Tuntuiko otsikko tyhmältä? Kyllähän ihmiset nyt kamerasta kiinni osaavat pitää! Tein pienen loma-matkan Euroopan nähtävyyksillä viime kesänä. Yksioikoisesti voin todeta, että eivät amerikkalaiset ja kiinalaiset turistit ainakaan osaa.
Digipokkarit siirsivät massoilla valokuvaamisen kameran etsimeen painetuilta kasvoilta metrin päähän ojennettujen käsien päähän. Vaikka joissain digipokkareissa onkin tai ennen kaikkea olikin myös etsimet, kuvat kuvataan takanäytöltä. Se on helpompaa ja kuumassa etelässä levitetty aurinkorasvat ei leviä nenästä kameran takanäyttöön.

Tukipisteiden käyttäminen valokuvauksessa
Tämä ns. ojotekniikka toimii silloin kun on paljon valoa, sillä suljinaika antaa anteeksi heiluvat kätesi. Jos meinaat kuitenkin kuvata pimeällä talvella, ojotekniikka joutaa eteläiselle pallonpuoliskolle.
Kun yrität saada suljinajan nyrkkisääntöä (1/2 x polttoväli) hitaampia suljinaikoja toimimaan, hanki kamerallesi mahdollisimman usein kolme tukipistettä.
Mitä lähempänä nämä kolme tukipistettä ovat kameraa, sitä paremman tuen saat. Kaksi pistettä on helppo ottaa tilanteessa kuin tilanteessa käyttöön – ihmisellä kun sattuu olemaan kaksi kättä. Kolmatta varten paina etsimellinen kamera kasvojasi vasten.

Jos kamerassasi ei ole etsintä, vaan takanäyttö, laita kameran niskahihna niskasi taa ja jännitä se käsilläsi kolmanneksi tukipisteeksi:

Kääntyvillä näytöillä varustetuissa kameroissa paras tapa kuvata on pitää runko lantion lähellä ja katsella sitä alaspäin, paremminkin kuin eteenpäin!

Kiinnitä huomiota kuinka paljon tiivimmäksi paketti muodostuu:





Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.