Näin kuvaat vakaata videokuvaa käsivaralla

Yksi ensimmäisistä wow -efektin aiheuttamista Youtube -videoista, joita katsoin muutama vuosi sitten aloittaessani videokuvausta täytyi olla Peter Lindgrenin ”A Cinematic Poker B-Roll”. 

Käsivaralta kuvattu elokuvamainen lyhyt pokerinpeluuvideo oli jotain niin siistiä, että takaisin paluuta ei enää ollut. Noiden kuvituskuvavideoiden kautta löysin tieni kameramaailmaan ja tässä sitä nyt ollaan: kirjoittamassa artikkelia vakaan käsivaravideon kuvaamiseen.

Itsessään tuollaiset ”b-roll” videot eivät toki tee paljoa, mutta projektit, joissa tuota tyyliä voi käyttää, ovat rajattomat. Ne toimivat hienosti kuvituskuvana tarinallisissa videoissa, vlogeissa, tuotekuvauksissa, mainosvideoissa tai vaikka Lindgrenin tapaan sisältönä Youtube -tutoriaalissa. 

Tyylin isoimpana etuna on, että vakaimena voi käyttää ihan vain omia käsiään ilman gimbaaleja tai muita vakaimia ja vieläpä niin, että lopputulos on todella hieno. 

Käyn tässä artikkelissa läpi Youtube -videossa mainitsemiani vinkkejä vakaan käsivaravideon kuvaamiseen. 

Valitse oikea polttoväli

Jos olet päässyt testaamaan erilaisilla polttoväleillä kuvaamista, saatatkin jo tietää, että mitä pidemmällä polttovälillä kuvaa, sitä vaikeampi sitä on käsin pitää vakaana. Siitä syystä suosin itse mahdollisimman laajaa linssiä kamerani keulalle.

Pidän itse myös ultralaajan polttovälin tuomasta venyneestä vääristymästä kuvan reunoilla, sillä koen sen antavan hieman kummallista ja eksentristä luonnetta videolle. Jos tällaisen haluaa välttää, niin kannattaa valita laajin polttoväli, joka ei kuitenkaan vääristä kuvaa, esimerkiksi 24mm. 

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Laajakulman käyttäminen videokuvauksessa

Aloittaessani kuvasin Sonyn kroppikennoisella kameralla ja *10-18mm f/4 objektiivilla, jonka kinovastaavuus on siis laajassa päässä 15mm eli kyseessä on ihan todella ultralaajakulmaobjektiivi. Kyseisen objektiivin etuna oli myös OSS (optical steadyshot) eli optinen kuvanvakain sisäänrakennettuna, joka toi oman lisänsä videon vakauttamiseen. 

Nykyään täyskennoisella kuvatessani kuvaan *Tamron 17-28mm f/2.8 objektiivilla, joka on valovoimaisempi, mutta valitettavasti ei omaa optista vakainta. Tosin näiden vinkkien vuoksi en ole sitä jäänyt kaipaamaankaan.

Hidastus tasoittaa liikkeen

Sanoisin tämän olevan vakaan käsivaravideon kulmakivi. Toki vakaata videota pystyy kuvaamaan helposti myös ilman hidastusta (esimerkiksi kolmijalalta), mutta jos haluaa lisätä videokuvan dynamiikkaa käyttämällä liikkuvaa kamera-ajoa, suosittelen vahvasti kuvaamaan joko kuvataajuudella 50 fps tai 100 fps ja hidastamaan sen jälkituotannossa 25 fps -aikajanalla. 

Lue myös: Videokuvauksen perusteet

Fps (frames per second) tarkoittaa siis, että kuinka monta kuvaa sekunnissa kuvataan. Kun 100 kuvaa sekunnissa kuvattu video hidastetaan normaalille 25 fps aikajanalle, saadaan nelinkertainen hidastus, joka tasoittaa kuvatessa syntyneet liikkeet todella sulavaksi. Videoltani löytyy tarkempia kamera-asetuksia hidastusvideon kuvaamiseen.

Mikä kamera sopii hidastuskuvan tekemiseen?

Kaikki kamerat eivät mahdollista nopeampien kuvataajuuksien kuvaamista, mutta suosittelen silti tarkastamaan oman kamerasi asetukset, sillä yllättävän monesta tämä tuki nykypäivänä löytyy. 

Itse käytän *Sony a7c -kameraa, joka antaa kuvata enintään 100 fps (PAL) Full HD -videota. Uusimmista kameroista löytyy jo tuki nopeille kuvataajuuksille myös 4K:na.

Kameroiden lisäksi myös puhelimestasi saattaa löytyä näitä asetuksia, sillä esimerkiksi iPhone 13 Pro antaa kuvata enintään 60fps 4K -videota. 

Etualan elementit luovat dynamiikkaa videokuvaan

Laaja polttoväli ja hidastusvideo luovat jo yhdessä loistavan kombinaation vakaan videokuvan saloihin, mutta lisätään soppaan vielä muutama mauste. 

Käytän rikollisen usein omissa videoissani ns. paljastuskuvaa, jossa kamera liikkuu jonkin etualalla olevan objektin takaa ja paljastaa kuvattavan kohteen. 

Mielestäni tällaisia etualan objekteja hyödyntämällä saadaan kuvasta paljon mielenkiintoisempi verrattuna siihen, että kamera esimerkiksi liikkuisi vain sivuttaissuunnassa kohteen edessä. 

Näin luodaan syvyydellä kaksiulotteiseen kuvaan kolmiulotteinen vaikutelma. Kun etualan elementti on lähellä kameraa, saadaan myös todella pienestä liikkeestä suuren näköinen. 

Kiinnostavuutta ja omaperäisyyttä videoon saa myös kun käyttää etualalla objekteja, joiden ohi ”sukeltaa” kameralla. Syvyyttä voi lisätä vielä enemmän asettamalla myös taustan epätarkennusalueelle objekteja. 

Kiintopisteitä lisäämällä tukea otteeseen

Artikkelin viimeisenä, muttei vähäisimpänä vinkkinä on kiintopisteiden lisääminen kameraan. Kun käsivaravideota perinteisesti kuvataan pitämällä kamerasta kiinni molemmin käsin, tarkoittaa se, että kamerassa on silloin kaksi kiintopistettä. 

Helpoin tapa lisätä kiintopisteitä on käyttää esimerkiksi kameraan kiinnitettävää *olkapäätukea, joka kiintopisteen lisäämällä tekee otteesta heti varmemman oloisen. 

Mutta koska muutkin vinkit ovat olleet täysin ilmaisia, löytyy tähänkin sellainen. Yleisenä vinkkinä tunnettu kameran mukana tuleva kaulahihna, jonka voi kuvatessa jännittää niskaa vasten ja näin luoda kameralle kolmannen kiintopisteen. 

Videolla jaan kaulahihnavinkkiin oman lisäykseni, joka toimii minulle paremmin kuin perinteinen niskaa vasten jännittäminen. 

Loput vinkit, esimerkiksi tarkennuksen käyttöön käsivaralla kuvattaessa, voit halutessasi tsekata YouTube -videolta. Tsau!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *