Panorointi on hauska valokuvaustekniikka, jolla valokuvaan saadaan vauhdin tuntua. Panorointi vaatii kuitenkin hieman harjoittelua, kärsivällisyyttä ja avointa mieltä kokeilulle. Tässä jatkokurssin artikkelissa annamme vinkkejä onnistuneisiin panorointikuviin. Tekniikka on helppo oppia ja voi tuoda mukavaa mielenkiintoa liikkuvien kohteiden kuvaamiseen. Panorointi irroittaa kohteen taustasta ja antaa lisämaustetta kuvaan.
Mitä panorointi tarkoittaa?
Välillä nopeasti liikkuvan kohteen täydellinen pysäyttäminen ei anna kunniaa sen todelliselle vauhdille. Esimerkiksi radalla kulkevan formula-auton pysäyttäminen suljinajan avulla saa sen helposti näyttämään paikallaan olevalta.
Tässä kohtaa panorointi astuu tekniikkana esiin. Se on nimittäin oiva kuvaustekniikka, jolla kuviin voi saada tarvittavaa vauhdin tuntua. Ideana panoroinnissa on valotuksen aikana kameralla seurata kohdetta.
Panorointi toimii lisäksi hyvin esimerkiksi katukuvauksessa, kun halutaan irroittaa yksittäinen tapahtuma suuremmasta maisemasta. Panoroinnin avulla voi yksinkertaistaa kuvan taustaa ja näin korostaa haluttua elementtiä.
1: Aseta kamera suljinajan esivalintaan
Helpoin tapa aloittaa panorointi on asettaa kamera suljinajan esivalintaan. Tällöin voi itse valita käytössä olevan suljinajan ja kameran automatiikka hoitaa loput asetukset. Panoroinnissa suljinaika on kaikki kaikessa. Aukolla ja ISO-arvolla ei tässä tapauksessa ole niinkään merkitystä.
Suljinajan esivalinta pitää kuvan valotuksen tasaisena myös tilanteissa, joissa kohde liikkuu varjosta valoon. Tarvittaessa voit käyttää valotuksen korjausta kuvan valotuksen säätämiseen.

2: Valitse hidas suljinaika
Suljinajan valinta vaikuttaa panoroinnissa ratkaisevasti lopputulokseen. Liian nopealla suljinajalla efekti on turhan maltillinen ja liian pitkällä ajalla kuva tärähtää ja menee pehmeäksi massaksi.
Kohteen pitäminen terävänä ja taustan pehmentäminen vaatii panoroinnissa juuri sopivasti valittua suljinaikaa. Kaikki tilanteet ovat keskenään, erilaisia mutta lähtökohdaksi panoroinnissa kannattaa ottaa suljinaika 1/30 ja 1/125 sekunnin välimaastosta. Hyvän panorointiefektin saavuttaminen kilpa-autosta saattaa vaatia 1/125 suljinaikaa, kun taas juoksijan kuvaamiseen voi sopia 1/30 paremmin.
Suljinajan valintaan vaikuttaa myös polttoväli. Laajakulmaisella objektiivilla tarvitsemme pidemmän suljinajan, kun taas tele-objektiivilla saattaa riittää lyhytkin suljinaika.
3: Seuraa kohdetta kameralla
Tässä kohtaa alkaa hauska vaihe, eli kohteen seuraaminen. Ideana panoroinnissa on valotuksen aikana pysyä kohteen mukana. Kohteen seuraaminen vaatii harjoitusta, joten ei kannata lannistua mikäli ensimmäiset ruudut eivät vielä näytä toivotulta.
Kannattaa pyrkiä seuraamaan kohdetta samaan tahtiin, kuin mitä kohde liikkuu. Suosittelemme lisäksi aloittamaan kohteen seuraamisen hyvissä ajoin ennen kuvan ottamista ja saattamaan seurausliike loppuun saakka. Samaan tapaan kuin oikeaoppinen svingi golfissa. Tämä takaa mahdollisimman tasaisen liikkeen läpi kuvan.
Lisäksi kannattaa käyttää kameran sarjakuvaustoimintoa ja jatkuvaa tarkennusta. Tällä tavalla on todennäköisempää saada onnistuneita kuvia.

4: Tarkista tulokset ja jatka kokeilua
Ensimmäisten panorointikuvien jälkeen on hyvä arvioida lopputuloksia ja tehdä tarvittavat muutokset. Kannattaa muista, että suljinajalla on suurin merkitys lopputuloksen kannalta ja rohkeasti jatkaa erilaisten aikojen kokeilua.
Paras tapa harjoitella panorointi on mennä vilkkaaseen kohtaan, josta tasaisella syklillä menee ohi esimerkiksi pyöräilijöitä ja avoimin mielin kokeilla tätä erikoisempaa kuvaustekniikkaa.
Kuvaustehtävä: “Kaupungin vilinä”
Hyödynnä panorointia ja toteuta valokuva aiheella “kaupungin vilinä”.
Halutessasi voit jakaa kuvaustehtävän lopputuloksia kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.
Haluatko oppia lisää valokuvauksesta?
Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista jatkokurssia. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut aloittelijalta edistyneeksi harrastajaksi. Meidän jatkokurssi sisältää seuraavat jaksot: