Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
18 marras

Kuvien lähettäminen asiakkaalle

Kaikille valokuvaajille tulee jossain vaiheessa tilanne jossa pitäisi saada ottamiaan kuvia toimitettua eteenpäin. Mikä on siis helpoin tapa? Kuvat muistikortille ja postimerkki kylkeen? Onneksi enää ei tarvitse nähdä tällaista vaivaa. Iso kiitos tästä kuuluu koko ajan nopeutuville yhteyksille!

Tiukka ei sähköpostille

Vaikka nykyään monien sähköpostien laatikot voivat tilallisesti olla monien gigojen kokoisia on sähköpostin liitteenä kuvien lähettäminen silti kömpelöä. Vastaanottaja ei usein pysty lataamaan kaikkia tiedostoja kerrallaan. Lisäksi liitteiden kokorajoitus tulee nykyisillä tiedostoilla nopeasti vastaan (esimerkiksi Gmail sallii liitteitä aina 25MB saakka).

Valokuvien lähettäminen

Ennen varsinaista lähettämistä kannattaa kuvat nimetä järkevään muotoon, tämä helpottaa molempien osapuolien elämää. Eri systeemejä nimeämiselle on varmasti monta, mutta suosittelen tyyliä joka pitää kuvat oikeassa järjestyksessä ja sisältää tietoja kyseisestä keikasta.

Yksi esimerkki tiedostojen nimeämisestä on käyttää kaavaa VVKKPP-asiakas-sekvenssi-alkuperäinen tiedostonimi. Tällöin kuvan lopulliseksi nimeksi tulisi esimerkiksi 151118-Atte-Tanner-1-5813. Alkuperäinen tiedostonimi on mukana, jotta pystyy itse helposti palaamaan kyseiseen RAW-tiedostoon, jos tälle tulee tarvetta.

Tiedostomuoto ja koko

Hyvä kommunikaatio asiakkaan kanssa nousee tässä suureen rooliin. Kannattaa ottaa selvää haluaako vastaanottaja kuvat pieninä jpg-tiedostoina vai täysikokoisina psd-tiedostoina. Myös kuvan väriprofiili on hyvä määritellä käyttötarkoituksen mukaan (esimerkiksi sRGB jos kuva on menossa nettiin).

Teen itse usein kaksi kansiota lähetystä varten, yhden nettikokoisia kuvia varten ja toisen täysikokoisille kuville. Lähetettävissä nettikuvissa olen ottanut käytännöksi Facebookissa parhaiten toimivat asetukset:

  • 2048px pitkä sivu
  • 90 laatuasetus Lightroomista
  • sRGB-väriprofiili
  • Sharpen for screen (standard)
  • JPG-tiedostomuoto
valokuva, kuva, lähettäminen, kuvien lähettäminen, pilvipalvelu, tiedostomuoto, facebook, nettikokoinen, resoluutio

Facebook tukee parhaiten 720px, 960px ja 2048px pitkältä sivulta olevia kuvia

Kuvien lähettäminen pilven kautta

Useimmissa tapauksissa mukavin tapa lähettää kuvia eteenpäin on jonkin pilvipalvelun hyödyntäminen. Tällöin siirrät lähetettävät kuvat yksinkertaisesti kansioon, jotka lähtevät automaattisesti latautumaan palveluntarjoajan palvelimelle. Siirron valmistuttua voit jakaa linkin, josta asiakas pääsee lataamaan kuvat itselleen. Tämä tyyli ei luonnollisesti täytä vastaanottajan postilaatikkoa ollenkaan.

Muutama suosittu palvelu, jotka tarjoavat ilmaiseksi tallennustilaa tuhansille kuville.

valokuva, kuva, lähettäminen, kuvien lähettäminen, pilvipalvelu, tiedostomuoto, facebook, nettikokoinen, resoluutio

Dropbox on suosituimpia pilvipalveluita

WeTransfer

Keveyteen panostava palvelu, joka toimii ilman kirjautumista suoraan selaimessa. Lähettämistä varten laitat tiedoston latautumaan, syötät vastaanottajan sähköpostin ja olet valmis! Tämän jälkeen asiakkaan saapuneet-kansioon ilmestyy linkki, josta tiedoston voi itselleen ladata. Lähettäjän näkökulmasta on mukavaa että tiedostot eivät jää omiin kansioihin pyörimään. Saat lisäksi vahvistuksen kun tiedostosi on ladattu.

valokuva, kuva, lähettäminen, kuvien lähettäminen, pilvipalvelu, tiedostomuoto, facebook, nettikokoinen, resoluutio

WeTransferin avulla voit lähettää 2GB ilmaiseksi

Pixieset

Jos jatkuvasti lähetät suuria kuvagallerioita ihmisille, saatta Pixieset olla paras ratkaisu. Tämän sivuston avulla voit käytännössä tehdä kaiken, mitä kuvien lähettämisessä voisi toivoa! Esimerkiksi hääkuvien lataaminen kauniisti järjestetystä galleriasta on varmasti miellyttävämpi asiakaskokemus, kuin persoonaton Dropbox-linkki.

valokuva, kuva, lähettäminen, kuvien lähettäminen, pilvipalvelu, tiedostomuoto, facebook, nettikokoinen, resoluutio

Tyylejä on varmasti yhtä monta kuin valokuvaajia, joten olisi hienoa kuulla myös muiden kokemuksia kuvien lähettämisestä?

Atte Tanner

Kirjoittaja on nuori on suomalainen potretti- ja muotikuvaaja, joka haluaa kertoa tarinoita meidän niin oudosta todellisuudesta. Lisäksi Atte Tanner on Kamerakoulu.fi -sivuston päätoimittaja.