Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
16 marras

Histogrammin ymmärtäminen ja käyttö aloittelijalle

histogrammi, valotus, potretti

Digiaikana meidän on mahdollista saada hyvä käsitys miltä kuva näyttää jo sen ottohetkellä. Osa sattumanvaraisuudesta, joka filmille kuvaamisessa oli on nyt kadonnut. Tämä on tuonut mukanaan monia vahvuuksia, kuten histogrammin, jonka voi saada näkyviin suoraan kameran näytölle tai jopa elektronisen etsimen sisälle. Histogrammin käyttäminen saattaa alkuun tuntua vaikealta, mutta sen on lopulta yksinkertaista, kunhan pääsee alkuun. Histogrammi osoittaa graafisesti kuinka kuvan valotusarvot ovat jakautuneet.

Histogrammin tulkinta

Histogrammissa tummat arvot on vasemmalla, kirkkaat oikeassa reunassa ja keskisävyt niiden välissä keskellä.

histogrammi, valotus, valokuvaus

Alkuun tärkeintä on tarkkailla histogrammin oikeanpuolista reunaa. Jos täällä on iso piikki, joka leikkautuu ennen histogrammin päättymistä on kuva puhkipalanut jostain kohdasta. Tämä tarkoittaa, että tietty osa kuvasta ei sisällä informaatiota vaaleissa sävyissä. Mikäli histogrammi päättyy ennen reunaa on kuvassa kaikki informaatio tallella.

Esimerkkejä erilaisista valotuksista histogrammin kanssa

Mikäli iso osa histogrammista painottuu vasemmalle on kuvassasi paljon mustaa. Tällöin voi olla hyvä idea käyttää valotuksen korjausta ja valottaa kuva vaaleammaksi. Muista kuitenkin, että esimerksi yökuvissa histogrammin kuuluu näyttää tältä, kuten kohta huomaamme.

Vaaleat näkymät (high key)

Kun olet valokuvaamassa maisemaa tai asetelmaa, jossa on paljon vaaleita sävyjä kuuluu histogrammin painottua oikeanpuoleiseen reunaan. Kuitenkin ilman, että histogrammi katkeaa ennen reunaa. Jos haluat kuvan olevan vaalea ja heleä, mutta histogrammi painottuu keskelle on tällöin kuvassa olevat vaaleat sävyt liian harmaita ja tunkkaisia haluttuun lopputulokseen nähden.

Paljon tummia sävyjä ja yökuvat (low key)

Histogrammin painautumisesta vasemmalla ei tarvitse heti huolestua, etenkin mikäli on kuvaamassa yöllistä maisemaa, jossa on paljon tummia sävyjä. Toisaalta kannattaa olla varovainen, ettei kaikki tummat sävy ole täysin mustia.

 

histogrammi, tumma, yökuva, valotus, esimerkki

Paljon kontrastia sisältävä maisema

Valokuva jossa on paljon vaaleita ja tummia sävyjä pitää sisällään paljon kontrastia. Tällöin histogrammissa on havaittavissa kaksi selkeää huippua sen kummassakin päädyssä. Paljon kontrastia sisältävissä näkymissä kuvan keskisävyjä ei ole juuri ollenkaan.

histogrammi, esimerkki, valokuvaus, valotus, kontrasti

Matala kontrasti

Kuva jonka on histogrammi on lyhyempi, eikä yllä reunoihin saakka sisältää vähemmän kontrastia. Tällöin kuvassa ei ole ollenkaan kirkkaita valkoisia tai syviä mustia, vaan sävyt ovat pakkautuneet pienelle alueelle.

histogrammi, kontrasti, matala, esimerkki, valotus

Koska histogrammia kannattaa käyttää?

Valokuvaajana on hyvä ymmärtää histogrammin perusteet ja sen kautta hahmottaa koska valotusta kannattaa muuttaa. Mitään täydellisen muotoista histogrammia ei ole olemassa, vaan lopulta ainoastaan sinä tekijänä päätät miltä haluat kuvasi näyttävän. Histogrammi on kuitenkin kätevä työkalu, joka ei valehtele!

Kuvausreissulla on hyödyllistä tarkistaa kuvien histogrammi, jonka voi tehdä suoraan kameran takanäytöltä tai jo ennen kuvaamista live view -tilassa. Jos huomaat vahvasti painottuneen histogrammin voit halutessasi ottaa uuden kuvan ja tehdä tarvittavat muutokset valotukseen. Esimerkiksi ylivalottuneen taivaan tai alivalottuneen potretin voit huomata ennen kuin on liian myöhäistä tehdä korjauksia.

Valotuksen arviointi

Valotuksen arviointi pelkkään takanäyttöön luottaen on huono idea. Kamera saattaa esimerkiksi säätää näytön kirkkautta automaattisesti, joka tekee arvioinnista epäluotettavaa. Takanäyttö saattaa esimerkiksi hämärässä olla erittäin kirkkaalla, joka saa kuvat näyttämään hyvin valottuneilta, vaikka ne eivät todellisuudessa olisikaan sitä. Takanäytön näkeminen kirkkaalla säällä saattaa myös olla vaikeaa, joka vaikeuttaa valotuksen arviointia. Tähän on vastauksena on histogrammin tarkastaminen.

Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyssä histogrammi kertoo samat asiat, joten sen osaamisesta on sillä puolella myös hyötyä. Käytä sen antamaa tietoa kun teet korjauksia valotukseen jälkikäsittelyssä! Histogrammi on varmin tapa varmistaa, että valotus on tehty oikein.

Toivottavasti tämä selkeytti histogrammin käyttämistä ja tulkintaa. Jos jokin vielä mietityttää tai haluat kysyä lisää, niin jätä kommentti alla olevaan kenttään. Kannattaa myös käydä lukemassa meidän artikkeli histogrammin hyödyntämisestä kuvankäsittelyssä: Histogrammin käyttäminen Lightroomissa

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua valokuvauksen jatkokurssiin, johon myös tämä artikkeli kuuluu. 

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.