Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

25 huhti

Mitä valkotasapaino tarkoittaa?

valkotasapaino, valokuvaus

Tässä artikkelissa käymme läpi valkotasapainoon liittyviä asioita ja katsomme kuinka näitä tietoja voi hyödyntää kuvaustilanteessa. Sopivan valkotasapainon valitseminen on tärkeää, etenkin mikäli kuvaa ainoastaan JPG-kuvia, sillä näissä valkotasapainon säätäminen ei onnistu jälkikäteen portaattomasti.

RAW-kuvissa valkotasapainon voi määritellä vasta jälkikäsittelyssä, mutta on silti hyvä ymmärtää mitä taustalla tapahtuu ja valmiiksi kuvata lähelle oikeaa arvoa, jotta on käsitys miltä lopullinen kuva näyttää.

Mitä valkotasapaino tarkoittaa?

Valkotasapaino (white balance) ilmoitetaan kamerassa värilämpötilana, jonka arvona on kelvin. Valkotasapaino vaikuttaa vahvasti miten värit toistuvat kuvassa. Eri valolähteissä on eri kelvin lukema, eli niiden väri on eri väristä. Ensimmäinen lukema, joka kannattaa opetella on päivänvalo. Sen värilämpitila on kelvineissä noin 5600.

Valkotasapainon avulla kameralle millaisessa valaistuksessa olet kuvaamassa ja tämän perusteella kamera osaa näyttää kohteen värit luonnollisina. Tämän avulla sisällä otetut kuvat eivät esimerkiksi taitu oranssiin, joka on yleinen ongelma ja kertoo väärästä valkotasapainosta.

Ihmisen silmä on hyvä tasapainottamaan luonnossa esiintyvän valon, niin että kaikki näyttää normaalilta. Varjot eivät näytä sinisiltä ja auringonvalo ei myöskään saa kaikkea näyttämään täysin keltaiselta. Tämän sijaan kaikki näyttää meille valkoiselta valolta. Mitä enemmän opit valaisusta, sitä enemmän pystyt hahmottamaan hienovaraisuuksia tässä asiassa.

Miten valkotasapainoa vaihdetaan?

Valkotasapainon vaihtaminen onnistuu hieman eri kohdasta kaikissa kameroissa. Monissa kameroissa on kuitenkin oma WB-nappula, jonka takaa erilaiset vaihtoehdot löytyvät.

Joissain kameroissa sinun tulee ensin laittaa kamera manuaalitilaan, ennen kuin valkotasapainon säätö onnistuu.

valkotasapaino, valokuvaus

Erilaiset valkotasapainot ja niiden ikonit

Lähes kaikista kameroista löytyy standardinomaiset ikonit valkotasapainolle, jotka edustavat kaikki yleisiä valaisutyyppejä. Nämä edustavat tiettyä kelvin-arvoa, joka sopii ikonia vastaavaan tilanteeseen. Listan kaksi viimeistä valintaa löytyy usein ainoastaan edistyneemistä kamerarungoista.

1. Auto White Balance, eli AWB – tässä asetuksessa kamera pyrkii automaattisesti valitsemaan tilanteeseen sopivan valkotasapainon. Kamerasta riippuen tämä lukema vaihtelee 2000 ja 10 000 kelviniä väliltä.

2. Päivänvalo – kyseinen ikoni vastaa 5000 – 6000 kelviniä, joka sopii täyteen auringonpaisteeseen.

3. Varjo – varjoisassa kohdassa otetut kuvat saattavat helposti jäädä liian kylmiksi. Tätä asetusta käyttämällä varmistat, että värit näyttävät varjoisassa kohdassa luonnollisilta. Kelvin on kamerasta riippuen 7000 – 7500 väliltä.

4. Pilvinen – kun pilvet peittävät taivasta on valo usein hyvin neutraalia, jolloin meidän ei tarvitse merkittävästi kompensoida kuvan värejä. Kelvinit ovat 6000 ja 6500 välillä tämän asetuksen kanssa.

5. Hehkulamppu – sopiva asetus tavallisten hehkulamppujen alla kuvaamiseen. Kelvinit ovat 2800 ja 3200 välillä tämän asetuksen kanssa.

6. Loisteputkivalo – loisteputkia on monenlaisia, eikä niiden valon tyypistä voi aina varmasti sanoa. Kyseinen ikoni vastaa 3400 – 3800 kelviniä. Tämä asetus toimii myös kellertäville katuvaloille. Loisteputken valossa saattaa olla paljon vihreää, jota kamera kompensoi lisäämällä kuvaan magentaa.

7. Salama – salaman valo pyrkii useimmiten imitoimaan päivänvaloa, josta syystä tämä valo vastaa kelvin arvoltaan päivänvaloa, eli 5000 – 5500 kelviniä. Kamera saattaa itse valita tämän asetuksen, kun se huomaa että salamaa käytetään.

8. Custom White Balance – edistyneemmistä kameroista löytyvä asetus, jossa valkotasapaino voidaan määritellä suoraan harmaakortista. Tällöin kamera analysoi harmaakorttiin osuvan valon ja täsmää asetukset tähän.

9. Käsin säädetty valkotasapaino – lähinnä kuvaajille, jotka jo hyvin ymmärtävät valkotasapainoa. Tässä asetuksessa voit käsin valita valkotasapainon vapaasti. Käsin säädetyllä valkotasapainolla on kätevä esimerkiksi lämmittää kuvaa hieman jo kuvaustilanteessa.

valkotasapaino, valokuvaus, white balance

Kannattaa myös käydä lukemassa artikkeli raw-kuvien hyödyistä: Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia

mm
Kamerakoulu.fi

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.