Ota valokuvauksen alkeet haltuun ja herätä luovuutesi. Kamerakoulun peruskurssi opastaa järjestelmäkameran käytössä ja antaa käytännönläheisiä vinkkejä valokuvaukseen.

Valokuvauksen peruskurssi

Kamerakoulun peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Käymme alkuun läpi valokuvauksen alkeet, eli aukon, suljinajan ja ISO-arvon merkityksen. Tämän jälkeen kurssilla puhutaan sommittelun tärkeydestä ja erilaisten objektiivien vaikutuksesta. Valokuvauksen peruskurssi sisältää:

  • 13 ilmaista jaksoa
  • Yli tunnin suomenkielisiä opetusvideoita
  • 13 kuvaustehtävää

Aloita valokuvauksen perusteiden opiskelu tästä

Valotus

Valokuvauksen kolme tärkeintä asetusta ovat aukko, ISO-arvo ja suljinaika. Nämä kolme muodostavat yhdessä valotuksen pyhän kolminaisuuden.

»Lue lisää valotuksesta

valotusaika, suljinaika, valokuvauksen perusteet

Suljinaika

Suljinaika kertoo kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille. Suljinaika vaikuttaa ratkaisevasti liike-epäterävyyden määrän kuvassa.

»Lue lisää suljinajasta

ISO-arvo

Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Teknisesti kaikista laadukkaimmat kuvat saa matalimmalla iso-arvolla

»Lue lisää ISO-arvosta

Aukko

Objektiivissa oleva aukko määrittelee, kuinka paljon valoa kameran kennolle pääsee. Mitä isompi aukko, sitä enemmän valoa kameran kennolle pääsee. Pienellä aukolla kameraan pääsee ainoastaan vähän valoa. 

»Lue lisää aukoista

Syväterävyyden hallinta

Syväterävyyden avulla voi korostaa haluttuja kohtia ja ohjata kuvan tarinaa toivottuun suuntaan. Syväterävyyden valinnassa on kyse ilmaisusta ja millaisista kuvista pidämme. 

»Lue lisää syväterävyydeestä

Objektiivit ja polttoväli

Objektiivi määrittelee kuinka kamera näkee ympäröivän maailman. Tämän artikkelin ideana on antaa yleiskatsaus objektiivien maailmaan ja käydä läpi objektiiveihin liittyvää sanastoa mahdollisimman yksinkertaisesti.

»Lue lisää objektiiveista

Perspektiivi ja sommittelu

Sommittelu tarkoittaa kohteiden välistä tasapainoa. Taitavalla sommittelulla valokuvaaja pystyy ohjaamaan katsojan huomion haluttuihin kohtiin. Sommittelu on valintoja ja näkymän selkeyttämistä, joka johtaa vahvempiin kuviin.

»Lue lisää sommittelusta

Valon teoria ja alkeet

Tämän jakson jälkeen ymmärrät millaista on pehmeä valo, miten valonlähteen etäisyys vaikuttaa valoon ja mitä asioita salamakuvauksessa kannattaa alkuun ottaa huomioon.

»Lue lisää valosta

Erilaiset salamat vertailussa

Kamerakoulun peruskurssin kymmenennessä jaksossa tutustutaan erilaisiin salamoihin. Kamerasta irrallaan oleva salama avaa paljon uusia mahdollisuuksia valokuvaukseen.

»Lue lisää salamoista

Kolme erilaista kuvaustyyliä vertailussa

Tässä jaksossa olemme Skotlannissa kuvausmatkalla ja pohdime kolmea erilaista kuvaustyyliä. Kun lueskelet näitä, mieti omaa kuvaustyyliäsi tarkkaan. Ota askeleita, kokeile ja siirry pois omalta mukavuusalueelta.

»Lue lisää kuvaustyyleistä

Kuvankäsittelyn perusteet

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä. 

»Lue lisää kuvankäsittelystä

kamera, huolto,

Kameran huolto ja ylläpito

Joskus järjestelmäkameran kennolle pääsee pölyä. Netistä löytyvien ohjeiden avulla kennon voi puhdistaa itse, mutta vahinkojen välttämiseksi suosittelemme ensisijaisesti kameraliikkeiden palveluita.

»Lue lisää kameran huoltamisesta

Näin säästät rahaa kamerakalustossa

Epäonnistuneiden kuvien kohdalla on helppo syyttää kameraa. Kaunistelematon totuus on kuitenkin, että syy huonoihin kuviin on poikkeuksetta kuvaajassa ei kalustossa.

»Lue lisää kamerakalustosta

Miten kurssi toimii?

Meidän peruskurssi on ilmainen kokonaisuus opetusvideoita ja artikkeleita. Aloittelijoita suosittelemme käymään peruskurssin läpi jakso kerrallaan tällä sivulla näkyvässä järjestyksessä. Ota esimerkiksi haasteeksi opiskella yksi aihe päivässä. Tällä tavoin kurssin suorittaminen kestää kaksi viikkoa.

Valokuvausta ei opi pelkkiä opetusvideoita katsomalla. Todellinen kehitys tapahtuu itse tekemällä. Tämän takia peruskurssin kaikkiin jaksoihin kuuluu kuvaustehtävä, joiden avulla tekniikat jäävät mieleen.

Kamerakoulun ilmainen peruskurssi on Kamerastoren tuottama.

Tekijästä

Peruskurssin on toteuttanut Juho Leppänen. Hän on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.

Kamerakoulun muut valokuvauskurssit

valotustapa, valokuvaus

Valokuvauksen jatkokurssi

Jatkokurssi opastaa sinut aloittelijasta edistyneeksi harrastajaksi. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut kohti parempia valokuvia.

muotokuva, valaisu, salama

Valaisukurssi – opettele salamakuvauksen alkeet

Meidän valaisukurssi käy läpi käsisalamakuvauksen perusteita aihe kerrallaan. Puhumme valaisun teoriasta, tarvittavasta kalustosta ja toteutamme yhdessä kuvaustehtäviä. 

lightroom, photoshop, kuvankäsittely

Kuvankäsittely

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä.