Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

16 marras

Histogrammin ymmärtäminen ja käyttö aloittelijalle

Digiaikana meidän on mahdollista saada hyvä käsitys miltä kuva näyttää jo sen ottohetkellä. Osa sattumanvaraisuudesta, joka filmille kuvaamisessa oli läsnä on nyt kadonnut. Digiaika on tuonut mukanaan monia valokuvaajaa helpottavia työkaluja, kuten histogrammin.

Histogrammi osoittaa graafisesti kuinka kuvan valotusarvot ovat jakautuneet. Tämä näppärän apuvälineen voi halutessaan saada näkyville kameran näytölle tai jopa elektronisen etsimen sisään. Histogrammin käyttäminen saattaa alkuun tuntua vaikealta, mutta sen käyttö ja tulkinta on lopulta yksinkertaista, kunhan pääsee alkuun.

Valotuksen arviointi

Valotuksen arviointi pelkkään takanäyttöön luottaen on usein huono idea. Kamera saattaa esimerkiksi säätää näytön kirkkautta automaattisesti, joka tekee arvioinnista epäluotettavaa. Takanäyttö saattaa esimerkiksi hämärässä olla kirkkaampi, joka saa kuvat näyttämään hyvin valottuneilta, vaikka ne eivät todellisuudessa olisikaan sitä.

Kameran takanäytön tihrustaminen kirkkaassa auringonpaisteessa saattaa myös olla vaikeaa, joka vaikeuttaa valotuksen arviointia. Molemmissa tapauksissa ratkaisuna on histogrammin tarkastaminen.

histogrammi, valotus, valokuvaus

Histogrammin tulkinta

Histogrammissa tummat arvot ovat vasemmalla, kirkkaat oikeassa puolella ja keskisävyt niiden välissä keskellä. Alkuun tärkeintä on tarkkailla histogrammin oikeanpuolista reunaa. Jos täällä on iso piikki, joka leikkautuu ennen histogrammin päättymistä on kuva puhkipalanut jostain kohdasta. Tämä tarkoittaa, että tietty osa kuvasta ei sisällä informaatiota vaaleissa sävyissä. Mikäli histogrammi päättyy ennen reunaa on kuvassa kaikki informaatio tallella.

Esimerkkejä erilaisista valotuksista histogrammin kanssa

Mikäli iso osa histogrammista painottuu vasemmalle on kuvassasi paljon mustaa ja tummia sävyjä. Tällöin voi olla hyvä idea käyttää valotuksen korjausta ja valottaa kuva vaaleammaksi. Muista kuitenkin, että esimerkiksi yökuvissa histogrammin kuuluu näyttää juuri tältä, kuten kohta huomaamme esimerkkien kautta.

Ei siis ole olemassa mitään tiettyä täydellistä histogrammin muotoa, joka sinun tulisi aina kuvissa ja valotuksella saavuttaa. Histogrammi ainoastaan kertoo kuinka kohteen sävyt ovat jakautuneet ja tämä tulee luonnollisesti vaihtelemaan riippuen kuvauskohteesta.

Vaaleat näkymät (high key)

Kun olet valokuvaamassa maisemaa tai asetelmaa, jossa on paljon vaaleita sävyjä kuuluu histogrammin painottua oikeanpuoleiseen reunaan. Kuitenkin ilman, että histogrammi katkeaa. Jos haluat kuvan olevan vaalea ja heleä, mutta histogrammi painottuu keskelle on tällöin kuvassa olevat vaaleat sävyt liian harmaita ja tunkkaisia haluttuun lopputulokseen nähden.

histogrammi, tumma, yökuva, valotus, esimerkki

Paljon tummia sävyjä ja yökuvat (low key)

Histogrammin painautumisesta vasemmalla ei tarvitse heti huolestua, etenkin mikäli on kuvaamassa yöllistä maisemaa, jossa on paljon tummia sävyjä. Toisaalta kannattaa olla varovainen, ettei kaikki tummat sävy ole täysin mustia.

histogrammi, esimerkki, valokuvaus, valotus, kontrasti

Paljon kontrastia sisältävä maisema

Valokuva jossa on yhtä aikaa paljon vaaleita ja tummia sävyjä tarkoittaa myös, että siinä on paljon kontrastia. Histogrammissa tämä näkyy kahtena erillisenä huippuna. Paljon kontrastia ja sävyeroja sisältävissä kuvissa ei ole juurikaan keskisävyjä.

histogrammi, kontrasti, matala, esimerkki, valotus

Miltä näyttää matala kontrasti kuvassa?

Matala kontrastisessa kuvassa histogrammi on lyhyempi, eikä yllä reunoihin saakka. Tällöin kuvassa ei ole ollenkaan kirkkaita huippuvaloja tai syviä mustia, joka tarkoittaisi korkeaa kontrastia. Matala kontrastisessa kuvassa kaikki sävyt ovat pakkautuneet pienemälle alueelle.

Koska histogrammia kannattaa käyttää?

Valokuvaajana on hyvä ymmärtää histogrammin perusteet ja sen kautta hahmottaa koska valotusta kannattaa sen perusteella muuttaa. Mitään täydellisen muotoista histogrammia ei ole olemassa, vaan lopulta ainoastaan sinä tekijänä päätät miltä haluat kuvasi näyttävän. Histogrammi on kuitenkin kätevä työkalu valotuksen arviointiin, joka ei huijaa!

Kuvausreissulla on hyödyllistä pitää huolta kuvien histogrammista, jonka voi tehdä kameran takanäytöltä tai jo ennen kuvaamista live view -tilassa. Jos huomaat vahvasti painottuneen histogrammin, voit halutessasi ottaa uuden kuvan ja tehdä tarvittavat muutokset valotukseen.

Esimerkiksi ylivalottuneen kohdan tai suuren alivalottuneen alueen huomaat selvästi histogrammia tulkitsemalla.

Histogrammin hyödyntäminen kuvankäsittelyssä

Kuvankäsittelyssä histogrammi kertoo samat asiat, joten sen osaamisesta on silläkin puolella paljon hyötyä. Histogrammin antamaa tietoa voi käyttää hyödykseen kun korjaa kuvan valotusta jälkikäsittelyssä. Histogrammi on varmin tapa tulkita, että valokuvan lopullinen valotus vastaa omaa näkemystä.

Kannattaa myös käydä lukemassa meidän artikkeli histogrammin hyödyntämisestä kuvankäsittelyssä: Histogrammin käyttäminen Lightroomissa

Toivottavasti tämä artikkeli selkeytti histogrammin käyttämistä ja tulkintaa kuvaustilanteessa. Jos jokin asia vielä mietityttää tai haluat kysyä lisää, niin jätä kommentti alla olevaan kenttään!

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.