Kodak Portra 800 (35mm) värinegatiivifilmi

Viimeksi tutkiskelin ihanaista CineStill 800T -värifilmiä ja sille hyvänä jatkumona testasin myös Kodak Portra 800 -värifilkkaa. Kumpikin ovat ominaisuuksiltaan samankaltaiset ja sopivat samanhenkisiin kuvaustilanteisiin, eli iltaiseen tunnelmavalaistukseen ja sisätiloihin.

Mihin Kodak Portra 800 sopii?

Portra 800 on erittäin nopea, pienirakeinen ja korkealaatuinen värinegatiivifilmi. Jos etsit vähäiseen valoon sopivaa filmiä, Portra 800 on erittäin hyvä vaihtoehto. Tämän kyseisen rullan kuvasin enimmäkseen sisätiloissa ja katumaisemissa iltahämärässä.

Erittäin hämärässä kuvattu näyteikkuna, mutta Portrassa riittää valotehoa sen verran, että ihan käsivaralta tämänkin pystyi laukomaan.

Portra 800 vs Cinestill

Juuri Cinestilliä kuvattuani, on hankala olla vertaamatta näitä kahta filmiä toisiinsa. Portra on mielestäni aavistuksen kliinisempi ja ennalta-arvattavampi. Se tuntuu toistavan näkymän jokseenkin realistisemmin, kun taas CineStillissä oli mielestäni aavistuksen taiteellinen viba.

Katumaisema Helsingin Kruununhaassa käsivaralta kuvattuna 1/15 -suljinajalla f2.8 -aukolla. Tämä lienee koko rullan suosikkikuvani. Värit ovat kerrassaan mahtavat!

Erinomaiset värit ja kuvanlaatu

Portaahan on saatavissa myös 160 ja 400 herkkyyksillä, joista nelisatainen lienee kaikista suosituin. Olen itsekin kuvannut sitä aikaisemmin, mutta 800 -versiosta on vähemmän kokemusta.

Portrat tunnetaan erinomaisista väreistään ja silmiä hivelevästä kuvanlaadustaan. Maine on syystäkin ansaittu. Kuten nimi antaa ymmärtää, on filmi suunniteltu alunperin muotokuviin. Kaikki Portrat ovat ammattilaisfilmejä, eli eivät välttämättä siitä halvimmasta päästä. Hinta-laatu -suhde on kuitenkin enemmän kuin kohdillaan, ottaen huomioon filmin suorituskyvyn ja kuvanlaadun.

Kuvia ei ole sen kummemmin käsitelty ja tulevat skannerista sellaisenaan. Värejä ei ole säädetty jälkikäteen eikä valotuksia korjattu Photoshopissa. Kehitys ja skannaus on Kameratorin käsialaa, josta myös kyseistä filmiä voi hankkia.

[eltd_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”” bottom_margin=””]

Kodak Portra 800 esimerkkikuvia

Räntäsateessa pukkia moikkaamassa. Eli nyt on kyseessä… noh, rohkenenko nyt edes luonnehtia tätä päivänvaloksi?
Joulutorttua pöytään. Kyseessä hyvin valaistu kahvila, jossa valotusajaksi riitti hyvin 1/60 täydellä aukolla (f2.8).
Kahvilatunnelmaa part II. Tällaisessa keinovalossa värit taittavat hyvin voimakkaasti vihreään. Joitakin tämä voisi haitata, mutta omasta mielestäni tällainen väripaletti on sangen miellyttävä tehokeino. Erityisesti jos kuvassa on hieman punaisia sävyjä. Niistä syntyy tasapainoinen värikontrasti.
Levykaupoilla.
Levykaupoilla — part deux.
Kumma kyllä tässä kuvassa loisteputket eivät värjänneet kuvaa täysin vihreäksi.
Tuomaanmarkkinat Senaatintorilla.

[eltd_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”” bottom_margin=””]

Filmimaratoni

Minulla on tällä hetkellä käynnissä filmimaratoni, jossa haasteena on kuvata ja testata yhteensä 45 erilaista kino- ja 120-filmiä. Nämä artikkelit tulevat muodostamaan suuren tietopankin, joka helpottaa sopivan filmin löytämisessä. Kaikki aikaisemmat arvostelut löytyvät kätevästi täältä: Filmimaratoni

2 thoughts on “Kodak Portra 800 (35mm) värinegatiivifilmi”

  1. Tenho Klimenko

    Hyviä ja tarkkoja kuvia olet saanut käsivaralta. Onko mikä kamera ja linssi kombinaatio käytössä?

    1. Kiitosta! Käytössä oli Leica M4-2 ja Summaron 35mm f2.8. Vähän nopeampi linssi olisi tietty ollut poikaa, mutta kyllä f2.8:llakin pitkälle pötkii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *