11 helmi

Erilaiset salamat vertailussa

Kameran oma salama

Useimmissa kameroissa on sisäänrakennettu salama, joka ponnahtaa ylös kamerasta. Kameran oma salama ei yleensä riitä valaisemaan kuva-alaa paria kolmea metriä kauemmaksi. Toisaalta lähietäisyydellä se antaa liian kovan valon. Ihmisten ja eläinten silmät saattavat näyttää punaisilta.

10_suora

Kameran omaa salamaa voidaan kuitenkin käyttää onnistuneesti täytevalona esimerkiksi vastavalossa, täyttämään kuvan tummaa aluetta. Salamaa voidaan käyttää myös tehokeinona. Yksi tapa on käyttää salamaa yhdessä pitkän valotusajan kanssa. Tällöin esimerkiksi valospoteista saadaan näyttäviä pitkiä viiruja kuvaan.

10_pitka

Käsisalama

Käsisalama on erillinen salamalaite, jota ohjataan kamerasta samoin kuin kameran omaa salamaa. Käsisalama voidaan asentaa kameran päälle (ns. hot shoe -liitin) tai sijoittaa telineeseen tai muualle kamerasta irralleen. Kameran ja salaman välinen yhteys tapahtuu kaapelin tai radiolähettimen kautta.

 

Käsisalamoissa on kääntyvä pää, jolloin se voidaan suunnata esimerkiksi kattoon tai seinään, jolloin valo on pehmeämpää. Salaman päähän voidaan asentaa valmiita (tai itse askarreltuja) pehmentimiä ja heijastimia.

 

 

Kamerasta irrallaan oleva salama avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Kun salama sijoitetaan mallin etupuolelle, kontrastit ovat jyrkät ja esimerkiksi kasvonpiirteet voimakkaita. Taakse sijoitettu salama auttaa kehystämään kohteen ja irrottamaan sen taustasta.

Studiosalamat

10_studio

Studiosalamoissa valikoimaa on moneen lähtöön. Niiden kanssa käytetään erilaisia aputarvikkeita kuten octobokseja, diffuusoreita ja niin edelleen. Haittapuolena on harrastajaa ajatellen kovat hinnat.

Valaistusta opetteleville suosittelemme käsisalamoita, koska niihin saadaan liitettyä esimerkiksi softboxeja ja sateenvarjoja siinä missä studiosalamoihinkin. Lisäksi on mahdollista kysyä paikallisilta kameraseuroilta vuokrattavia tiloja ja kalustoa, jossa voi opetella kaikessa rauhassa salamoiden käyttöä.

Olli havainnollistaa salamavalon käyttötapoja jakson videolla:

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Valon teoria
Salamakuvauksen aloittaminen edullisesti

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.