Maskien käyttö Photoshopissa – kuvankäsittelyn alkeet

Maskit ovat valokuvauksen näkökulmasta yksiä Photoshopin tärkeimmistä ominaisuuksista. Tästä syystä maskien huolellinen opettelu on yksi ensimmäisiä askelia, joka kuvankäsittelyssä kannattaa ottaa haltuun. Tein yllä olevan opetusvideon maskien käytöstä, joka käy läpi kaiken maskeihin liittyvän.

Mikä on maski?

Yksittäiseen tasoon voi Photoshopissa lisätä maskin, jonka avulla voi hallita miten taso näkyy. Maskien avulla voi yhdistää kuvia, poistaa elementtejä ja kohdistaa säätöjä kuvankäsittelyssä. Maskit ovat tiedot säilyttäviä, eli voit vapaasti palata niihin ja kumota aikaisemmin tekemäsi muutokset. Tämä tekee maskien kanssa työskentelystä joustavaa.

Mihin maskeja käytetään?

Maskeja käytetään jossain muodossa lähes kaikissa edistyneemmissä kuvankäsittelytekniikoissa. Tästä syystä maskit ovat Photoshop-työskentelyn perusta, joka tulisi olla kaikille tuttua. Maskien avulla pystyy esimerkiksi:

  • Poistamaan kuvasta taustan
  • Yhdistämään kuvia ja elementtejä toisiinsa
  • Kohdistamaan säätöjä haluttuihin kohtiin

Uuden maskin lisääminen Photoshopissa

Uuden maskin lisääminen onnistuu Photoshopin tasovalikossa. Uusi maski lisätään suorakaiteen muotoisen symbolin avulla. Tämä nappi lisää uuden maskin valittuun tasoon. Uudesta maskista saa mustan, mikäli samalla pitää alt/option näppäintä painettuna.

Valkoinen näyttää ja musta piilottaa

Maskien kohdalla on tärkeintä muistaa, että valkoinen väri näyttää ja musta piilottaa. Kun Photoshopissa lisäämme uuden maskin on se oletuksena valkoinen. Tämä tarkoittaa, että sallimme tason näkyvän kokonaan. Jos rupeamme tähän piirtämään mustalla värillä, niin piilotamme sen alueen.

On hyvä muistaa, että tämä ei ole lopullista poistamista, vaan pelkkää piilottamista johon voimme myöhemmin palata. 

Harmaan sävyt

Puhtaan valkoisen ja mustan lisäksi maskeissa voi lisäksi käyttää kaikkia harmaan eri sävyjä. Nämä näyttävät tason eriasteisesti läpinäkyvinä. Harmaiden sävyjen kautta maskin reunoista pystyy tekemään pehmeämpiä ja kuvankäsittelyssä tuomaan jonkin muutoksen hienovaraisesti.

Valkoinen maski = 100 % näkyyvyys tasossa

Keskiharmaa maski = 50 % näkyvyys tasossa

Musta maski = 0 % näkyvyyys tasossa

Maskien kanssa työskentely Photoshopissa

Maskien kanssa työskentely on joustavaa myös siinä mielessä, että niiden kohdalla voi vapaasti valita mitä työkalua haluaa käyttää maskin maalaamiseen. Maskeja voi Photoshopissa työstää esimerkiksi tavallisella pensselillä, valinnoilla tai liukuväreillä.

On hyvä muistaa, että mikäli Photoshopissa on aktiivinen valinta ja samalla tekee maskin, niin vastaa uusi maski valintaa. Tämä voi olla kätevä työnkulku valinnan hienosäätöön ja maskien kanssa toimimiseen.

Kaksi kätevää pikakomentoa maskien kanssa työskentelyyn

X – Vaihtaa Photoshopissa käytössä olevien värien paikkaa. Tämä pikakomento nopeuttaa maskaamista huomattavasti, sillä näin meidän on nopea vaihtaa mustan ja valkoisen värin välillä. 

D – Kirjaimen D painaminen palauttaa käytössä olevat värit takaisin oletukseen, joka Photoshopissa on musta ja valkoinen. Tämä pikakomento tehostaa maskaamisen aloittamista, kun heti saamme käyttöön oikeat värit. Pikakomento on helppo muistaa englanninkielen sanasta Default. 

Valinta maskista

Kuvankäsittelyssä voi olla kätevää tehdä maskista valinta. Tämä onnistuu Photoshopissa pitämällä cmd/ctrl painettuja ja samaan aika maskin päältä klikkaamalla. 

Maskin kääntäminen (invert)

Mitä jos kuvankäsittelyssä haluaa maskin kaikesta muusta paitsi siitä mitä maskissa tällä hetkellä on? Tämä toiminto onnistuu Photoshopissa käyttämällä invert -nimistä toimintoa. Maskin kääntäminen onnistuu maskin ominaisuudet valikosta tai sitten pikakommenolla cmd/ctrl + I. 

Maskin kopiointi Photoshopissa

Jos olemme vaivalla tehneet huolellisen maskin, niin sitä kannattaa monissa tilanteissa hyödyntää uudelleen. Maskin kopiointi Photoshopissa onnistuu pitämällä alt/option painettuna ja samalla raahaamalla haluttu maski uuden tason päälle. 

Tämä toiminto korvaa tasossa olleen maskin. Kannattaa muistaa, että tällä keinolla voi tehokkaasti myös hyödyntää maskista vain tiettyä kohtaa tai sen käänteistä versiota.  

Maskin hetkellinen piilottaminen (shift + click)

Mikäli haluaa hetkellisesti ottaa maskin pois käytöstä, ilman että maskia poistaa, niin tähän on Photoshopissa kätevä pikakomento, joka on shift pohjassa maskin päältä klikkaaminen. Maskin päälle tulee tällöin punainen rasti, joka ilmaisee ettei maskilla ole vaikutusta. Maski palautuu normaaliksi shift pohjassa klikkaamalla. 


Haluatko oppia lisää kuvankäsittelyä?

Tämä artikkeli ja video kuuluu osaksi meidän ilmaista Photoshop-verkkokurssia. Meidän ilmaiset kuvankäsittelyvideot antavat kattavan ymmärryksen Photoshopin mahdollisuuksista ja tekevät kuvankäsittelyn opettelusta helppoa. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *