Parhaat selaimessa ilmaiseksi toimivat kuvankäsittelyohjelmat

Kuvankäsittelyohjelmat ovat tärkeä osa valokuvaajien ja graafisten suunnittelijoiden työkalupakkia. Niillä voidaan tehdä monenlaisia muutoksia kuvien ulkoasuun ja laatuun, kuten parantaa valaistusta, korjata värejä, poistaa epäpuhtauksia ja lisätä erilaisia efektejä. 

Tässä blogitekstissä tarkastellaan suosituimpia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia ja vertaillaan niiden eroja ja soveltuvuutta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kaikkia vertailun kuvankäsittelyohjelmia voi käyttää ilmaiseksi suoraan selaimessa.

canva, kuvankäsittely
Canvan kuvankäsittelyeditoria voi käyttää ilmaiseksi verkossa.

Canva

Canva on mahdollisesti se tunnetuin kaikista verkon ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista, joten ajattelin että on hyvä aloittaa tämä vertailu tutustumalla Canva -kuvankäsittelyohjelmaan

Canva on erikoistunut tarjoamaan lukuisia valmiita mallipohjia. Näiden avulla on helppo tehdä esimerkiksi bannereita, käyntikortteja, esityksiä tai sosiaalisen median mainoksia. Erilaisia mallipohjia on tuhansia ja monet näistä ovat oikeasti todella hyvin tehtyjä. 

Canvan valmiissa mallipohjissa (templates) on esivalitut värit ja fontit, joka nopeuttaa suunnittelun aloittamista. Canvan avulla pystyy näin tekemään monipuolista graafista suunnittelua, ilman sen kummempaa kokemusta. 

Canva tunnetaan erityisesti näiden mallipohjien kautta. Näiden lisäksi Canvassa onnistuu kuitenkin myös perinteinen kuvankäsittely suoraan selaimessa. Kuvankäsittely tapahtuu Canvan omassa editorissa, joka tarjoaa hyvän määrän perussäätöjä. Canvassa pystyy esimerkiksi säätämään kuvan valotusta, kontrastia, värikylläisyyttä ja varjoja. 

Näiden perussäätöjen lisäksi Canvassa on mukava määrä erilaisia filttereitä. Nämä antavat kuvaan tietyn tunnelman ja valmiin värimaailman. Canvan filtterit ovat hyvällä maulla tehtyjä ja käyttökelpoisia monissa tilanteissa. Lisäksi näiden valmiiden filttereiden voimakkuutta voi hallita. Näin kuvaan on mahdollista tehdä hienovaraisempia muutoksia. 

Plussat

Työkalujen määrä
Filtterit ovat hyviä
Valmiiden mallipohjien määrä
Suomenkielinen käyttöliittymä

Miinukset

Taustan automaattinen poisto vaatii maksullisen tilin
ilmainen kuvankäsittely, edit.photo
Edit.photo -kuvankäsittelyohjelma saa pisteet selkeästä ulkoasusta.

Edit.photo

Edit.photo on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka saa pisteet sen selkeydestä ja puhtaasta ulkoasusta. Edit.photo ei ole vertailun kaikista monipuolisin ohjelma, mutta se sisältää kuitenkin kaiken tarvittavan kevyeen peruskäsittelyyn. 

Edit.photo -kuvankäsittelyohjelmaa voi käyttää selaimessa ilmaiseksi ilman käyttäjätunnuksia. Voit yksinkertaisesti ladata kuvan selaimeen ja aloittaa kuvankäsittelyn. Kuvankäsittelykokemuksesta saa mielestäni paremman, kun avaa ohjelman täyttämään koko ruudun. Tämä onnistuu Edit.photon vasemmasta yläkulmasta. 

Edit.photosta löytyy useita erilaisia värityökaluja ja filttereitä, joiden avulla kuvaa voi parantaa ja muokata. Filtterit eivät mielestäni kuitenkaan ole yhtä hyviä, kuin esimerkiksi Canvassa. Edit.photolla pystyy myös lisäämään tekstiä kuvien päälle. 

Monet ilmaiset kuvankäsittelyohjelmat pitävät sisällään mainoksia, joista pääsee eroon maksamalla jäsenyydestä. Mainosten suhteen Edit.photo tekee kuitenkin poikkeuksen. Ohjelman on nimittäin miellyttävän puhdas ja vapaa kuvankäsittelyä häiritsevistä mainoksista. 

Plussat

Selkeä ulkoasu
Yksinkertainen käyttää
Hyödylliset työkalut peruskäsittelyyn

Miinukset

Työkalujen pieni määrä
Hidas käyttää
Osa filttereistä melko huomaamattomia
kuvankäsittelyohjelma, pixlr
Pixlr on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, josta löytyy paljon edistyneitä ominaisuuksia.

Pixlr.com

Pixlr.com on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka pitää sisällään valtavan määrän ominaisuuksia. On hämmentävää, että näin monipuolinen kuvankäsittelyohjelma toimii ilmaiseksi suoraan selaimessa. Pixlr -kuvankäsittelyohjelmasta löytyy paljon edistyneitä ominaisuuksia, kuten tasot, maskit, liquify, blending modes and maskit. 

Nämä ovat kaikki harvinaisia muiden ilmaisten kuvankäsittelyohjelmien puolella. 

Ulkoasun osalta Pixlr.com on saanut paljon vaikutteita Photoshopin käyttöliittymästä. Mikäli on tottunut käyttämään Photoshoppia, niin Pixlr.com on helppo omaksua. Suurin osa työkaluista ja paneeleista löytyy samalla nimellä ja vastaavista paikoista. Jopa osa pikakomennoista on samoja.

Aloittelijan kannalta Pixlr saattaa tarjota jopa liian paljon ominaisuuksia ja olla näin vaikeampi aloittaa, kuin esimerkiksi aikaisemmin mainittu Edit.photo. Työkalujen puolesta Pixlr on ammattitason kuvankäsittelyohjelma. 

Canvan tapaan myös Pixlr -kuvankäsittelyohjelmasta löytyy valmiita pohjia, joiden avulla on nopea tehdä esimerkiksi YouTuben pikkukuvia tai Instagramin tarinoihin sopivia somekuvia. 

Plussat

Edistyneet ominaisuudet
Photoshopin käyttäjille helppo omaksua
Tukee pikakomentoja
Valmiit pohjat somekuvia varten.

Miinukset

Vaatii enemmän perehtymistä
Osa säädöistä menee suoraan kuvan päälle
Ilmaisessa versiossa voi tallentaa vain kaksi tiedostoa per päivä
kuvankäsittelyohjelma, fotor
Fotorissa on hyvä tasapaino helppokäyttöisyyden ja edistyneempien ominaisuuksien välillä.

Fotor

Fotor on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka tarjoaa mielestäni hyvän tasapainon helppokäyttöisyyden ja edistyneempien ominaisuuksien välillä. Fotor -kuvankäsittelyohjemassa onnistuu kaikki valokuvien peruskäsittely, kuten rajaus, värikorjaukset ja valotuksen monipuolinen säätö.

Fotorissa on myös paljon edistyneitä työkaluja, kuten elementtien poisto ja erilaisia beauty-suotimia, jotka vaikuttavat kasvojen piirteisiin ja meikkiin. Iso osa näistä edistyneemmistä ominaisuuksista on Fotorissa kuitenkin maksullisia. 

Osassa työkaluja on pieni keltainen merkki, joka tarkoittaa että kyseistä työkalua pystyy käyttämään ainoastaan hankkimalla maksullisen version. Näitä edistyneempiä työkaluja voi vapaasti testata ilmaisessa versiossa, mutta tällöin kuvaan tulee vesileima.

Harmittavan moni työkalu on Fotor -kuvankäsittelyohjelmassa päätetty laittaa maksumuurin taakse. Tämä on ehdottomasti Fotorin huonoin puoli. 

Plussat

Edistyneet ominaisuudet kuvankäsittelyyn
Tukee useamman kuvan käsittelyä sarjatyönä (batch)

Miinukset

Osa elementeistä, tarroista ja suotimista mauttomia
Iso osa työkaluista maksumuurin takana
Ilmaisessa versiossa voi tallentaa vain kaksi tiedostoa per päivä

Onko ilmaisesta kuvankäsittelyohjelmasta järkeä maksaa?

Fotorin maksullinen versio kustantaa kuukaudessa lähes yhtä paljon kuin Adoben virallinen valokuvajäsenyys, joka on mielestäni lopulta kuitenkin monipuolisempi ja turvallisempi hankinta. 

Tämän hinnoittelun takia on mielestäni vaikea suositella maksullisen version hankkimista. Se ei vaan yksinkertaisesti tuo tarpeeksi lisäarvoa. 

Sama ongelma pätee toki myös moneen muuhun tällä listalla olevaan kuvankäsittelyohjelmaan. Monesta ohjelmasta voi poistaa mainokset tai saada käyttöönsä lisää ominaisuuksia hankkimalla maksullisen jäsenyyden. Mutta jos kuukausimaksu rupeaa olemaan luokkaa 7-9 €, niin siinä vaiheessa kannattaa ehdottomasti miettiä Adoben leiriin siirtymistä. 

Nämä ovat kaikki ilmaisina vaihtoehtoina loistavia kuvankäsittelyohjelmia. Maksullisina versioina hieman kyseenalaisia. 

kuvankäsittely, picsart, ilmainen
Harmillisen moni PicsArtin työkaluista on maksumuurin takana.

PicsArt

PicsArt on selaimessa ilmaiseksi toimiva kuvankäsittelyohjelma, jossa onnistuu kaikki kuvan perussäädöt, kuten rajaaminen, värikorjaukset ja erilaisten suotimien lisääminen. Ulkoasun osalta PicsArt on selkeä ja vauhtiin pääsee ilman sisäänkirjautumista.

PicsArt -kuvankäsittelyohjelmassa on mukava määrä erilaisia suotimia, jotka monet ovat hyvin tehtyjä. Suotimien voimakkuutta voi säätää, joka tekee niistä huomattavasti monipuolisempia. Harmillisen moni suotimista ja edistyneemmistä ominaisuuksista on jälleen kuitenkin maksumuurin takana. Tämä pätee toki moniin PicsArtin kilpailijoihin, joten tästä ei voi antaa isoa miinusta. 

Tämä kuitenkin hiukan sekavoittaa käyttöliittymää, sillä kaikki ominaisuudet ovat näkyvillä, vaikkei niitä pystykään käyttämään. 

PicsArtilla pystyy ajamaan samat säädöt useaan kuvaan (batch). Tämän ominaisuuden ansiosta PicsArtilla voi esimerkiksi pienentää ja rajata useamman kuvan kätevästi kerrallaan. 

Plussat

Hyvät perussäädöt
Selkeä käyttöliittymä
Ei vaadi käyttäjätiliä
Tukee useamman kuvan käsittelyä sarjatyönä (batch)

Miinukset

Osa työkaluista maksumuurin takana
ilmainen kuvankäsittelyohjelma, photopea
Photopea on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka tukee jopa raakakuvia ja psd-tiedostoja.

Photopea

Photopea on ilmainen kuvankäsittelyohjelma, joka muistuttaa hyvin paljon Photoshoppia ulkoasun ja ominaisuuksiensa puolesta. Photopea tukee jopa suoraan Photoshopin omaa psd-tiedostomuotoa. Myös suurin osa yleisimmistä pikakomennoista on samoja. Tämä tekee Photopeasta todella vakavan ja ammattikäyttöön soveltuvan kuvankäsittelyohjelman

Photopea -kuvankäsittelyohjelman kielen voi halutessaan vaihtaa suomeksi, joka on harvinaisempaa näiden selaimessa toimivien vaihtoehtojen osalta. 

Photopea tuntuu siitä mukavalta käyttää, että kaikki edistyneemmätkin ominaisuudet ovat kaikille avoimia. Maksullisessa versiossa saa poistettua mainokset ja laajemman versiohistorian. Tämä ero ilmaisen ja maksullisen version välillä on kuitenkin huomattavasti pienempi, kuin monella muulla vertailun ohjelmalla. 

Tämä vertailun ohjelmista Photopea ja Pixlr muistuttavat hyvin paljon toisiaan ominaisuuksiensa ja käyttöliittymänsä puolesta. Kuitenkin sillä merkittävällä erolla, että Photopea pystyy psd-tiedostojen lisäksi vertailun ainoana ohjelmana avaamaan jopa raakakuvia. Tuki löytyy kuitenkin vain osalle yleisimpiä raakatiedostoja, mutta tämä on silti Photopean merkittävä vahvuus. 

Plussat

Monipuolinen kuvankäsittelyohjelma
Tukee pikakomentoja
Tukee raakakuvien käsittelyä
Tasot ja edistyneet ominaisuudet
Tukee psd-tiedostoja

Miinukset

Vaatii enemmän perehtymistä

1 ajatus aiheesta “Parhaat selaimessa ilmaiseksi toimivat kuvankäsittelyohjelmat”

  1. Ei tosiaan ole noista pilipaliohjelmistoista järkeä maksaa kuukausimaksua. Affinity Photo, joka on Photoshopin kanssa yhteensopiva ammattilaisohjelmisto, maksaa vain 85 euroa kertamaksuna. Päivityksiä saa siihen pitkän aikaa ilmaiseksi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *