Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

9 joulu

Kulttimaineinen Cinestill 800T 35mm -värinegatiivifilmi

Noniin nyt herkkuja pöytään! Cinestill nimittäin on aikamoista kulttiherkkua filmikuvaajien keskuudessa. Ja nyt kun kokeilin sitä itsekin, ymmärrän kyllä miksi. Olen aikaisemmin vesi kielellä katsellut esimerkkikuvia Flickeristä ja Instasta ja nyt viimein pääsin itsekin kokeilemaan.

Mikä ihmeen Cinestill?

Mutta ensin muutama esittelyluontoinen fakta pöytään. Kyseessä on nopea ja värimaailmaltaan rikas, iso 800 värinegatiivifilmi, joka on muokattu Kodak Vision 3 -elokuvafilmistä. Cinestilliä ollaan siis alkujaan käytetty elokuvaproduktioissa, josta johtuukin varmasti sille ominainen erittäin filmaattinen lookki.

Monet Cinestill -fanit varmasti tarkoituksellisesti hakevat sinemaattisia (keksinkö juuri uuden sanan?) kuva-aiheita ja kompositioita ja tietoisesti pyrkivät korostamaan leffamaisuutta muillakin keinoilla. Oman testailuni perusteella voin kyllä sanoa, että ihan yrittämättäkin kuviin tuli kiinnostava atmosfääri. Yrittämättäkin jotenkin leffamainen fiilis. Cinestill kehitetään normaalilla C-41 -prosessilla, millä valtaosa värinegoista yleensäkin.

Cinestill tuli markkinoille vain joitakin vuosia sitten ja täältä Suomesta saa toistaiseksi ainakin tätä kokeilemaani 800T -mallia. Kirjain T tarkoittaa sitä, että filmi on värioptimoitu sisätilakäyttöön keinovaloille (tungsten). Värit siis aavistukseen vääntävät sinisen suuntaan, jotta keinovalokuvat eivät kellertäisi vaivaksi saakka. Kuvasin itse sekä sisällä ja ulkona ja pidin kyllä näkemästäni kuvausolosuhteista riippumatta. Nopealle filmille tyypilliseen tapaan, Cinestillissäkin on hyvin selkeää rakeisuutta — ihanaa, ihanaa rakeisuutta. Ei siis tosiaankaan sellaista halvan filmin kökköraetta. Cinestillin rakeisuus on kuin nallekarkeista tehty kasvonkuorintavoide.

Täydellinen tunnelmanluoja

Cinestillissä on tunnelmaa vaikka muille jakaa. Nyt siis ollaan todella kaukana kaiken maailman halpisfilmeistä, joita ostettiin vuonna -94 lentokentän Ärrältä Teneriffan matkaa varten. Cinestillin värit ja kuvanlaatu ovat omaa luokkaansa — huippulaatua. Näistä esimerkkikuvista en ole käsitellyt yhtäkään. En edes rajannut. Kaikki suoraan skannerista, vaikka joku voisi kuvitella ensivilkaisulta, että niitä on vingutettu Photoshopissa kovastikin. Rakastan tällaisia filmejä, jotka näyttävät sellaisinaan täydellisiltä. Aivan kuin filmipurkissa asuisi pieni tonttu, joka väri-greidaa kuvat valmiiksi.

Jonkin verran Cinestillin kanssa pitää tosin varoa kirkkaita valoja, sillä toisinaan kuviin tulee valokohtien ympärille punainen hehku, joka voi olla hyvinkin voimakas. Hehku ei välttämättä aina tule juuri valokohdan yhteyteen, vaan saattaa ilmestyä muuallekin kuvaan, jos kuvauspaikalla on kirkkaita valoja. Ilmiö liittyy valmistusprosessiin, jonka aikana alkuperäinen Vision 3 -filmi muokataan Cinestilliksi.

Jotta filmi voitaisiin kehittää normaalilla C-41 -prosessilla, täytyy siitä poistaa ns. rem-jet -kerros, joka C-41 -kehityksessä pilaisi kemikaalit. Joku viisaampi voi täsmentää, mutta käsittääkseni rem-jet -kerros on musta kalvo, joka liuetessaan kehitteeseen, tekisi siitä käyttökelvotonta tavaraa. Se olisi tietenkin filmilabroille huono homma, joten valmistaja on poistanut tämän kerroksen filmistä kokonaan. Sen seurauksena kuvien valokohtiin muodostuu kyseinen punainen hehku. Yleisestiottaen se ei haittaa, mutta asiasta kannattaa olla kuitenkin tietoinen.

Täydellinen joulufilmi

Erityisen hyvältä Cinestillissä näyttävät neon-kyltit, katulamput, kynttilänvalo, kirkkaat värit ja sen sellaiset. En voi olla ajattelematta kuinka täydellisesti se sopii joulunviettoon. Jouluvalot ovat kuin tehty Cinestillille ja joulun tunnelmallinen aattoilta tallentuu sille varmasti täydellisesti.

Hämärässä kuvaaminen

Cinestill on erittäin nopea filmi. 800 isolla voi kuvata hämärässä sisätiloissa, kunhan ei ole nauttinut liian tujua glögiä. Vakaalla kädellä tunnelmavalaistuksessa voi kuvata esim. 35mm f2.8 -objektiivilla täydellä aukolla 1/15 tai 1/30 valotusajalla kunhan muistaa pyytää joulupukkia olemaan kovasti horjahtelematta.

Lopputuloksena on erittäin tunnelmalliset joulukuvat, jotka säilyvät negatiivikansiossa pidempään kuin yhdetkään kännykkäkuvat. Kyseistä filmi on olemassa myös keskiformaattia varten, jonka arvostelu löytyy täältä: CineStill 800T -120 rullafilmi

Cinestilliä voit ostaa täältä: Kameratori

Cinestill 800t 35mm esimerkkikuvia

Kotipiha talvi-iltana. Ei kummoinen valaistus valokuvaa ajatellen, mutta hieno tunnelma kuvassa silti. Huomaa punertava hehku valaisimen ympärillä. Kyseinen ilmiö on tyypillinen Cinestillille, joka esiintyy usein kirkkaiden valojen yhteydessä.
Hyggeilyä kotisohvalla koiran kanssa.
Aijai näitä värejä. Aurinko se yrittää kavuta taivaalle pakkasaamuna. Kerrankin oli kamerassa värifilmiä oikaan aikaan. Cinestillille tyypillinen punainen valohehku jälleen läsnä.
Lapsia ihastelemassa Stockan jouluikkunaa. Katsokaa nyt näitä maagisia värejä! Juuri tällaiseen tarkoitukseen Cinestill toimii täydellisesti. Kyllä ulkoilmassakin toimii oikein hyvin.
Stockan jouluikkunan äärellä jälleen.
Kaunis auringonpaiste olisi tai edes lumi olisi tietenkin luonut talvipäivän tunnelmaa paremmin, mutta kyllä Cinestillillä pilvinenkin sää näyttää hyvältä.
Sisätiloissa filmin värit pääsevät oikeuksiinsa. Juuri tällainen väripaletti minulle tulee ensimmäisenä mieleen kun ajattelen tyypillistä Cinestill-kuvaa. Huomatkaa miten jännän tarkennuskikan tein. Vaikka tajoilijan kasvot varmaan muuten ovat ihan fokuksessa, niin onnistuin sommittelemaan tarjottimen kuvun suoraan kasvojen eteen niin, ettei kasvot näytäkään olevaan fokuksessa. Tämä on hyvä kikka kun haluaa korostaa amatöörimaisuuttaan. Vink vink.
Jouluostoksilla.
Tarkeneminen on varustautumiskysymys.
Värit — niistä se Cinestill tykkää.
Olisin voinut vannoa, että tämä kuva alivalottuu täysin, mutta oikeastaan kahvilan tunnelma välittyy oikein hyvin.
Joulupukkia moikkaamassa torilla.

Kuvausvälineinä toimi tällä kertaa Leica M4-2 mittaetsinkamera, varustettuna 35mm f2.8 Summaron semi-laajakulmalla. Kuvat kehitti ja skannasi Kameratori.

Pekka Keskinen

Filmikuvauksessa innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.