8 helmi

Perspektiivi ja sommittelu valokuvauksessa

Perspektiivi

Perspektiiviin ja sommitteluun panostaminen ovat helpoin tapa saada parempia kuvia. Sinun ei välttämättä tarvitse tietää aiemmissa jaksoissa selvitetystä teknisestä puolesta juuri mitään – vaikka toki se voi olla avuksi.

Seuraavissa kuvissa näemme, miten objektiivin polttoväli vaikuttaa perspektiiviin. Kuvissa kameran sijainti ja polttoväli vaihtuvat, mutta Juho kuvassa pysyy saman kokoisena. Huomaa kuvissa erityisesti se, kuinka lähellä seinää Juho vaikuttaa olevan.

08_17mm

17 mm

08_28mm

28 mm

08_50mm

50 mm

08_85mm

85 mm

08_200mm

200 mm

08_400mm

400 mm

50-millistä objektiivia sanotaan normaaliobjektiiviksi. Miksi? Koska sen perspektiivi vastaa ihmisen silmien näkökulmaa.

Kameran ja kohteen välinen korkeusero vaikuttaa perspektiiviin – alhaalta päin kuvatessa kaikki näyttää suurelta ja mahtavalta, kun taas ylänäkökulmasta kuvan kohteet näyttävät pieniltä ja vähemmän uhkaavilta.

Sommittelu

1. Pidä horisontti suorassa. Vino kuva vaikuttaa epätasapainoiselta, sillä ihmissilmä on tottunut suoraan horisonttiin.

2. Sommittele kultaisen leikkauksen mukaan. Jaa kuva-ala kolmasosiin ja hyödynnä muodostuvien alueiden rajoja ja leikkauspisteitä. Myös horisontti kannattaa laittaa kolmanneksen kohdalle. Kultainen leikkaus on vanha asia, joka on kautta taidehistorian todettu ihmissilmää miellyttäväksi.

3. Etsi kuvasta linjoja tai selviä reittejä silmälle ja johdata ne johonkin. Tällainen kohta on kuvan ydin ja keskittymispiste. Kuvissa tällaisina linjoina voivat toimia tiet, polut, joet ja muut vastaavat.

Voit rikkoa näitä sääntöjä, kun käytät sitä tehokeinoja ja tiedät mitä teet. Sommitteluohjeet eivät siis ole laki, mutta niiden rikkomisen tulee olla valinta, ei vahinko.

Videolla esitetään muutama esimerkki perspektiivin vaihdoksista ja sommittelusta:

Aiheeseen liittyvät artikkelit: 

Objektiivit ja polttovälin merkitys
Parhaat objektiivit potretteihin
Korealainen sika säkissä

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.