Lightroom Classic -opetusvideot

Lightroom on suunniteltu valokuvaajia ajatelleen, jonka ansiosta ohjelmassa onnistuu kuvien arkistointi, järjestely ja kuvankäsittely nopeasti ja yksinkertaisesti. Kuvauspäivän jälkeen samasta kohteesta otetut kuvat kaipaavat usein samat säädöt, joka onnistuu Lightroomissa sulavasti. Lightroomin kattava osaaminen riittää monen valokuvaajan työnkulkuun!

Lightroomin perusteet

Tällä videolla käymme läpi kaikki Lightroomin keskeisimmät ominaisuudet. Näitä on valokuvien tuominen, library-moduulin perusteet, valokuvien tähdittäminen, kuvankäsittely, histogrammin käyttö ja valokuvien tallentaminen.

Kesto: 17 min 56 s

Lightroom työnkulun nopeuttaminen

Lightroom on tarkoitettu suurien kuvamassojen hallintaan, jonka ansiosta ohjelmasta löytyy monta tekniikkaa kuvamassojen käsittelyyn. Tällä videolla opettelemme asetuksien kopioimista, presettien asentamista ja muita keinoja työnkulun nopeuttamiseen.

Kesto: 8 min 59 s

HSL-työkalu

Lightroomin HSL on helppokäyttöinen työkalu värien työstämiseen. HSL-työkalun avulla on kuvankäsittelyssä mahdollista hallita värien sävyjä, värikylläisyyttä ja kirkkautta. 

Kesto: 14 min 43 s

Valokuvan värimäärittely Lightroomissa

Värimäärittelyn avulla voidaan hallita valokuvan tunnelmaa värien kautta. Lightroomin Color Grading -paneeli on monipuolinen työkalu, joka pitää sisällään monia tehokkaita mahdollisuuksia.

Kesto: 27 min 27 s

Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentely

Lightroom ja Photoshop ovat hyviä kavereita keskenään. Tällä videolla käymme läpi kuinka näiden kahden kuvankäsittelyohjelman välillä kannattaa liikkua työnkulun parantamiseksi.

Kesto: 9 min 20 s

Mustavalkokuvan käsittely Lightroomissa

Mustavalkokuvien käsittely on hienovaraista valon ja varjon kanssa pelaamista. Edistynyt mustavalkomuunnos pitää sisällään yhtä paljon tyylikysymyksiä kuin värikuvien käsittely. 

Kesto: 23 min 55 s

Potretin nopea kuvankäsittely

Lightroom soveltuu hyvin potrettien kuvankäsittelyyn. Teemme kuvalle perussäädöt ja tutustumme paikallisiin korjauksiin.

Kesto: 6 min 30 s

Photoshop –opetusvideot

Photoshop on parhaimmillaan tarkassa työskentelyssä, joka vaatii kuvien syväämistä, tasojen käyttöä ja maskien hienosäätöä. Valokuvien lisäksi Photoshopin avulla voi työstää kuvituksia, digitaidetta, 3D-malleja ja videoita. Kuvankäsittelyohjelmana Photshop on ollut alan standardi yli kymmeniä vuosi, jonka ansiosta siihen myös löytyy paljon tutoriaaleita ja kursseja netistä.

Photoshopin perusteet

Photoshopin peruskurssilla perehdymme yleisimpiin työkaluihin, tasoihin, säätöihin ja maskeihin.

Kesto: 45 min 21 s

Curves -työkalun pitkä oppimäärä

Curves -työkalu on käsittämättömän monipuolinen. Curvesin avulla voi hallita kuvan sävyjä, kontrastia ja tehdä värinmäärittelyä.

Kesto: 35 min 9 s

Maskien käyttö Photoshopissa

Maskien tehokas käyttö on yksi tärkeimpiä yksittäisiä taitoja, joka kuvankäsittelyssä kannattaa meidän mielestä opetella!

Kesto: 19 min 35 s

Valokuvien paikallinen terävöitys Photoshopissa

Paikallisen terävöityksen avulla voi kuvassa korostaa haluttuja kohtia. Tekniikka antaa lisää mahdollisuuksia terävöitykseen.

Kesto: 8 min 4 s

Dodge & burn

Valon ja varjon maalaaminen tuo kuviin kolmiulotteisuutta ja mahdollistaa haluttujen kohtien korostaminen luovalla tavalla.

Kesto: 17 min 57 s

Frequency separation

Frequency separation on kuvankäsittelytekniikka, jossa kuvan tekstuuri ja värit erotellaan irti toisistaan. Tämän ansiosta on mahdollista käsitellä esimerkiksi ihoa hyvin tarkasti.

Kesto: 15 min 46 s

Elementtien poistaminen kuvasta

Yksityiskohtien hienosäätö, kuten häiritsevien elementtien poistaminen on olellinen osa Photshopin opettelua. Erilaisten elementtien poistamiseen on mota työkaluja, kuten clone stamp, patch tool ja content aware fill.

Kesto: 23 min 8 s

Mikä on luminosity mask?

Luminosity mask tarkoittaa maskin tekemistä tietyn sävyalan perusteella. Tämän tekniikan ansiosta voi kuvankäsittelyssä kohdistaa tietyn säädön esimerkiksi valokuvan huippuvaloihin, keskisävyihin tai varjoihin.

Kesto: 13 min 31 s

Content-aware scale

Content-aware scale -työkalun avulla voi Photoshopissa venyttää kuvan taustaa, ilman että kuvan kohde kärsii muutoksesta. Tekniikan avulla on helppo venyttää etenkin tasaisia pintoja, kuten taivasta tai vaikka kuvan taustakartonkia.

Kesto: 8 min 31 s

Kiiltojen poistaminen Photoshopissa

Salama saattaa välillä aiheuttaa ikäviä kiiltoja iholle. Näistä on kuitenkin helppo päästä eroon lisäämällä kuvaan jälkikäteen hieman puuteria. Samaa tekniikkaa voi käyttää tummien silmänalusten piilottamiseen.

Kesto: 7 min 3 s

Näin poistat kuvasta mitä tahansa

Content-aware fill -työkalun avulla valokuvasta voi poistaa minkä tahansa elementin. Photoshop CC 2020 versiossa tätä työkalua on paranneltu entisestään.

Kesto: 12 min 19 s

10 vinkkiä siveltimen käyttöön

Siveltimen (brush) tehokas käyttö tekee Photoshopissa työskentelystä sulavampaa ja nautinnollisempaa. Tällä videolla käymme läpi 10 vinkkiä ja pikakomentoa siveltimen käyttöön.

Kesto: 9 min 21 s

Mikä jäsenyys kannattaa valita?

Lightroom ja Photoshop kuuluvat molemmat Adoben Creative Cloudiin, joka tarkoittaa että ohjelmia pystyy tilaamaan kuukausimaksulla. Tämän etuna on, että saat aina käyttöösi uusimmat päivitykset ja työkalut! Tällä hetkellä valokuvaajille suunnattuja paketteja on kolme erilaista.

Ensimmäiseen pakettiin kuuluu ainoastaan Lightroom CC ja teratavun verran pilvitallennustilaa. Tämä paketti sopii parhaiten kuvaajille, joille on tärkeää pystyä muokkaamaan kuviaan tietokoneen lisäksi puhelimella ja tabletilla.

Kaksi muuta jäsenyyttä sisältävät Lightroom CC:n lisäksi Photoshopin ja Lightroom Classicin! Erona näissä kahdessa valokuvajäsenyydessä on pilvitallennustilan määrä (20 GB ja 1 TB).

Näitä kahta pakettia suosittelemme suurimmalla osalla kuvaajista, juuri Lightroom Classicin ja Photoshopin takia. Näiden kolmen valokuvausjäsenyyden lisäksi on tietysti mahdollista tilata koko Creative Cloud. Silloin saa käyttöönsä lisäksi ohjelmat kuten Premiere, After Effects, Indesign, Illustrator, Audition ja paljon muuta. Tämän hinta kuukaudessa on 61,99 €/kk.

Mitä eroa on Lightroom CC:llä ja Lightroom Classicilla?

Itselleen sopivaa jäsenyyttä pohtiessa on tärkeä huomioida, että Lightroom CC ja Lighroom Classic ovat kaksi eri ohjelmaa! Näistä Lightroom Classic vastaa aikaisemmin yksittäin ostettuja versioita, kuten Lightroom 4, 5 ja 6. Mikäli olet aikaisemmin käyttänyt Lightroomia on silloin nimenomaan Lightroom Classic se ohjelma, joka tuntuu tutulta! Lightroom Classic on tarkoitettu käytettäväksi tietokoneella ja niin että tiedostot ovat omalla kovalevyllä. Lightroom Classic on myös ominaisuuksiensa puolesta näistä se laajempi!

Lightroom CC on Adoben uusi kuvankäsittelyohjelma, joka toimii tietokoneen lisäksi puhelimissa ja tableteissa. Lightroom CC:ssä kaikki valokuvat myös säilötään pilveen, jonka ansiosta varmuuskopiointia ei tarvitse miettiä itse samalla tavalla.

Ominaisuuksiensa puolesta Lightroom CC ja Lightroom Classic ovat lähellä toisiaan. Näistä kahdesta Classic on kuitenkin hieman monipuolisempi ja laajempi.

Eri valokuvajäsenyyksien vertailu

Lightroom -jäsenyys (12,39 €/kk)

Pakettiin sisältyy Lightroom CC ja 1 teratavun verran pilvitallennustilaa.

Valokuvajäsenyys (12,39 €/kk)

Jäsenyys johon kuuluu Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Photoshop CC ja 20 gigatavua pilvitallennustilaa. Tätä pakettia suosittelemme suurimmalle osalle!

1 TB valokuvajäsenyys (24,79 €/kk)

Pakettiin kuuluu kaikki kolme ohjelmaa ja lisäksi teravan verran pilvitallennustilaa.

Kamerakoulun muut valokuvauskurssit

valotusaika, suljinaika, valokuvauksen perusteet

Peruskurssi

Kamerakoulun peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille.

valotustapa, valokuvaus

Jatkokurssi

Jatkokurssi opastaa sinut aloittelijasta edistyneeksi harrastajaksi. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut kohti parempia valokuvia.

muotokuva, valaisu, salama

Valaisukurssi

Meidän valaisukurssi käy läpi käsisalamakuvauksen perusteita. Puhumme valaisun teoriasta, tarvittavasta kalustosta ja toteutamme yhdessä kuvaustehtäviä.