan se on potrettifilminä. Kontrastia Delta 100:ssa on juuri sopivasti.

»Lue koko artikkeli

Fomapan 400 -mustavalkofilmi

Tunnistettavan kauniit mustavalkokuvat ovat Jos tarkkuudesta ja Ansel Adams -henkisestä samettisuudesta pitää, Fomapan 400 ei ole oikea valinta. Sen sijaan, jos räkäisyyden suhteen ei ole ihan nökönuuka tai jos vähän rouheampi retro-lookki on hakusessa, istuu Fomapan 400 kuin nenä päähän.

»Lue koko artikkeli

Kodak T-Max 400 -mustavalkofilmi

T-max 400 on hyvin monipuolinen ja luotettava filmi. Hyvässä valaistuksessa T-max 400 voi näyttää joidenkin silmään jopa vähän liian tarkalta. Hämärässä, jossa valotus ei välttämättä ole täysin optimaalinen, alkaa T-max 400 näyttämään filmimäisemmän retro-puolensa. 

»Lue koko artikkeli

Opetusvideot filmikuvauksesta

Millainen filmikamera soveltuu katukuvaukseen?

Ari Jaaksin matkassa Tampereen Blockfestillä katukuvaustuokiolla. Välineinä vanha keskiformaatin Rolleiflex filmikamera ja Ilfordin klassikkofilmi Delta 3200.

Millaista on kuvata laakaformaatilla?

Ari Jaaksin matkassa filmikuvausretkellä Siikanevalla. Välineinä laakaformaatin 4×5 Graflex Crown Graphic

Vanhat hylätyt huoltoasemat

Ari Jaaksi kuvaamassa filmille Suomen Route 66:llä, eli kolmostiellä.

Taidekuvia Graflex 22 TLR-filmikameralla

Ari Jaaksin matkassa Tampereen Blockfestillä Ari Jaaksi esittelee kuinka Graflex 22 TLR-kameralla otetaan taidekuvia vanhentuneelle rullafilmille.

Suomalaisen järvimaiseman ikuistaminen mustavalkofilmille

Ari Jaaksin matkassa kuvaamassa Hasselbladilla syksyisellä veneretkellä.

Pekka Keskinen

Esittelyssä kokonaisuuden kirjoittaja

Filmikuvauksen alkeet -kurssin on laatinut Pekka Keskinen. Hän on filmikuvauksesta innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.