On-off-suhteeni Wacomin kanssa

Tämän lisälaitteen ylivoimaisuutta mainostavat siihen tottuneet. Loput lähinnä miettivät onko kalliin piirtopöydän hankinta järkevää. Monet kyselevät vinkkejä kuinka kuvankäsittelyssä voisi säästää aikaa. Tähän ei ole mitään erityisiä taikoja, ainoastaan tapoja tehdä työnkulusta mahdollisimman vaivatonta. Piirtopöytä soveltuu erityisesti Photoshopissa tehtävään tarkkaan korjailuun, joka tuntuu ainakin itselleni astetta luontaisemmalta piirtopöydän kanssa.

Piirtopöydän ideana on korvata perinteinen hiiri kynällä ja siihen tarkoitetulla alustalla. Tämä mahdollistaa sulavammat liikkeet ja kuvankäsittely tuntuu enemmän pelkältä piirtämiseltä. Monissa malleissa on lisäksi muutama kustomoitava nappi, joita löytyy sekä itse kynästä että piirtopöydän alustasta.

Piirtopöytien hinnat alkavat noin viidestäkymmenestä eurosta ja jatkuvat moniin tuhansiin, jolloin laite jo itsessään toimii näyttönä. Hinnan mennessä ylöspäin ominaisuudet kuten koko ja paineentunnistustasot kasvavat. Wacom hallitsee piirtopöytien markkinoita niin vahvasti, että niitä puhekielessä usein puhutaankin jopa pelkkinä wacom tabletteina.

Piirtopöytään totuttelu vie aikaa

Oma käsialani ei ole mistään kauneimmasta päästä. En myöskään pidä itseäni kovin hyvänä piirtäjänä. Ennen ensimmäisen piirtopöydän hankkintaa olin kuullut varoituksia, siitä kuinka kauan kestää tottua sen käyttöön. Tämä todellakin piti paikkansa minun kohdallani, sillä ensimmäinen piirtopöytäni (todella halpa markettiversio) jäi lukuisista yrityksistä huolimatta hyllyyn pölyttymään.

Muutama vuosi sitten päätin kokeilla uudestaan hankkimalla small-kokoisen Wacom Intuos Pro 5 piirtopöydän. Muistan lukeneeni vinkin, että kannattaa hankinnan jälkeen laittaa tavallisen hiiri kaappiin piiloon, joka pakottaa käyttämään piirtopöytää kaikkeen. Koitin tätä, mutta huomasin säännöllisesti huijaavani käyttämällä läppärin ohjauslevyä, joka harmillisesti on melko hyvä.

En edelleenkään käytä piirtopöytää netin selaamiseen tai muuhun tavalliseen käyttöön, mutta voin myöntää, että kuvankäsittely ilman Wacomia tuntuu todella kömpelöltä. Lightroomin käyttöön vielä suostun hiirellä, mutta Photoshopin puolella piirtopöytä on minulle ehdoton.

Piirtopöytä helpottaa kuvankäsittelyä

Onko tämä apuväline mielestäni sitten pakollinen? Jos kuvaustyylisi ei vaadi paljoa kuvankäsittelyä ja työnkulkusi on lähinnä valita kuvat Lightroomissa, tehdä peruskorjailut ja synkata asetukset keskenään on tällöin piirtopöytä mahdollisesti turha hankinta. Mikäli taas suurin osa ajastasi menee maskien hienosäätöön, dodge & burn -tekniikan käyttöön ja kloonaamiseen on piirtopöytä hyvin tervetullut lisä helpottamaan arkeasi.

Pitää kuitenkin muistaa, että piirtopöytä ei ole mikään maaginen taikaväline, joka automaattisesti tekisi sinusta paremman kuvankäsittelijän.

Erikokoiset tarpeet

Päädyin itse small-kokoiseen Wacom Intuos Pro piirtopöytään joka maksaa n. 195€. Jo tässä pienimmässä mallissa piirtoalue on itselleni enemmän kuin tarpeeksi iso. Myös eri paineentunnistustasoja (2048) on enemmän kuin muistan. Tunnen myös monta valokuvaaja, jotka ovat pärjänneet hyvin esimerkiksi Wacom Intuos Art -sarjan piirtolevyllä, joka on myös hieman näppäremmän kokoinen.

Tietoja Wacom Intuos Pro (small) piirtopöydästä:

Mitat: 20.8 x 1.2 x 32 cm
Paino: 
662 g
Sovelluskohtaisesti ohjelmoitavat napit: kynässä 2 ja levyssä 4
Hinta: n. 195€

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *