Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post

Seuraa meitä

14 helmi

Kuvankäsittelyn perusteet – yleisimmät termit haltuun

Esillä on yleisimmät ja tarpeellisimmat korjaustyökalut, joita valokuvien jälkikäsittely vaatii. Pikkukuvista saat isokokoiset screenshotit, joista näkyy kyseisen työkalun käyttö Lightroomissa. Muissa ohjelmissa käytetyt nimitykset ovat yleensä samat. Artikkelin lopussa on myös ohjelmasuosituksia kuvankäsittelyyn.

Yleisimmät termit kuvankäsittelyssä

Rajaaminen (Crop)

Rajaustyökalulla voit parannella kuvaa esimerkiksi rajaamalla epäolennaisimmat alueet pois. Lisäksi voit suoristaa kuvan, mikäli horisontti on jäänyt vinooon. On myös mahdollista muuttaa kuvasuhdetta (aspect ratio).

Valkotasapaino (White balance)

Aina silloin tällöin kuvan valotasapaino voi vääristyä. Tällöin tarvitaan työkalua, jolla voit saada värit luonnollisemmiksi. Työkalun pipetillä voit poimia kuvasta pisteen, jonka tulisi olla valkoinen (tai harmaa tai musta), ja ohjelma laskee sen avulla oikean valkotasapainon.

Valotus (Exposure)

Valotustyökalulla voit pelastaa monta kuvaa, jos sinulla on esimerkiksi jäänyt vahingossa valotuksenkorjaus kamerassa väärään asentoon. Yli- ja alivalotusta voit myös käyttää tehokeinona sitä vaativissa kuvissa.

Kontrasti (Contrast)

Kontrastinsäätökin on joskus hyvä tehokeino. Sillä voit tehdä räikeät mustan ja valkoisen erot tai sitten laittaa kuin vaalean harson kuvan eteen.

Värikylläisyys (Saturation)

Värikylläisyyttä säätämällä voit tehdä kuvaan joko epätodellisen karkkimaiset kirkkaat värit tai sitten muuntaa kuvan mustavalkoiseksi – tai mitä tahansa siltä väliltä.

Vinjetointi (Vignetting)

Vinjetointityökalulla voit korjailla kuvaa, jos kamerasi objektiivissa on vinjetointiongelmaa eli nurkkien tummumista. Toisaalta voit myös käyttää tehokeinona päinvastoin tummentamalla reunoja entistä enemmän, jolloin kuvan fokus on korostuneesti kirkkaimmalla alueella.

Liukuväri (Gradient)

Liukuvärityökalulla voit esimerkiksi tehdä kuvan toisesta reunasta valoisamman kuin toisesta.

Eri kuvankäsittelyohjelmat

Lightroom: Adoben tekemän monipuolinen kuvankäsittelyohjelma valokuvaajille. Vaatii kuukausijäsenyyden. Vertailu erilaisista paketeista ja lisää meidän kuvankäsittelyvideoita: Lightroom opetusvideot

Capture One: Erityisesti ammattilaisille suunnattu kuvankäsittelyohjelma, jonka voi ostaa kertamaksulla tai kuukausilisenssillä. Vastaa ominaisuuksiltaan hyvin paljon Lightroomia.

RawTherapee: Ilmainen, harrastajien suosima ohjelma. Sekä Windows- että Mac-versio.

Photoshop: Todella monipuoliset säätömahdollisuudet. Photoshopissa onnistuu valokuvien tarkempi hienosäätö, kuten elementtien poistaminen ja tasojen kanssa työskentely. Vaatii Creative cloud -kuukausijäsenyyden. Käy myös lukemassa meidän kirjoittama vertailu Lightroomista ja Photoshopista täältä: Lightroom vai Photoshop.

Affinity Photo: Photoshopilla ei pitkään aikaan ole ollut varteenotettavaa kilpailijaa. Tämä asetelma on muuttunut viime vuosina Affinity Photon myötä, joka vastaa ominaisuuksiltaan Photoshoppia ja jonka voi ostaa edullisella kertamaksulla.

RAW-tiedostosta on hyötyä kuvankäsittelyssä

Kun kuvia käsitellään paljon, kannattaa kuvata raakamuodossa eli raw-tiedostomuodossa. Tällöin kamera tallentaa tiedostoon kaiken, minkä se pystyy tallentamaan. Kuvakäsittely raw-muodossa vaatii tietokoneelta enemmän muistia ja tallennustilaa, mutta kuvankäsittelyssä se ehdottomasti kannattaa. JPG-muodossakin kuvia voi käsitellä, mutta kuvan laatu heikkenee joka muokkauksen ja tallennuksen myötä.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Kamerakoulun ilmaisen peruskurssin avulla opit valokuvauksen perusteet käytännönläheisten videoiden ja kuvaustehtävien avulla. Kurssin jälkeen osaat käyttää järjestelmäkameraasi ja saat tallennettua muistosi haluamallasi tavalla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!