Shutter countin selvittäminen eri kameroissa (sulkimen laukaisumäärä)

shutter count, kamera, runko, suljin

Jokaisella digikameralla on odotettu elinikänsä, joka ilmaisee kuinka monta kuvaa sillä pystyy ottamaan. Tätä ilmaisee shutter count, eli sulkimen laukaisumäärä. Tämä tarkoittaa siis kuinka monta kuvaa kameralla on otettu.

Kun haluaa myydä tai ostaa käytetyn kameran on tärkeätä selvittää mikä rungon shutter count on. Paljon kuvattu runko menettää arvoaan, kun taas matala shutter count on selkeästi arvokkaampi.

Tätä voisi verrata auton kilometrilukemaan. Shutter countin selvittäminen ei yleensä onnistu suoraan kamerasta, mutta tätä varten löytyy onneksi useita eri ohjelmia ja sivustoja.

Kuinka pitkään kameran suljin kestää?

Kaikkien kameroiden sisältä löytyy herkkiä osia, jotka kuluvat käytössä. Se kuinka pitkään kamera kestää riippuu rungosta ja tuurista. Canon on esimerkiksi arvioinut, että Canon 5d mark II kestää noin 150 000 kuvaa, kun taas Canon 1D X 400 000 kuvaa.

Joku kamera saattaa hajota 60 000 kohdalla, kun taas toinen onnekkaampi yksilö voi toimia moitteettaa yli 600 000 kuvan jälkeen.

Sulkimen laukaisumäärän selvittäminen Canonissa

EOSinfo (Ilmainen)

Aiemmin 40D Shutter Count -nimellä tunnettu ilmainen ohjelma, jolla voi selvittää kameran shutter countin, sarjanumeron ja firmwaren. EOSinfon pitäisi toimia lähes kaikkien Canonin runkojen kanssa.

Shutter countin selvittäminen tapahtuu kytkemällä kamera kiinni tietokoneeseen usb-piuhalla, jonka jälkeen ohjelma näyttää tarvittavat tiedot. Kyseinen ohjelma toimii ainoastaan Windows-koneilla. Aikaisempi 40D Shutter Count pyörii kuitenkin myös Mac-koneissa, jolla voi nimestään huolimatta selvittää monen Canon-kameran shutter countin.

Magic Lantern (Ilmainen)

Muistikortille asennettava lisäohjelma, joka tuo Canonin kameroihin paljon uusia ominaisuuksia. Magic Lanternin avulla on kuitenkin mahdollista nähdä myös kameran shutter count. Asennusohjeita kannattaa seurata tarkkaan!

Nikon ja Pentax-kamerat

My Shutter Count (Ilmainen)

Nikonin ja Pentaxin kamerat tallentavat tiedot shutter countista suoraan EXIF-tietoihin. My Shutter Count -nettisivun avulla on helppo selvittää kameran shutter count. Sinun tarvitsee ainoastaan ladata sivustolle kyseisellä rungolla otettu kuva ja sivusto kertoo tarvittavat tiedot selaimessa!

Olympus-kameran shutter count

Olympuksen kamerat eivät tallenna shutter countia, mutta näihin runkoihin on olemassa pieni temppu, jolla lukeman saa selville.

  1. Laita kamera päälle
  2. Avaa muistikortin luukku
  3. Paina “PLAY” ja “OK” nappeja samaan aikaan
  4. Paina valintakiekkoa seuraavassa järjestyksessä ylös, alas, vasen ja oikea
  5. Paina laukaisin kokonaan pohjaan
  6. Paina ylös valintakiekosta

Nettisivut ja maksulliset ohjelmat shutter countin selvittämiseen

ShutterCount (4,49€)

Maksullinen ohjelma, joka on ladattavissa App Storesta. Lupaa tuen kaikille uusille Canoneille, Nikonille ja Pentaxille. Sulkimen laukaisumäärän selvittäminen tapahtuu piuhalla tai kameran tuottamasta valokuvasta.

Camerashuttercount.com (Ilmainen)

Nettisivu, joka pystyy tiedostosta selvittämään kuinka monta kuvaa kameralla on otettu. Toimii ainakin monella Canonin, Nikonin, Pentaxin ja Samsungin rungolla.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *