Minkä takia kannattaa ostaa normaaliobjektiivi?

Normaaliobjektiivi on klassikko, jonka hankkimista kaikkien valokuvaajien tulisi vakavasti harkita. Normaaliobjektiivin tuottama näkymä on hyvin luonnollinen. Se ei vääristä muotoja, vaan esittää näkymän samaan tapaan kuin silmämme on tottunut näkemään. Tämä tekee lopputuloksesta luonnollisen ja toteavan.

Normaaliobjektiivi on lisäksi sen verran lyhyt polttoväli, että sen tuottama fiilis on suhteellisen rehellinen ja intiimi, sillä kuvaajina joudumme olemaan lähellä kohteita. 

täyskenno, normaaliobjektiivi

Mikä on normaaliobjektiivi?

Normaaliobjektiivi on polttoväli, joka suurin piirtein vastaa käytössä olevan kennon lävistäjää. Täyskennoisen kameran kenno on kooltaan 24 x 36 mm, joka tarkoittaa yllä olevan taulukon mukaisesti, että lävistäjän pituus on 43,26 mm.

Täyskennoisessa kamerassa 50 mm objektiivista käytetään tästä syystä normaaliobjektiivi nimitystä. Kroppikennoisessa APS-C kamerarungossa normaaliobjektiivia vastaa noin 30 mm polttoväli.

 

täyskenno, normaaliobjektiivi, kroppikenno, m4/3

Monipuolinen polttoväli

Normaaliobjektiivi on mielestäni yksi monipuolisimpia polttovälejä mitä kamerarepusta voi löytyä. Jos itse joutuisin valitsemaan yhden polttovälin loppuelämäkseni, niin olisi se juuri normaaliobjektiivi. Sillä todella onnistuu kaikki mahdollinen kuvaaminen. Normaaliobjektiivit ovat yleensä kooltaan melko pieniä, jonka takia ne soveltuvat hyvin yleiseen kuvaamiseen ja esimerkiksi katu- ja reissukuvaukseen. 

Tämän lisäksi normaaliobjektiivi on klassinen polttoväli laajempiin potretteihin ja kokovartalokuviin, kuten muoti- ja asukuviin. Kaikissa normaaliobjektiiveissa on lisäksi hyvä valovoima, jonka ansiosta voimme potrettikuvauksessa sumentaa kohteen taustan käyttämällä suurta aukkoa. 

Monet normaaliobjektiivit tarkentavat suhteellisen lähelle, joten niillä pystyy myös kuvaamaan yksityiskohtaisempia lähikuvia, kuten ruokakuvia. 

potretti, normaaliobjektiivi, muotikuva
Normaaliobjektiivi on klassinen polttoväli laajempiin potretteihin ja kokovartalokuviin, kuten muoti- ja asukuviin. Kuva: Atte Tanner

Normaaliobjektiivi on edullinen

Yksi parhaita asioita normaaliobjektiiveissa on niiden edullinen hinta. Tämä ansiosta ne ovat suosittuja ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi kittilasin rinnalle. Ja hyvästä syystä, sillä normaaliobjektiivi on erinomainen hankinta monille valokuvaajille lukuisista syistä. 

Matalan hinnan ansiosta kynnys normaaliobjektiivin hankkimiseen on pieni. Esimerkiksi Canonin EF 50mm f/1.8 STM maksaa vain noin 140 €. Tämä on helppo ostos, kun miettii, että uuden harrastelijarungon hinnalla saa helposti 4-5 kappaletta näitä. 

Isojen kameramerkkien normaaliobjektiivit ovat lisäksi sen verran yleisiä, että niitä on helposti mahdollista löytää käytettynä. Sama pätee myös toiseen suuntaan, eli jos jostain syystä ei tykästykkään normaaliobjektiivin käyttämiseen, niin löytää sille kyllä helposti uuden ostajan. Tässä vielä esimerkkejä muutamien normaaliobjektiivien hinnoista:

Canon EF 50mm f/1.8 STM140 €
Canon RF 50mm f/1.8 STM250 €
Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G270 €
Sony FE 50mm f/1.8300 €
Sigma Art 50mm f/1.4790 €

Hyvä valovoima

Rakenteeltaan 50 mm objektiivit ovat melko yksinkertaisia, jonka ansiosta niiden valovoima pystytään pitämään hyvänä, ilman että hinta karkaa käsistä. Hyvän valovoiman ansiosta voimme kuvata laadukkaita kuvia hämärällä, ilman että ISO-arvoa joutuu nostamaan pilviin.

Tästä syystä normaaliobjektiivi soveltuu myös yölliseen katukuvaukseen, hämärällä otettaviin muotokuviin ja tapahtumakuvaukseen. 

ruokakuvaus, 50 mm, normaaliobjektiivi
Monet normaaliobjektiivit tarkentavat suhteellisen lähelle, joten niillä pystyy myös kuvaamaan yksityiskohtaisempia lähikuvia, kuten ruokakuvia. Kuva: Ella Ollson

Terävä piirto

Voidaan todeta, että normaaliobjektiivi on monessa mielessä varma valinta. Isojen kameramerkkien normaaliobjektiivit ovat laadullisesti kauttaaltaan hyviä ja tuottavat terävää jälkeä.

Vintage-objektiivien ystävien kannattaa pitää mielessä, että monet vanhemmat 50 mm objektiivit ovat todellisia helmiä hinnan, valovoiman ja terävyyden puolesta. Näissä tulee kuitenkin huomioida, että tarkentaminen tapahtuu ainoastaan manuaalisesti. Filmiaikana oli standardina kuvata kinofilmille, jonka koko vastaa nykyistä täyskennoa. Näin ollen filmiaikana tuotettiin paljon 50 mm objektiiveja. Vintage-objektiiveja voi selata täältä: Kamerastore.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *