-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Kuvankäsittelyn perusteet – yleisimmät termit haltuun

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä. Kuvankäsittelyn aloittaminen on helppoa, kun alkuun opettelee tärkeimmän termit. Tämän takia olemme koonneet tarpeellisimmat korjaustyökalut ja niiden nimet yhteen videoon.

Artikkelin lopussa on myös ohjelmasuosituksia kuvankäsittelyyn ja erilliset opetusvideot Lightroomin ja Photoshopin perusteista.

RAW-tiedostosta on hyötyä kuvankäsittelyssä

Kun kuvia käsitellään paljon, kannattaa kuvata raw-tiedostomuodossa, sillä se mahdollista ylivoimaisesti eniten säätömahdollisuuksia. Kuvakäsittely raw-muodossa vaatii tietokoneelta enemmän muistia ja tallennustilaa, mutta kuvankäsittelyssä se ehdottomasti kannattaa. JPG-muodossakin kuvia voi käsitellä, mutta kuvan laatu kärsi isoista muutoksista enemmän.

Raw-kuvissa on paljon informaatiota, jota voit hyödyntää niiden käsittelyssä. Pystyt esimerkiksi helposti avaamaan liian tumman kuvan tai pelastamaan liian vaaleat huippuvalot. Raakakuvissa myös valkotasapaino voidaan valita vapaasti jälkikäteen. Lisää tietoa raw-tiedostomuodosta löytyy täältä: Kuusi syytä kuvata raw-kuvia.

Yleisimmät työkalut kuvankäsittelyssä

Rajaaminen (crop)

Rajaustyökalulla voit parantaa kuvaa rajaamalla epäoleelliset alueet pois. Lisäksi voit suoristaa kuvan, mikäli horisontti on jäänyt vinooon. Rajaustyökalun avulla on myös mahdollista muuttaa kuvasuhdetta (aspect ratio).

Valkotasapaino (white balance)

Sopivan valkotasapainon valinta on tärkeää, kun halutaan, että kuvan värit toistuvat luonnollisesti. Väärä valkotasapaino voi saada ihon sävyt näyttämään hassuilta ja sisäkuvat aivan oransseilta. Raw-kuvissa valkotasapaino on mahdollista säätää vapaasti vasta jälkikäsitelyssä. Monissa kuvankäsittelyohjelmissa pystyy myös pipetillä poimimaan kuvasta neutraalin pisteen, jonka jälkeen ohjelma laskee oikean valkotasapainon tämän pisteen perusteella.

Lue myös: Mitä tarkoittaa valkotasapaino?

Valotuksen korjaus (exposure)

Kuvankäsittelyssä on mahdollista korjata kuvan valotusta vaaleammaksi tai tummemmaksi. Varsinkin raw-kuvat kestävät tänä päivänä tätä korjausta erinomaisesti. Valotuksen korjauksella pystyy pelastamaan monia kuvia, joissa valotus on kuvaushetkellä jäänyt epäoptimaaliseksi.

Kontrasti (contrast)

Kontrasti tarkoittaa eroa kuvan vaaleiden ja tummien alueiden välillä. Kontrasin lisääminen syventää kuvan varjoja ja vaalentaa huippuvaloja. Kontrastin lisääminen antaa kuviin potkua. Etenkin raw-kuvissa pieni kontrastin lisäys tekee monissa tilanteissa hyvää. Kontrastia vähentämällä voi loiventaa kuvan sävyalaa. Tämä voi toimia mikäli haluaa imitoida filmikuvien estetiikka.

Värikylläisyys (saturation)

Värikylläisyyden avulla pystymme kasvattamaan tai vähentämään kuvan kaikkien värien värikylläisyyttä, eli miten intensiivisiä väriä ovat. Monissa kuvankäsittelyohjelmissa on myös mahdollista säätää yksittäisten sävyjen värikylläisyyttä. Lightroomissa tämä ominaisuus löytyy HSL-työkaluvalikosta.

Vinjetointi (vignetting)

Vinjetointi on kuvan reunoille muodostuvaa tummuutta. Kuvankäsittelyssä pystyy vinjetointityökalulla vähentämään tai lisäämään tätä ilmiötä. Vinjetoinnin kevyt lisääminen on yleinen tehokeino, sillä sen avulla saa katsojan huomion kuvan keskelle. Objektiivin aiheuttaman vinjetoinnin pystyy kuvankäsittelyssä poistamaan objektiivikohtaisilla profiileilla, jotka löytyy esimerkiksi Lightroomissa.

Liukuväri (gradient)

Liukuvärityökalulla voi esimerkiksi tehdä kuvan toisesta reunasta vaaleamman tai tummemman. Nämä paikalliset säädöt ovat loistavia etenkin raakakäsittelyssä, kun halutaan tasapainottaa kuvan valotusta alueittain. Liukuvärityökalu toimii erityisen hyvin maisemakuvien käsittelyyn.

Terävöitys (sharpening)

Valokuvien terävöitys on yksi yleisimpiä tekniikoita kuvankäsittelyssä ja työvaihe, joka kaikkien valokuvaajien tulisi hallita. Sopivalla terävöityksellä kuvasta saadaan tarkemman näköinen ja yksityiskohdat hyvin esille. Sopivan terävöityksen määrä riippuu kamerasta, alkuperäisestä kuvasta ja lopullisesta käyttökohteesta. 

Kohinan poisto (noise reduction)

Korkeilla ISO-arvoilla kuvattuihin valokuviin muodostuu kohinaa. Tätä on kuitenkin mahdollista vähentää kuvankäsitelyssä. Kohinan poistossa kannattaa kuitenkin olla maltillinen, sillä liiallinen kohinan poistaminen pilaa kuvan yksityiskohdat ja pehmentää alkuperäistä tekstuuria hassusti.

Kuvankäsittelyn perusteet Lightroomissa

Olemme tehneet tämän tiiviin opetusvideon, jonka tarkoituksena on reilussa vartissa käydä läpi kaikki Lightroomin oleellisimmat työkalut valokuvaajia ajatellen. Video on tarkoitettu erityisesti aloittelijoille, mutta mukana on myös vinkkejä, jotka sopivat edistyneemmille käyttäjille. Videolla käymme läpi valokuvien tuomisen, library-moduulin perusteet, valokuvien tähdittämisen, histogrammin käyttöä, kuvankäsittelyä ja lopuksi vielä valokuvien tallentamista. 

Lightroomin kattava osaaminen riittää ainoaksi ohjelmaksi monen valokuvaajan työnkulkuun. Lisää meidän kuvankäsittelyvideoita löytyy täältä: Lightroom -opetusvideot

Photoshopin alkeet

Tällä videolla käymme läpi Photoshopin alkeita valokuvaajan näkökulmasta. Perehdymme Photoshopin yleisimpiin työkaluihin, tasoihin, säätöihin ja maskeihin. Mukana on myös paljon hyödyllisiä pikakomentoja kuvankäsittelyn nopeuttamiseen.

Photoshop on parhaimmillaan tarkassa työskentelyssä, joka vaatii kuvien syväämistä, tasojen käyttöä ja maskien hienosäätöä. Valokuvien lisäksi Photoshopin avulla voi työstää kuvituksia, digitaidetta ja 3D-malleja. Kuvankäsittelyohjelmana Photshop on ollut alan standardi yli kymmeniä vuosi, jonka ansiosta siihen myös löytyy paljon tutoriaaleita ja kursseja.

Lightroom ja Photoshop kuuluvat molemmat Adoben Creative Cloudiin, joka tarkoittaa että ohjelmia pystyy tilaamaan kuukausimaksulla. Tämän etuna on, että saat aina käyttöösi uusimmat päivitykset ja työkalut. Tällä hetkellä valokuvaajille suunnattuja paketteja on kolme erilaista. 

Vertailu erilaisista paketeista ja lisää meidän kuvankäsittelyvideoita löytyy täältä: Lightroom ja Photoshop opetusvideot

Muut kuvankäsittelyohjelmat

Capture One: Erityisesti ammattilaisille suunnattu kuvankäsittelyohjelma, jonka voi ostaa kertamaksulla tai kuukausilisenssillä. Vastaa ominaisuuksiltaan hyvin paljon Lightroomia.

Luminar AI: Tekoälyyn perustuva helppo kuvankäsittelyohjelma, josta on olemassa sekä Windows- että Mac-versio. Luminar AI sisältää paljon valmiita säätöjä, jotka voi lisätä kuviin, ja ohjelman tekoäly ehdottaa kuvankäsittelysäätöjä ja esiasetuksia kohteesta riippuen.

Affinity Photo: Photoshopilla ei pitkään aikaan ole ollut varteenotettavaa kilpailijaa. Tämä asetelma on muuttunut viime vuosina Affinity Photon myötä, joka vastaa ominaisuuksiltaan Photoshoppia. Affinity Photon voi ostaa kertamaksulla.

RawTherapee: Ilmainen, harrastajien suosima ohjelma. Sekä Windows- että Mac-versio.

GIMP: GIMP on ilmainen ja erittäin monipuolinen kuvankäsittelyohjelma, joka vastaa ominaisuuksiltaan Photoshoppia.

Lue myös: Suosituimpien kuvankäsittelyohjelmien vertailu

Kirjoittajasta

2 ajatusta aiheesta “Kuvankäsittelyn perusteet – yleisimmät termit haltuun”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *