3 helmi

Valokuvauksen perusteet: ISO-arvo

iso-arvo, herkkyys, iso, kohina, objektiivit, peruskurssi, valotus, kamera, perusteet, kurssi, valokuvaus

Kun valo ei riitä, suljinajan pitämiseksi järkevissä rajoissa on nostettava ISO-arvoa. ISO-arvo on standardoitu määre, joka merkitsee herkkyyttä, joka kameran kennolla tai filmillä on valoa kohtaan. Suuremmilla arvoilla pienempikin määrä valoa riittää kuvaamiseen. Kääntöpuolena on kuitenkin, että myös rakeisuus (tai kohina) kuvassa lisääntyy ja pahimmassa tapauksessa yksityiskohdat puuroutuvat.

ISO-arvo selitettynä esimerkkien kanssa videolla

Suurien ISO-arvojen tuomaa kohinaa voi käyttää myös tehokeinona. Sillä kuviin voi saada rosoisemman ja rujomman otteen. Joihinkin tilanteisiin sellainen sopii hyvin. Kohinan määrään vaikuttaa, onko kyseessä täyden kennon vai kroppi- eli pikkukennon kamera. Pienempikennoisilla kohina alkaa nousta merkittäväksi ISO 1600 paikkeilla, kun taas täyskennoisissa ISO 3200 tuntumassa.

 

ISO-lukujen merkitys menee sillä tavalla, että arvon kaksinkertaistuminen (esimerkiksi 100->200) merkitsee yhden aukon muutosta.

ISO-arvoa voi säätää kameran P-, S- (Canonilla Tv), A- (Canonilla Av) sekä M-tilassa, joista kolmessa ensimmäisessä on automaattinen valotus.

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.

 • Jaakko Jokinen

  Tämä artikkeli on perusasioista lähtien virheellinen:

  1. ISO ei määritä kennon herkkyyttä. Kennon herkkyys valolle on vakio, tyypillisesti nykykennoilla noin 50% värifiltterin läpäisseistä fotoneista havaitaan.
  2. ISO:n määritelmä digitallisille kameroille koskee vain JPG yms. kuvia, ei raakakuvia tai kameran kennon ominaisuuksia. Tämän lisäksi “standardi” on niin löysä, että kameravalmistajilla on käytännössä vapaat kädet kalibroinnissaan.
  3. ISO:n kasvattaminen ei lisää kohinaa, vaan tyypillisesti vähentää sitä hieman. Syy miksi kohinaa on usein korkean ISO:n kuvissa runsaasti on taltioidun valon pienemmässä määrässä. Joillain kameroilla, kuten tyypillisesti Canoneilla ISO:n kohottaminen vähentää kohinaa oleellisesti (kannattaa verrata ampumalla raw:na kaksi saman valotuksen kuvaa ISO 100:lla ja ISO 1600:lla ja joko mitata kohinat tai verrata yhtäläisen kirkkaaksi kehitettyjä kuvia).

  Videota en uskaltanut edes katsoa, sillä jos aivan perusasiat opetetaan virheellisesti, voi sieltä löytyä vaikka mitä kukkasia.

  Vaikka virheiden opetusta voi perustella “yksinkertaistuksen” syyksi, on tästä jatkossa vain ongelmia jos ja kun haluaa oppia lisää.

  Mitä ISO sitten tekee? Se muuttaa joko analogisesti tai digitaalisesti signaalia korkeammaksi, tai on jopa vain pelkkä metadata raakatiedostossa. JPG-kuvissa se on yksi kuvan kirkkauden määräävistä parametreista. Sen arvo yhdessä valotusmittarin arvion kanssa laskevat kameran mielestä sopivan valotuksen.

  • Juho Leppänen

   Kiitos Jaakko tarkennuksesta!

 • Pingback: Jan-Mikael Fälden – MAS 16 Valokuvakoulu()

 • Pingback: Kaapo Valkamo – MAS 16 Valokuvakoulu()

 • Pingback: Waltteri Tähtinen – VF16 Valokuvakoulu()

 • Jore Puusa

  Tässä alla on kamerakoulun yritys selittää isoarvoja ja herkkyyden merkitystä..
  Olisiko parempi, että kirjoittaja tutkisi aihetta hiukan perusteellisemmin ja opiskelisi maamme kieltä ensin….aikamoista mömmöä.

  “Kun valo ei riitä, suljinajan pitämiseksi järkevissä rajoissa on nostettava ISO-arvoa. ISO-arvo on standardoitu määre, joka merkitsee herkkyyttä, joka kameran kennolla tai filmillä on valoa kohtaan. Suuremmilla arvoilla pienempikin määrä valoa riittää kuvaamiseen.”

 • Pingback: Valokuvauksen peruskäsitteet – Ice Coffees()