Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post

Seuraa meitä

14 marras

Mitä tarkoittaa Rembrandt-valaisu ja mihin se soveltuu?

Tässä osassa valaisukurssia katsomme miltä näyttää Rembrandt-valaisu. Tämä on yksi perinteisimmistä valaisuista henkilökuvauksessa ja laajasti käytetty ratkaisu etenkin studiokuvissa. Rembrandt-valaisun toteuttamiseen riittää hyvin yksi valo ja heijastin. Monikäyttöisyytensä ja yksinkertaisen kaluston takia se on mielestämme yksi ensimmäisiä valaisuista, joka valokuvaajan kannattaa opetella muotokuvasta varten!

Tämä valaisu on nimetty suoraan hollantilaisen taidemaalari Rembrandtin mukaan. Hän käytti vastaavaa valaisua ikonisissa maalauksissaan. Rembrandt-valaisun tunnistaa henkilön poskelle muodostuvasta kolmiosta. Muodon selkeys määrittyy päävalon luonteen mukaan. Kovalla valolla kolmio erottuu selkeästi. Hyvin pehmeällä valolla taas kolmion reunat ovat häilyvämmät ja valaisu vaikeammin tunnistettavissa.

Hollantilainen taidemaalari Rembrandt käytti erityisesti omakuvissaan vastaavaa valoa. Valaisu on myöhemmin nimetty hänen mukaan.
Rembrandt-valaisun tunnistaa mallin poskelle muodostuvasta kolmiosta.

Rembrandt-valaisun toteuttaminen

Rembrandt-valaisussa jäljitellään ikkunan valoa. Tästä syystä luonteva valinta valonmuokkaimeksi on suorakaiteenmuotoinen tasovalo, eli softbox. Tasovalon muoto vastaa normaalia ikkunaa, jonka takia valon luonne ja muoto ovat vastaavat. Softboxin valo on lisäksi hyvin suunnattavissa, jonka ansiosta kasvojen valaisun pystyy toteuttamaan tarkasti. Tasovalon avulla kuvan varjopuoli pysyy tarvittaessa tummana, kun sinne ei pääse vuotamaan ylimääräistä valoa. 

Rembrandt-valaisussa päävalo asetellaan suunnilleen 45 asteen kulmaan. Vastakkaiselle puolelle tuodaan lisävalo tai heijastin.

Valojen asettelu

Rembrandt-valaisussa päävalo asetellaan kohteen vasemmalle tai oikealle puolelle suunnilleen 45 asteen kulmaan, kuten yllä oleva kaavio osoittaa. Päävalon tulisi lisäksi olla kuvattavan yläpuolella ja olla suunnattuna alaspäin kohti kuvattavaa. 

Näin tehtynä kuvattavan kasvot ovat päävalon puolelta tasaisessa valossa, kun taas varjopuolelle muodostuu haluttu kolmio. Klassisten sääntöjen mukaan kolmion ei tulisi ylittää nenän pituutta ja olla silmää kapeampi. Mutta tässä voi mielestämme hyvin käyttää omaa harkintaa.

Ohjausvalojen käyttö helpottaa huomattavasti sopivan kulman löytämistä Rembrandt-valaisussa. Ohjausvalon ansiosta näet suoraan mihin kohtaan kasvoja varjot asettuvat ja koska toivottu kolmio muodostuu kuvattavan poskelle.

Varjopuolen valaisu

Yhdellä valolla kuvan tunnelma jää helposti tukkoisaksi ja kasvojen varjopuoli liian tummaksi. Tästä syystä Rembrandt-valaisussa käytetään usein heijastinta tai lisävaloa kasvojen varjopuolella. Tämä lisävalo tai heijastin tulee päävalon vastakkaiselle puolelle vastaavaan kulmaan, kuten edellisessä kaaviossa. Näin saadaan vaalennettua kuvan varjoja ja hallittua kontrastin määrää. Rembrandt-valaisussa päävalon suuntaa mahdollistaa tehokkaan heijastimen käytön, sillä valo suuntautuu jo valmiiksi sen suuntaan. 

Heijastimen etäisyydellä voidaan määritellä miten paljon lisävaloa henkilön kasvoille halutaan. Mitä lähempänä henkilön kasvoja heijastin, sen enemmän heijastuvaa valoa myös on. Asettamalla heijastin tai lisävalo kauas kohteesta voidaan varjoja avata vähemmän. Salaman käyttö varjopuolella mahdollistaa vielä tätäkin tarkemman kontrollin, sillä voimme hallita valon tehoja ja luonnetta entistä pidemmälle. Heijastimella pääsee kuitenkin jo hyvin pitkälle tässä valaisussa! Heijastimelle voi hankkia kaveriksi tällaisen pidikkeen, joka helpottaa sen suuntaamista ja asettelua.

Pehmeällä valonlähteellä kolmion reunat ovat häilyvämmät.
Esimerkki Rembrandt-valaisusta studiokuvissa

Mihin tilanteisiin Rembrandt-valaisu sopii?

Rembrandt-valaisu soveltuu erityisesti muotokuviin ja tilanteisiin joihin halutaan klassinen tunnelma ja ripaus dramatiikkaa. Valon luonne sopii hyvin monille kasvoille ja antaa helposti tunnelmallisen lopputuloksen. Rembrandt-valaisussa varjot kehystävät tehokkaasti kasvoja ja antavat näin ryhdikkään vaikutelman kuvalle. 

Kokeile näitä muutoksia valaisuun

Rembrandt-valaisua voi helposti lähteä soveltamaan pienillä muutoksilla. Tämä muokkautuvuus on Rembrandt-valaisun ehdottomia vahvuuksia. Koita esimerkiksi näiden vaikutusta valokuvan tunnelmaan:

• Päävalon etäisyys kohteeseen.

• Erilaiset valonmuokkaimet päävalossa. Koita esimerkiksi pientä tasovaloa, beauty dishiä, heijastavaa sateenvarjoa tai snootia.

• Pienet muutokset päävalon suunnassa.

• Hius- tai taustavalon lisääminen kuvaan.

• Käännä kasvojen varjopuoli kohti kameraa ja kuvaa tätä kohti.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulu auttaa suomalaisia valokuvaajia kehittymään, verkostoitumaan ja nauttimaan valokuvauksesta!