Näin Lightroom-presetit nopeuttavat kuvankäsittelyä

Miten Lightroom-presetin voimakkuutta voi säätää?

Presetin valinnan jälkeen pystymme Lightroomissa säätämään kyseisen presetin voimakkuutta. Tämä on yksi kätevimpiä ominaisuuksia presettien kanssa työskentelyyn ja nostaa monet presetit aivan uudelle tasolle. Voimakkuuden säädön ansiosta saamme kuviin halutun tunnelman ja värimaailman entistä nopeammin. 

Voimakkuuden säätäminen onnistuu preset-valikon yläosasta löytyvällä liukusäätimellä. Oletuksena arvo on 100, mutta voimme lähteä vähentämään presetin vaikutusta vähentämällä tai kasvattamalla tätä lukemaa. 

Turhan voimakkaasta presetistä pystyy tekemään miedomman viemällä amount-säädintä kohtaa nollaa. Presetin voimistaminen onnistuu valitsemalla yli sadan menevän arvon. 

lightroom preset

Mitkä asetukset presettiin kannattaa tallentaa?

Yksittäiseen Lightroom-presettiin on mahdollista tallentaa kaikki kuvaan tekemänsä muutokset aina maskeista terävöitykseen. Eli koko käsittelyn voi saada itselleen muistiin. Mielestäni kannattaa kuitenkin tarkkaan harkita, mitkä asetukset yksittäiseen presettiin tallentaa. 

On hyvä harjoitus miettiä mitkä kuvan säädöt ovat enempi yksilöllisiä ja mitkä taas luonteeltaan yleismaailmallisempia. Itse suosittelen jättämään ainakin kuvan valotuksen ja valkotasapainon presetin ulkopuolelle. Tämän myötä presetistä tulee monipuolisempi ja voimme tehdä nämä säädöt yksilöllisesti. 

Lisäksi on hyvä muistaa, että omiin Lightroom-preseteihin kannattaa tallentaa ainoastaan ne säädöt, joita on muuttanut. Näin tehtynä presetti ei kumoa kuvaan jo tehtyjä muutoksia, kun käytämme sitä uudelleen.

Lue myös: Valokuvan värimäärittely Lightroomissa

lightroom preset, update with current, päivittäminen, kuvankäsittely

Lightroom-presetin päivittäminen

Lightroom-presetin päivittäminen on helppoa ja onnistuu klikkaamalle presetin päältä hiiren oikealla ja valitsemalla update with current -settings. Tämä valinta avaa listan asetuksia, joiden joukosta voimme valita mitkä säädöt presettiin haluamme mukaan.

Presetin päivittäminen on kätevää, mikäli usein huomaa tekevänsä presettiin vastaavia muutoksia. Tällä keinolla voimme tehdä yksittäisestä presetistä entistä sopivamman omaan tyyliimme. 

Omien versioiden tekeminen

On kuitenkin hyvä huomioida, että update with current settings -valinta täysin korvaa alkuperäisen presetin. Näin tehtynä emme siis enää voi palata tietyn presetin asetuksin. 

Tästä syystä voi olla parempi idea tehdä täysin oma versio presetistä. Tämä onnistuu yksinkertaisesti valitsemalla create new preset, jonka jälkeen voimme nimetä päivitetyn version fiksusti. Pidä esimerkiksi sama nimi, mutta lisää loppuun kuvaava osio, kuten “syvemmät varjot” tai “kylmempi”. 

Parempien muistiinpanojen tekeminen nopeuttaa kuvankäsittelyä

Voi kestää aikaa, että oppii parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään isompaa määrää presettejä. Kaikki presetit, eivät yksinkertaisesti toimi kaikissa tilanteissa. Kestää myös aikaa tunnustella erilaisia väriyhdistelmiä ja hakea kuvilleen uutta suuntaa.

Tästä syystä suosittelen lämpimästi harkitsemaan muistiinpanojen tekemistä kuvankäsittelyn aikana. Tämä opettaa meitä ajattelemaan värejä entistä monipuolisemmin ja syventää meidän osaamista esimerkiksi Lightroom-presettien sopivuudesta erilaisiin tilanteisiin.

Yksinkertaisimmillaan muistiinpanojen tekeminen voisi tarkoittaa post-it -lappuja, joihin kirjoittaa mikä presetti toimi missäkin tilanteessa. Näiden muistiinpanojen avulla voit luoda henkilökohtaisen oppaan, joka auttaa sinua muistamaan, mitkä presetit soveltuvat parhaiten erityyppisiin kuviin tai tunnelmiin.

lightroom preset, suosikit, parhaat

Parhaiden presettien merkkaaminen Lightroomissa 

Lightroomissa voi lisätä parhaita presetejä omiksi suosikeiksi. Tämä onnistuu klikkaamalla presetin päältä hiiren oikealla ja valitsemalla add to favorites. Näin tehtynä presetin kylkeen ilmestyy pieni tähti, jonka lisäksi presetti löytyy nyt uudesta favorites-kansiosta.

Tämä voi olla kätevää, kun oppii hahmottamaan isompaa preset-kokoelmaa paremmin ja on ruvennut löytämään omia suosikkejaan tai jos omistaa suuremman määrän Lightroom-presettejä ja haluaa niihin parempaa järjestystä. 

Suosikiksi merkattu presetti löytyy seuraavalla kerralla heti preset-valikon alkupäästä. Suosikkipresettien käyttö nopeuttaa työnkulkua ja tekee kuvankäsittelystä tehokkaampaa. Lisäksi suosikkipresettien avulla voit helposti kokeilla eri tyylejä ja löytää nopeasti ne presetit, jotka parhaiten sopivat tiettyyn projektiin. 

Kannattaako Lightroom-presetissä olla lisättyä kohinaa?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että pieni määrä lisättyä kohinaa voi joissain tilanteissa mukavasti rikkoa kuvan tasaisia pintoja. Samalla filmirakeen pinta antaa kuvaan tiettyä orgaanista jälkeä. Tämä käytäntö on osa laajempaa trendiä, jossa pyritään jäljittelemään perinteisten filmien tunnelmaa. Lightroomissa kohinaa pystyy halutessaan lisäämään grain-säätimellä, joka löytyy effects-välilehdestä. 

Valokuvan tahallinen heikentäminen kuitenkin jakaa mielipiteitä, jonka syystä esimerkiksi meidän omissa Neljä vuodenaikaa Lightroom-preseteissä ei ole lisättyä kohinaa.

Työnkulun kannalta presetien pitäminen puhtaana on mielestäni monipuolisempaa. Rakeen ystävien kannattaa mielestäni tehdä itselleen muutama kohina-presetti tai sitten tehdä yksittäisestä presetistä päivitetty rakeinen versio. 

Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

28 opetusvideota
4.5h materiaalia
Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *