1 helmi

Suljinaika ja liikkeen pysäytys

suljinaika, perusteet, valotus, suljin, kamera, valokuvaaja, kamerakoulu

Suljin on kameran osa, joka avataan ja suljetaan, kun kuvaa otetaan. Suljinaika eli valotusaika määrää sen, kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille.

Nyrkkisääntö, jonka avulla saat useimmissa tilanteissa teräviä kuvia:

Suljinaika = 1/ 2x polttoväli

Esimerkiksi 50 millin objektiivilla suljinaika on 1/100, yksi sadasosasekunti.

Toisin sanoen mitä pitempi on polttoväli, sen lyhemmän valotusajan tarvitset, jotta liike ei tee kuvasta tärähtäneen näköistä. Suljinaika vaikuttaa siihen, millä tavalla kuvassa näkyy liike. Mitä lyhempi suljinaika, sitä paremmin liikkeen saa ”pysäytettyä” kun taas hitaalla suljinajalla liike todella näkyy. Kaksi esimerkkikuvaa:

03_1_500s

1/500

03_1_20s

1/20

Jos kuitenkaan esimerkiksi valo ei riitä, vaan sinun on pakko valottaa esimerkiksi 1/50 sekunnin verran, tarvitset vakaat, tärisemättömät kädet tai jalustan. 1/10 sekuntia on jo niin pitkä aika, että jalusta on käytännössä välttämätön.

Useimmissa kameroissa suljinaikaa voi säätää S- tai Tv-tilassa. Monissa kameroissa on myös bulb-tila, jossa suljin on auki niin kauan kuin laukaisinta pidetään painettuna. Tämä on kätevä erityisesti ilotulitusta kuvatessa.

Videolla Juho avaa asiaa vielä laajemmin ja saa samalla pahvilaatikoilta kyytiä:

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.