-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Mitä tarkoittaa Rembrandt-valaisu ja mihin se soveltuu?

Tässä osassa Kamerakoulun ilmaista valaisukurssia tutustumme Rembrandt-valaisuun. Tämä on yksi perinteisimmistä valaisuista henkilökuvauksessa ja laajasti käytetty ratkaisu etenkin studiokuvissa. Rembrandt-valaisun toteuttamiseen riittää hyvin yksi salama ja heijastin. Monikäyttöisyytensä ja yksinkertaisen kaluston takia se on mielestäni yksi ensimmäisiä valaisuista, joka valokuvaajana kannattaa opetella.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Hollantilainen taidemaalari Rembrandt käytti erityisesti omakuvissaan vastaavaa valoa. Valaisu on myöhemmin nimetty hänen mukaan.

Mistä nimi tulee?

Kyseinen valaisutyyli on nimetty hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin mukaan. Hän käytti vastaavaa valaisua ikonisissa muotokuvamaalauksissaan 1600-luvulla. Rembrandt-valaisun tunnistaa henkilön poskelle muodostuvasta kolmiosta.

Muodon selkeys määräytyy päävalon luonteen mukaan. Kovalla valolla kolmio erottuu selkeästi. Hyvin pehmeällä valolla kolmion reunat ovat häilyvämmät ja valaisu vaikeammin tunnistettavissa.

Rembrandt-valaisun tunnistaa mallin poskelle muodostuvasta kolmiosta.

Rembrandt-valaisun toteuttaminen

Rembrandt-valaisussa jäljitellään ikkunan valoa. Tästä syystä luonteva valinta valonmuokkaimeksi on suorakaiteenmuotoinen tasovalo, eli *softbox. Tasovalon muoto vastaa ikkunaa, jonka takia valon luonne ja muoto ovat vastaavat. 

Softboxin valo on lisäksi hyvin suunnattavissa, jonka ansiosta kasvojen valaisun pystyy toteuttamaan tarkasti. Tasovalon avulla kuvan varjopuoli pysyy tarvittaessa tummana, kun sinne ei pääse vuotamaan ylimääräistä valoa. 

Rembrandt-valaisussa päävalo asetellaan suunnilleen 45 asteen kulmaan. Vastakkaiselle puolelle tuodaan lisävalo tai heijastin.

Valojen asettelu Rembrandt-valaisussa

Rembrandt-valaisussa päävalo asetellaan kohteen vasemmalle tai oikealle puolelle suunnilleen 45 asteen kulmaan, kuten yllä oleva valokaavio osoittaa. Päävalo tulisi lisäksi olla kuvattavan yläpuolella ja olla suunnattuna alaspäin kohti kuvattavaa. Näin tehtynä kuvattavan kasvot ovat päävalon puolelta tasaisessa valossa, kun taas varjopuolelle muodostuu haluttu kolmio. Klassisten sääntöjen mukaan kolmion ei tulisi ylittää nenän pituutta ja olla silmää kapeampi. Mutta tässä voi hyvin käyttää omaa harkintaa.

Ohjausvalojen käyttö helpottaa huomattavasti sopivan kulman löytämistä Rembrandt-valaisussa. Ohjausvalon ansiosta näet suoraan mihin kohtaan kasvoja varjot asettuvat ja koska toivottu kolmio muodostuu kuvattavan poskelle.

Varjopuolen valaisu Rembrandt-valaisussa

Yhdellä valolla kuvan tunnelma jää helposti tukkoisaksi ja kasvojen varjopuoli liian tummaksi. Tästä syystä Rembrandt-valaisussa käytetään usein *heijastinta tai lisävaloa kasvojen varjopuolella. Tämä lisävalo tai heijastin tulee päävalon vastakkaiselle puolelle vastaavaan kulmaan, kuten edellisessä kaaviossa. Näin saadaan vaalennettua kuvan varjoja ja hallittua kontrastin määrää. Rembrandt-valaisussa päävalon suuntaa mahdollistaa tehokkaan heijastimen käytön, sillä valo suuntautuu jo valmiiksi sen suuntaan.

Rembrandt-valaisu mahdollistaa heijastimen tehokkaan käytön

Heijastimen etäisyydellä voidaan määritellä miten paljon lisävaloa henkilön kasvoille halutaan. Mitä lähempänä henkilön kasvoja heijastin, sen enemmän heijastuvaa valoa myös on. Asettamalla heijastimen kauas kohteesta voidaan varjoja avata vähemmän. Salaman käyttö varjopuolella mahdollistaa vielä tätäkin tarkemman kontrollin, sillä voimme hallita valon tehoja ja luonnetta entistä tarkemmin. Pelkällä heijastimella pääsee kuitenkin jo hyvin pitkälle Rembrandt-valaisussa.

Heijastimelle voi hankkia kaveriksi tällaisen kätevän *pidikkeen, joka helpottaa suuntaamista ja asettelua.

Esimerkki Rembrandt-valaisusta muotokuvassa. Kuva: Atte Tanner

Mihin tilanteisiin Rembrandt-valaisu sopii?

Rembrandt-valaisu soveltuu erityisesti muotokuviin ja tilanteisiin joihin halutaan klassinen tunnelma ja ripaus dramatiikkaa. Valon luonne sopii hyvin monille kasvoille ja antaa tunnelmallisen lopputuloksen. Rembrandt-valaisussa varjot kehystävät kasvoja tehokkaasti ja antavat näin ryhdikkään vaikutelman kuvalle. 

Kokeile näitä muutoksia Rembrandt-valaisuun

Rembrandt-valaisua voi helposti lähteä soveltamaan pienillä muutoksilla. Tämä muokkautuvuus on Rembrandt-valaisun ehdottomia vahvuuksia. Koita esimerkiksi näiden vaikutusta valokuvan tunnelmaan:

• Päävalon etäisyys kohteesta.

• Erilaiset valonmuokkaimet päävalossa. Koita esimerkiksi pientä tasovaloa, beauty dishiä, heijastavaa sateenvarjoa tai snootia.

• Pienet muutokset päävalon suunnassa.

• Hius- tai taustavalon lisääminen kuvaan.

• Käännä kasvojen varjopuoli kohti kameraa ja kuvaa tätä kohti.

• Käytä värikalvoa täytevalossa.


Kuvaustehtävä: “Rembrandtin jalanjäljissä”

Tutustu Rembrandtin muotokuvamaalauksiin ja toteuta hänen töistään inspiroitunut valokuva. Kiinnitä erityistä huomiota kuvan valaisuun. Kuvaustehtävän tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

 

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *