Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post

Valokuvauksen perusteet

Tervetuloa valokuvauksen peruskurssille! Kurssissa on 13 osaa, joissa opit olennaiset perusasiat valokuvaamisesta. Opit ottamaan parempia kuvia, eikä sinun tarvitse enää turvautua kamerasi automaattiasetuksiin. 

Avaamme kuvaamiseen ja sen teoriaan liittyviä käsitteitä ja näytämme esimerkkikuvia. Jokaiseen jaksoon kuuluu videopätkä, jonka avulla valokuvauksen perusteet tulevat varmasti tutuiksi aihe kerrallaan. Kamerakoulun peruskurssi on katsottavissa videomuodossa helpoiten täältä.

Kurssin sisältö


Valokuvauksen peruskurssi


Valotus

Valotukseen vaikuttaa kolme tekijää, joista puhutaan usein valotuksen pyhänä kolminaisuutena. Siirry artikkeliin.

Suljinaika

Suljinaika, eli valotusaika määrää kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille. Tämä aika ilmaistaan kamerassa sekunteina. Siirry artikkeliin.

ISO-arvo

Digikuvauksessa ISO-arvo kertoo kuinka herkkä kenno on valolle. Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Siirry artikkelin.

Aukko

Objektiivissa oleva aukko (aperture) määrää, kuinka paljon valoa pääsee kameraan. Aukon koko vaihtelee riippuen minkä asetuksen kamerassa valitsee. Mitä isompi aukko, sitä enemmän valoa kameran kennolle pääsee. Siirry artikkeliin.

Syväterävyyden hallinta valokuvissa

Mitä isompi aukko on käytössä, sitä pienempi alue syvyyssuunnassa on terävää. Suurta aukkoa voidaan käyttää, kun halutaan erottaa kuvan kohde selkeästi taustasta. Siirry artikkeliin.

Objektiivit ja polttoväli

Objektiiveja eri valmistajien järjestelmäkameroihin on saatavilla kymmeniä ja taas kymmeniä merkkiä kohden. Tämän jakson ideana on antaa yleiskatsaus objektiivien maailmaan ja käydä läpi objektiiveihin liittyvää sanastoa mahdollisimman yksinkertaisesti. Siirry artikkeliin.

Perspektiivi ja sommittelu valokuvauksessa

Perspektiiviin ja sommitteluun panostaminen ovat helpoin tapa saada parempia kuvia. Tässä jaksossa on paljon vinkkejä sommittelun harjoitteluun. Siirry artikkeliin.

Valon teoria ja alkeet

Tässä osassa esitellään muutamia valon teoriaan liittyviä periaatteita. Yritämme kertoa nämä mahdollisimman käytännönläheisesti, niin voit mielikuvitustasi käyttäen soveltaa näitä perusperiaatteita omassa kuvaamisessasi. Siirry artikkeliin.

Salamakuvaus

Kamerasta irrallaan oleva salama avaa paljon uusia mahdollisuuksia valokuvaukseen. Kun salama sijoitetaan mallin etupuolelle, kontrastit ovat jyrkät ja esimerkiksi kasvonpiirteet voimakkaita. Taakse sijoitettu salama auttaa kehystämään kohteen ja irrottamaan sen taustasta. Siirry artikkeliin.

Erilaiset kuvaustyylit

Tässä jaksossa esittelemme kolme erilaista kuvaustyyliä. Kun lueskelet näitä, mieti omaa kuvaustyyliäsi tarkkaan. Ota askeleita, kokeile, siirry omalta mukavuusvyöhykkeeltäsi pois! Siirry artikkeliin.

Kuvien jälkikäsittely

Kuvankäsittelyn alkeiden taitaminen on olennainen osa valokuvauksen opettelua. Etenkin RAW-kuvien kohdalla kuvankäsittelyn tuomat mahdollisuudet ovat huimat. Siirry artikkeeliin.

Kameran huolto ja ylläpito

Ensimmäinen perussääntö on, että älä koskaan säilytä objektiivia ilman sen etu- ja takasuojaa. Suojaamaton lasipinta on altis kolhuille ja naarmuille, jotka ajan mittaan heikentävät kuvanlaatua. Siirry artikkeliin.

valokuvaus, kalusto, kamera, objektiivi, suositus, ostaminen, hankinta

Kalustovinkkejä

Viimeisessä jaksossa kerromme kalustovinkkejä, joiden avulla voit säästää paljon rahaa. Annamme suosituksia, millaisiin värkkeihin kannattaa satsata, ja mitkä taas jättää vähemmälle. Siirry artikkeliin.

Valokuvauksen jatkokurssi

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta ja uudesta kamerastasi? Halutako tietää miten histogrammia tulkitaan? Entä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia? Teknisten yksityiskohtien opettelu voi alkuun olla turhauttavaa.

Tämän takia olemme keränneet oleellisimmat asiat valokuvauksesta jatkokurssille. Näiden oppien avulla pääset ottamaan valokuvauksessa seuraavan askeleen ja voit toteuttaa itseäsi vaivattomasti.

Mitä haluat oppia seuraavaksi?

Kuvankäsittelyn alkeet
Vinkkejä kameran ostamiseen
Valaisun perusteet kurssi
Suosittellut työkalut valokuvaajalle