Noniin nyt herkkuja pöytään! Cinestill nimittäin on aikamoista kulttiherkkua filmikuvaajien keskuudessa. Ja nyt kun kokeilin sitä itsekin, ymmärrän kyllä miksi. Olen aikaisemmin vesi kielellä katsellut esimerkkikuvia Flickeristä ja Instasta ja nyt viimein pääsin itsekin kokeilemaan.
Mikä ihmeen Cinestill?
Mutta ensin muutama esittelyluontoinen fakta pöytään. Kyseessä on nopea ja värimaailmaltaan rikas, iso 800 värinegatiivifilmi, joka on muokattu Kodak Vision 3 -elokuvafilmistä. Cinestilliä ollaan siis alkujaan käytetty elokuvaproduktioissa, josta johtuukin varmasti sille ominainen erittäin filmaattinen lookki.

Cinestillin tunnelma
Monet Cinestill -fanit varmasti tarkoituksellisesti hakevat sinemaattisia (keksinkö juuri uuden sanan?) kuva-aiheita ja kompositioita ja tietoisesti pyrkivät korostamaan leffamaisuutta muillakin keinoilla. Oman testailuni perusteella voin kyllä sanoa, että ihan yrittämättäkin kuviin tuli kiinnostava atmosfääri. Yrittämättäkin jotenkin leffamainen fiilis. Cinestill kehitetään normaalilla C-41 -prosessilla, millä valtaosa värinegoista yleensäkin.
Keinovalolle optimoitu värifilmi
Cinestill tuli markkinoille vain joitakin vuosia sitten ja täältä Suomesta saa toistaiseksi ainakin tätä kokeilemaani 800T -mallia. Kirjain T tarkoittaa sitä, että filmi on värioptimoitu sisätilakäyttöön keinovaloille (tungsten). Värit siis aavistukseen vääntävät sinisen suuntaan, jotta keinovalokuvat eivät kellertäisi vaivaksi saakka.
Kuvasin itse sekä sisällä ja ulkona ja pidin kyllä näkemästäni kuvausolosuhteista riippumatta. Nopealle filmille tyypilliseen tapaan, Cinestillissäkin on hyvin selkeää rakeisuutta — ihanaa, ihanaa rakeisuutta. Ei siis tosiaankaan sellaista halvan filmin kökköraetta. Cinestillin rakeisuus on kuin nallekarkeista tehty kasvonkuorintavoide.
Kyseistä filmi on olemassa myös keskiformaattia varten, jonka arvostelu löytyy täältä: CineStill 800T -120 rullafilmi

Cinestill on täydellinen tunnelmanluoja
Cinestillissä on tunnelmaa vaikka muille jakaa. Nyt siis ollaan todella kaukana kaiken maailman halpisfilmeistä, joita ostettiin vuonna -94 lentokentän Ärrältä Teneriffan matkaa varten. Cinestillin värit ja kuvanlaatu ovat omaa luokkaansa — huippulaatua. Näistä esimerkkikuvista en ole käsitellyt yhtäkään. En edes rajannut. Kaikki suoraan skannerista, vaikka joku voisi kuvitella ensivilkaisulta, että niitä on vingutettu Photoshopissa kovastikin. Rakastan tällaisia filmejä, jotka näyttävät sellaisinaan täydellisiltä. Aivan kuin filmipurkissa asuisi pieni tonttu, joka väri-greidaa kuvat valmiiksi.

Punainen hehku kirkkaissa valoissa
Jonkin verran Cinestillin kanssa pitää tosin varoa kirkkaita valoja, sillä toisinaan kuviin tulee valokohtien ympärille punainen hehku, joka voi olla hyvinkin voimakas. Hehku ei välttämättä aina tule juuri valokohdan yhteyteen, vaan saattaa ilmestyä muuallekin kuvaan, jos kuvauspaikalla on kirkkaita valoja. Ilmiö liittyy valmistusprosessiin, jonka aikana alkuperäinen Vision 3 -filmi muokataan Cinestilliksi.
Jotta filmi voitaisiin kehittää normaalilla C-41 -prosessilla, täytyy siitä poistaa ns. rem-jet -kerros, joka C-41 -kehityksessä pilaisi kemikaalit. Joku viisaampi voi täsmentää, mutta käsittääkseni rem-jet -kerros on musta kalvo, joka liuetessaan kehitteeseen, tekisi siitä käyttökelvotonta tavaraa. Se olisi tietenkin filmilabroille huono homma, joten valmistaja on poistanut tämän kerroksen filmistä kokonaan. Sen seurauksena kuvien valokohtiin muodostuu kyseinen punainen hehku. Yleisestiottaen se ei haittaa, mutta asiasta kannattaa olla kuitenkin tietoinen.
Täydellinen joulufilmi
Erityisen hyvältä Cinestillissä näyttävät neon-kyltit, katulamput, kynttilänvalo, kirkkaat värit ja sen sellaiset. En voi olla ajattelematta kuinka täydellisesti se sopii joulunviettoon. Jouluvalot ovat kuin tehty Cinestillille ja joulun tunnelmallinen aattoilta tallentuu sille varmasti täydellisesti.

Hämärässä kuvaaminen
Cinestill on erittäin nopea filmi. 800 isolla voi kuvata hämärässä sisätiloissa, kunhan ei ole nauttinut liian tujua glögiä. Vakaalla kädellä tunnelmavalaistuksessa voi kuvata esim. 35mm f2.8 -objektiivilla täydellä aukolla 1/15 tai 1/30 valotusajalla kunhan muistaa pyytää joulupukkia olemaan kovasti horjahtelematta.
Lopputuloksena on erittäin tunnelmalliset joulukuvat, jotka säilyvät negatiivikansiossa pidempään kuin yhdetkään kännykkäkuvat.
Cinestilliä voit ostaa täältä: Cinestill 800t -värinegatiivifilmi
Cinestill 800t 35mm esimerkkikuvia
Kuvausvälineinä toimi tällä kertaa Leica M4-2 mittaetsinkamera, varustettuna 35mm f2.8 Summaron semi-laajakulmalla. Kuvat kehitti ja skannasi Kameratori.









Filmikuvauksessa innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.
Mielestäni hyödyllinen artikkeli, sillä muuten ei olisi tullut mieleen hankkia ko. filmiä.
Esimerkkikuvat ovat mainion sävyisiä ja filmi varmastikin sopiva kaveri Kodak Portra 160 -negalle.
Kiitos tästä!
Kiitos! Hyvä, että tuli hankittua. Toivottavasti tuli hyviä kuvia! 🙂