31 tammi

Valokuvauksen perusteet: valotus

Ensiksi lyhyt katsaus valotukseen. Sehän on varsinainen kulmakivi valokuvaamisessa – ilman valoa ja valotusta ei ole valokuvaa. Valotuksella säädetään kuvan tummien ja vaaleiden välinen tasapaino. Yleensä pyritään siihen, että musta näkyy mustana ja valkoinen valkoisena.

Miten valotus vaikuttaa valokuvaan?

Seuraavat kuvat havainnollistavat, mitä yli- ja alivalottaminen merkitsevät.

valotus, kamera, perusteet, aukko, iso-arvo, suljinaika,
Ensiksi oikein valotettu kuva: siinä musta on mustaa, valkoinen on valkoista ja yksityiskohdat näkyvät hyvin.
ylivalotus, valotus, kamera, perusteet, aukko, iso-arvo, suljinaika, puhki
Ylivalotettu kuva: kaikki on hyvin haaleaa, ja vaaleimpien alueiden yksityiskohdat hukkuvat. Musta näyttää enemmänkin harmaalta.
valotus, valokuvaus, perusteet, valokuvaja, aukko
Alivalotettu kuva: tässä taas tummien alueiden yksityiskohdat hukkuvat, koska kaikki näkyy tummempana kuin pitäisi. Valkoista ei ole missään, pelkästään harmaan sävyjä.

Koska valotusta pitää korjata?

Yli- tai alivalotusta kuitenkin tarvitaan eri tilanteissa. Esimerkiksi kuvattaessa vaaleaa, kirkkaan lampun alla olevaa henkilöä, on perusteltua alivalottaa kuva. Tällöin henkilön iho ei pala puhki (eli ei näy täysin valkoisena), vaan kasvonpiirteet näkyvät oikein.

Valotusta voi korjata +/- EV -toiminnolla. Yhden numeron muutos vastaa yhtä aukkoa. Automaattivalotusta käytettäessä on mahdollista vaikuttaa mittauspisteeseen/pisteisiin, joiden perusteella kamera laskee valotuksen.

Meillä on myös kokonainen artikkeli erilaisten valotustapojen käytöstä, joka kannattaa käydä lukemassa: Eri valotustavat selitettyinä ja esimerkkejä niiden käytöstä

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa aluksi tutustua Kamerakoulun ilmaiseen peruskurssiin, jossa on kolmetoista osaa. Toinen hyvä vaihtoehto on suoraan hankkia Scott Kelbyn Digikuvauskirja, joka on maailman eniten myydyimmän digikuvauskirjailijan uusin ja paras teos!

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.