Valokuvauksen perusteet

Kurssissa on 13 osaa, joissa opit olennaiset perusasiat valokuvaamisesta. Opit ottamaan parempia kuvia, eikä sinun tarvitse enää turvautua kamerasi automaattiasetuksiin. Avaamme kuvaamiseen ja sen teoriaan liittyviä käsitteitä ja näytämme esimerkkikuvia. Jokaiseen jaksoon kuuluu myös lyhyt videopätkä, jonka avulla valokuvauksen perusteet tulevat varmasti tutuiksi aihe kerrallaan.

Kamera-peruskurssi-valotus

 

 

Valotus

Valotuksella säädetään kuvan tummien ja vaaleiden alueiden välistä tasapainoa. Yleensä pyritään siihen, että musta näkyy mustana ja valkoinen valkoisena.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-suljinaika

 

 

Suljinaika

Suljin on kameran osa, joka avataan ja suljetaan, kun kuvaa otetaan. Suljinaika eli valotusaika määrää sen, kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille.

 

 

 

 

 

 

ISO-arvo

Digikuvauksessa ISO-arvo kertoo kuinka herkkä kenno on valolle. Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-aukko

 

 

Aukko

Objektiivissa oleva aukko määrää, kuinka paljon valoa pääsee kameraan.

 

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-bokeh

 

 

Syväterävyys

Mitä isompi aukko, eli pienempi f-arvo, on käytössä, sitä pienempi alue syvyyssuunnassa on terävää. Tarkennusalueen ulkopuolella olevien epäterävien alueiden piirrosta puhuttaessa käytetään nimitystä bokeh.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-

 

Objektiivit

Lyhyen polttovälin objektiiveja kutsutaan laajakulmiksi, keskipitkän polttovälin normaaliobjektiiveiksi ja pitkän polttovälin taas teleobjektiiveksi.

 

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-perspektiivi

 

 

Perspektiivi ja sommittelu

Perspektiiviin ja sommitteluun panostaminen ovat helpoin tapa saada parempia kuvia. 50-millistä objektiivia sanotaan normaaliobjektiiviksi. Miksi? Koska sen perspektiivi vastaa ihmisen silmien näkökulmaa.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-valo

 

 

Valo

Tässä osassa esitellään muutamia valoon ja valon teoriaan liittyviä periaatteita. Mitä suurempi on valonlähteen koko verrattuna kuvattavaan malliin, sitä pehmeämpää valo on.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-salama

 

 

Salama

Kamerasta irrallaan oleva salama avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Kun salama sijoitetaan mallin etupuolelle, kontrastit ovat jyrkät ja esimerkiksi kasvonpiirteet voimakkaita. Taakse sijoitettu salama auttaa kehystämään kohteen ja irrottamaan sen taustasta.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-kuvaustyylit

 

 

Kuvaustyylit

Esittelemme tässä jaksossa kolme erilaista kuvaustyyliä. Kun lueskelet näitä, mieti omaa kuvaustyyliäsi. Ennen kaikkea mieti, miten voisit kokeilla kuvaustyyliä, jota et yleensä ole harjoittanut. Ota askeleita, kokeile, siirry omalta mukavuusvyöhykkeeltäsi pois!

 

 

 

 

 

 

Kuvien jälkikäsittely

Tässä jaksossa käydään läpi kuvankäsittelyn perusteet. Esillä on yleisimmät ja tarpeellisimmat korjaustyökalut, joita valokuvien jälkikäsittelyssä tarvitaan.

 

 

 

 

 

 

Huolto ja ylläpito

Kamerat ja objektiivit tarvitsevat välillä puhdistusta. Objektiivien puhdistamiseen silmälasiliikkeiden mikrokuituliinat ovat hyviä. Ne on suunniteltu olemaan naarmuttamatta lasipintoja.

 

 

 

 

Kamera-peruskurssi-kalusto

 

 

Kalustovinkkejä

Viimeisessä jaksossa kerromme kalustovinkkejä, joiden avulla voit säästää paljon rahaa. Annamme suosituksia, millaisiin värkkeihin kannattaa satsata, ja mitkä taas jättää vähemmälle.

 

 

 

Valokuvauksen jatkokurssi

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta ja uudesta kamerastasi? Halutako tietää miten histogrammia tulkitaan? Entä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia? Teknisten yksityiskohtien opettelu voi alkuun olla turhauttavaa. Tämän takia olemme keränneet oleellisimmat asiat valokuvauksesta jatkokurssille. Näiden oppien avulla pääset ottamaan valokuvauksessa seuraavan askeleen ja voit toteuttaa itseäsi vaivattomasti. Peruskurssin jälkeen kannattaa tutustua jatkokurssiin, joka entisestään syventää osaamistasi.

Siirry jatkokurssille