Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
14 helmi

Kuvankäsittelyn perusteet – yleisimmät termit haltuun

Esillä on yleisimmät ja tarpeellisimmat korjaustyökalut, joita valokuvien jälkikäsittely vaatii. Pikkukuvista saat isokokoiset screenshotit, joista näkyy kyseisen työkalun käyttö Lightroomissa. Muissa ohjelmissa käytetyt nimitykset ovat yleensä samat. Artikkelin lopussa on myös ohjelmasuosituksia kuvankäsittelyyn.

Yleiset termit kuvankäsittelyssä

Rajaaminen (Crop)

Rajaustyökalulla voit parannella kuvaa esimerkiksi rajaamalla epäolennaisimmat alueet pois. Lisäksi voit suoristaa kuvat, mikäli horisontti on jäänyt vinooon. On myös mahdollista muuttaa kuvasuhdetta (aspect ratio).

Valkotasapaino (White balance)

Aina silloin tällöin kuvan valotasapaino voi vääristyä. Tällöin tarvitaan työkalua, jolla voit saada värit luonnollisemmiksi. Työkalun pipetillä voit poimia kuvasta pisteen, jonka tulisi olla valkoinen (tai harmaa tai musta), ja ohjelma laskee sen avulla oikean valkotasapainon.

Valotus (Exposure)

Valotustyökalulla voit pelastaa monta kuvaa, jos sinulla on esimerkiksi jäänyt vahingossa valotuksenkorjaus kamerassa väärään asentoon. Yli- ja alivalotusta voit myös käyttää tehokeinona sitä vaativissa kuvissa.

Kontrasti (Contrast)

Kontrastinsäätökin on joskus hyvä tehokeino. Sillä voit tehdä räikeät mustan ja valkoisen erot tai sitten laittaa kuin vaalean harson kuvan eteen.

Värikylläisyys (Saturation)

Värikylläisyyttä säätämällä voit tehdä kuvaan joko epätodellisen karkkimaiset kirkkaat värit tai sitten muuntaa kuvan mustavalkoiseksi – tai mitä tahansa siltä väliltä.

Vinjetointi (Vignetting)

Vinjetointityökalulla voit korjailla kuvaa, jos kamerasi objektiivissa on vinjetointiongelmaa eli nurkkien tummumista. Toisaalta voit myös käyttää tehokeinona päinvastoin tummentamalla reunoja entistä enemmän, jolloin kuvan fokus on korostuneesti kirkkaimmalla alueella.

Liukuväri (Gradient)

Liukuvärityökalulla voit esimerkiksi tehdä kuvan toisesta reunasta valoisamman kuin toisesta.

Eri kuvankäsittelyohjelmat

RawTherapee: ilmainen, harrastajien suosima ohjelma. Sekä Windows- että Mac-versio.

Lightroom, Apple Aperture: Kehittyneemmät ja monipuolisemmat ohjelmat, maksulliset.

GIMP ja Photoshop: Todella monipuoliset ja hyvät kuvamanipulaatio-ohjelmat. Gimp on ilmainen, Photoshop maksullinen.

Käy myös lukemassa Kamerakoulu Lightroom vai Photoshop -artikkeli.

Tiedostomuoto

Kun kuvia käsitellään paljon, kannattaa kuvata raakamuodossa eli raw-tiedostomuodossa. Tällöin kamera tallentaa tiedostoon kaiken, minkä se pystyy tallentamaan. Kuvakäsittely raw-muodossa vaatii tietokoneelta esimerkiksi muistia enemmän sekä tallennustilaa, mutta kuvankäsittelyssä se ehdottomasti kannattaa. Kannattaa käydä lukemassa meidän artikkeli raw-kuvista: Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia

JPG-muodossakin kuvia voi käsitellä, mutta kuvan laatu heikkenee joka muokkauksen ja tallennuksen myötä.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua Kamerakoulun ilmaiseen peruskurssiin, jossa opit ottamaan parempia kuvia. 

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.