12 marras

Kuinka pitää kamerasta kiinni?

kamera, kuinka pitää kiinni, ote, valokuvaus, perusteet, hihna, tärinä

Tuntuiko otsikko tyhmältä? Kyllähän ihmiset nyt kamerasta kiinni osaavat pitää! Tein pienen loma-matkan Euroopan nähtävyyksillä viime kesänä. Yksioikoisesti voin todeta, että eivät amerikkalaiset ja kiinalaiset turistit ainakaan osaa.


Ennen kaikki oli paremmin

Digipokkarit siirsivät massoilla valokuvaamisen kameran etsimeen painetuilta kasvoilta metrin päähän  ojennettujen käsien päähän. Vaikka joissain digipokkareissa onkin tai ennen kaikkea olikin myös etsimet, kuvat kuvataan takanäytöltä. Se on helpompaa ja kuumassa etelässä levitetty aurinkorasvat ei leviä nenästä kameran takanäyttöön.

DSC_0081_580

Demonstroin tässä miksi tämä on huonoa kehitystä kuvan muodossaTukipisteiden käyttäminen valokuvauksessa

Tämä ns. ojotekniikka toimii silloin kun on paljon valoa, sillä suljinaika antaa anteeksi heiluvat kätesi. Jos meinaat kuitenkin kuvata pimeällä talvella, ojotekniikka joutaa eteläiselle pallonpuoliskolle.

Kun yrität saada suljinajan nyrkkisääntöä (1/2 x polttoväli) hitaampia suljinaikoja toimimaan, hanki kamerallesi mahdollisimman usein kolme tukipistettä. Mitä lähempänä nämä kolme tukipistettä ovat kameraa, sitä paremman tuen saat. Kaksi pistettä on helppo ottaa tilanteessa kuin tilanteessa käyttöön – ihmisellä kun sattuu olemaan kaksi kättä. Kolmatta varten paina etsimellinen kamera kasvojasi vasten.

 

DSC_0085_580

Jos kamerassasi ei ole etsintä, vaan takanäyttö, laita kameran niskahihna niskasi taa ja jännitä se käsilläsi kolmanneksi tukipisteeksi:


DSC_0083_580

Kääntyvillä näytöillä varustetuissa kameroissa paras tapa kuvata on pitää runko lantion lähellä ja katsella sitä alaspäin, paremminkin kuin eteenpäin!

DSC_0086_580

Kiinnitä huomiota kuinka paljon tiivimmäksi paketti muodostuu:

DSC_0095_580

Ojotekniikka

DSC_0097_580

Takanäyttö niskahihnalla

DSC_0099_580

Kasvoja vasten tuki

 
DSC_0100_580

Kasvoja vasten tuki PRO versio – huomaa ero kyynerpäiden sijainnilla!

mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.

Ei kommentteja

Leave a reply