Lightroom & Photoshop

Kuvankäsittelyn perusteet

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä. 

Lightroom Classic -opetusvideot

Lightroom on suunniteltu valokuvaajia ajatelleen, jonka ansiosta ohjelmassa onnistuu kuvien arkistointi, järjestely ja kuvankäsittely nopeasti ja yksinkertaisesti. Kuvauspäivän jälkeen samasta kohteesta otetut kuvat kaipaavat usein samat säädöt, joka onnistuu Lightroomissa sulavasti. Lightroomin kattava osaaminen riittää monen valokuvaajan työnkulkuun!

Lightroom Classicin perusteet

Tällä videolla käymme läpi kaikki Lightroom Classicin keskeisimmät ominaisuudet. Näitä on valokuvien tuominen, library-moduulin perusteet, valokuvien tähdittäminen, kuvankäsittely, histogrammin käyttö ja valokuvien tallentaminen.

Kesto: 17 min 56 s

Lightroom työnkulun nopeuttaminen

Lightroom on tarkoitettu suurien kuvamassojen hallintaan, jonka ansiosta ohjelmasta löytyy monta tekniikkaa kuvamassojen käsittelyyn. Tällä videolla opettelemme asetuksien kopioimista, presettien asentamista ja muita keinoja työnkulun nopeuttamiseen.

Kesto: 8 min 59 s

HSL-työkalu

Lightroomin HSL on helppokäyttöinen työkalu värien työstämiseen. HSL-työkalun avulla on kuvankäsittelyssä mahdollista hallita värien sävyjä, värikylläisyyttä ja kirkkautta. 

Kesto: 14 min 43 s

Valokuvan värimäärittely Lightroomissa

Värimäärittelyn avulla voidaan hallita valokuvan tunnelmaa värien kautta. Lightroomin Color Grading -paneeli on monipuolinen työkalu, joka pitää sisällään monia tehokkaita mahdollisuuksia.

Kesto: 27 min 27 s

Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentely

Lightroom ja Photoshop ovat hyviä kavereita keskenään. Tällä videolla käymme läpi kuinka näiden kahden kuvankäsittelyohjelman välillä kannattaa liikkua työnkulun parantamiseksi.

Kesto: 9 min 20 s

Mustavalkokuvan käsittely Lightroomissa

Mustavalkokuvien käsittely on hienovaraista valon ja varjon kanssa pelaamista. Edistynyt mustavalkomuunnos pitää sisällään yhtä paljon tyylikysymyksiä kuin värikuvien käsittely. 

Kesto: 23 min 55 s

Potretin nopea kuvankäsittely

Lightroom soveltuu hyvin potrettien kuvankäsittelyyn. Teemme kuvalle perussäädöt ja tutustumme paikallisiin korjauksiin.

Kesto: 6 min 30 s

Photoshop –opetusvideot

Photoshop on parhaimmillaan tarkassa työskentelyssä, joka vaatii kuvien syväämistä, tasojen käyttöä ja maskien hienosäätöä. Valokuvien lisäksi Photoshopin avulla voi työstää kuvituksia, digitaidetta, 3D-malleja ja videoita. Kuvankäsittelyohjelmana Photshop on ollut alan standardi yli kymmeniä vuosi, jonka ansiosta siihen myös löytyy paljon tutoriaaleita ja kursseja netistä.

Photoshopin perusteet

Photoshopin peruskurssilla perehdymme yleisimpiin työkaluihin, tasoihin, säätöihin ja maskeihin.

Kesto: 45 min 21 s

Curves -työkalun pitkä oppimäärä

Curves -työkalu on käsittämättömän monipuolinen. Curvesin avulla voi hallita kuvan sävyjä, kontrastia ja tehdä värinmäärittelyä.

Kesto: 35 min 9 s

Maskien käyttö Photoshopissa

Maskien tehokas käyttö on yksi tärkeimpiä yksittäisiä taitoja, joka kuvankäsittelyssä kannattaa meidän mielestä opetella!

Kesto: 19 min 35 s

Valokuvien paikallinen terävöitys Photoshopissa

Paikallisen terävöityksen avulla voi kuvassa korostaa haluttuja kohtia. Tekniikka antaa lisää mahdollisuuksia terävöitykseen.

Kesto: 8 min 4 s

Dodge & burn

Valon ja varjon maalaaminen tuo kuviin kolmiulotteisuutta ja mahdollistaa haluttujen kohtien korostaminen luovalla tavalla.

Kesto: 17 min 57 s

Frequency separation

Frequency separation on kuvankäsittelytekniikka, jossa kuvan tekstuuri ja värit erotellaan irti toisistaan. Tämän ansiosta on mahdollista käsitellä esimerkiksi ihoa hyvin tarkasti.

Kesto: 15 min 46 s

Elementtien poistaminen kuvasta

Yksityiskohtien hienosäätö, kuten häiritsevien elementtien poistaminen on olellinen osa Photshopin opettelua. Erilaisten elementtien poistamiseen on mota työkaluja, kuten clone stamp, patch tool ja content aware fill.

Kesto: 23 min 8 s

Mikä on luminosity mask?

Luminosity mask tarkoittaa maskin tekemistä tietyn sävyalan perusteella. Tämän tekniikan ansiosta voi kuvankäsittelyssä kohdistaa tietyn säädön esimerkiksi valokuvan huippuvaloihin, keskisävyihin tai varjoihin.

Kesto: 13 min 31 s

Content-aware scale

Content-aware scale -työkalun avulla voi Photoshopissa venyttää kuvan taustaa, ilman että kuvan kohde kärsii muutoksesta. Tekniikan avulla on helppo venyttää etenkin tasaisia pintoja, kuten taivasta tai vaikka kuvan taustakartonkia.

Kesto: 8 min 31 s

Kiiltojen poistaminen Photoshopissa

Salama saattaa välillä aiheuttaa ikäviä kiiltoja iholle. Näistä on kuitenkin helppo päästä eroon lisäämällä kuvaan jälkikäteen hieman puuteria. Samaa tekniikkaa voi käyttää tummien silmänalusten piilottamiseen.

Kesto: 7 min 3 s

Näin poistat kuvasta mitä tahansa

Content-aware fill -työkalun avulla valokuvasta voi poistaa minkä tahansa elementin. Photoshop CC 2020 versiossa tätä työkalua on paranneltu entisestään.

Kesto: 12 min 19 s

10 vinkkiä siveltimen käyttöön

Siveltimen (brush) tehokas käyttö tekee Photoshopissa työskentelystä sulavampaa ja nautinnollisempaa. Tällä videolla käymme läpi 10 vinkkiä ja pikakomentoa siveltimen käyttöön.

Kesto: 9 min 21 s

Eri valokuvajäsenyyksien vertailu

Valitse jäsenyys, joka sopii sinulle parhaiten.

12,39 € / kk

Lightroom 1 TB
Lightroom
1 TB pilvitallennustilaa

12,39 € / kk

Valokuvaus 20 GB
Lightroom
Lightroom Classic
Photoshop
20 GB pilvitallennustilaa

24,79 € / kk

Valokuvaus 1 TB
Lightroom
Lightroom Classic
Photoshop
1 TB pilvitallennustilaa

Mikä jäsenyys kannattaa valita?

Lightroom Classic ja Photoshop kuuluvat molemmat Adoben Creative Cloudiin, joka tarkoittaa että ohjelmia pystyy tilaamaan kuukausimaksulla. Tämän etuna on, että saat aina käyttöösi uusimmat päivitykset ja työkalut! Tällä hetkellä valokuvaajille suunnattuja paketteja on kolme erilaista.

Ensimmäiseen pakettiin kuuluu Adobe Lightroom ja teratavun verran pilvitallennustilaa. Tämä paketti sopii parhaiten kuvaajille, joille on tärkeää pystyä muokkaamaan kuviaan tietokoneen lisäksi puhelimella ja tabletilla.

Kaksi muuta jäsenyyttä sisältävät Adoben Lightroomin lisäksi Photoshopin ja Lightroom Classicin. Erona näissä kahdessa valokuvajäsenyydessä on pilvitallennustilan määrä (20 GB ja 1 TB).

Näitä kahta pakettia suosittelemme suurimmalla osalla kuvaajista, juuri Lightroom Classicin ja Photoshopin takia. Näiden kolmen valokuvausjäsenyyden lisäksi on tietysti mahdollista tilata koko Creative Cloud. Silloin saa käyttöönsä lisäksi ohjelmat kuten Premiere, After Effects, Indesign, Illustrator, Audition ja paljon muuta. Tämän hinta kuukaudessa on 61,99 €/kk.

Mitä eroa on Lightroomilla ja Lightroom Classicilla?

Itselleen sopivaa jäsenyyttä pohtiessa on tärkeä huomioida, että Lightroomja Lighroom Classic ovat kaksi eri ohjelmaa!. Näistä Lightroom Classic vastaa aikaisemmin yksittäin ostettuja versioita, kuten Lightroom 4, 5 ja 6. Mikäli olet aikaisemmin käyttänyt Lightroomia on silloin nimenomaan Lightroom Classic se ohjelma, joka tuntuu tutulta. Lightroom Classic on tarkoitettu käytettäväksi tietokoneella ja niin että tiedostot ovat omalla kovalevyllä. Lightroom Classic on myös ominaisuuksiensa puolesta näistä se laajempi!

Lightroom on Adoben uusin kuvankäsittelyohjelma, joka toimii tietokoneen lisäksi puhelimissa ja tableteissa. Lightroomissa kaikki valokuvat säilötään pilveen, jonka ansiosta varmuuskopiointia ei tarvitse miettiä samalla tavalla.

Ominaisuuksiensa puolesta Lightroom ja Lightroom Classic ovat lähellä toisiaan.