Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
8 helmi

Perspektiivi ja sommittelu valokuvauksessa

Sommitteluun panostaminen on helpoin tapa saada parempia kuvia. Sinun ei välttämättä tarvitse tietää aiemmissa peruskurssin jaksoissa selvitetystä teknisestä puolesta juuri mitään – vaikka toki se voi olla avuksi.

Vinkkejä valokuvan sommitteluun

Alkuun kannattaa muista, ettei seuraavat säännöt ole mitään absoluuttisia totuuksia. Nämä vinkit on parasta miettiä ohjenuorana, joita voi lähteä vapaasti rikkomaan, kun siltä tuntuu.

Sääntöjen rikkominen on kuitenkin paljon helpompaa, kun alkuun ymmärtää säännöt. Sommitteluohjeiden rikkomisen tulee olla valinta, ei vahinko.

Osa vinkeistä saattaa tuntua itsestäänselviltä, tai niin voisi luulla. Mutta kuitenkin eteemme tulee jatkuvasti huonosti sommiteltuja kuvia, joissa horisontti on kallellaan ja kuvan kohde epäselvästi esillä. Sommittelun opettelu vaati harjoitusta ja aikaa.

Pidä horisontti suorassa

Vino kuva vaikuttaa epätasapainoiselta, sillä ihmissilmä on tottunut suoraan horisonttiin. Tätä sääntöä kannattaa rikkoa meidän mielestämme todella harkiten ja vasta kun muut säännöt sommittelusta ovat tuttuja.

Alhaalta ylöspäin kuvatessa kaikki näyttää suurelta ja mahtavalta.
Matalaa kuvakulma kannattaa hyödyntää etenkin lapsikuvauksessa.

Kokeile matalaa kuvakulma

Aivan liian usein valokuvaajat ottavat automaattisesti kaikki kuvansa silmän korkeudelta. Tästä tulee tapa, jota emme edes huomaa. Meidän ensimmäinen ehdotus uuden perspektiivin opetteluun on mennä kameran kanssa matalalle ja sieltä etsiä uusia kiinnostavia kuvakulmia.

Mitä matalamman kuvakulman valitset, sitä dramaattisempi lopputulos. Alhaalta ylöspäin kuvatessa kaikki näyttää suurelta ja mahtavalta, jota voi tietoisesti käyttää tehokeinona. Matala kuvakulma mahdollistaa myös etualan tehokkaan käytön sommittelussa.

Kohteen tasolta kuvaaminen

Matalaa kuvakulma kannattaa hyödyntää myös henkilökuvauksessa ja etenkin lapsikuvauksessa. Tällöin ideana on olla samalla korkeudella kohteen katseen kanssa. Ylhäältä alaspäin katsominen antaa ulkopuolisen olon, kun taas samassa tasossa oleminen tuo meitä lähemmäs kohdetta.

Korkeat paikat antavat paljon uusia mahdollisuuksia kuvakulman valintaan.

Kiipeä korkealle ja katso alas

Kyykkimisen jälkeen on hyvä koittaa täyttä vastakohtaa ja etsiä kuvaa varten korkea kuvakulma. Korkeat paikat antavat paljon uusia mahdollisuuksia kuvakulman valintaan ja piristävät taatusti sommittelua.

Korkea kuvakulma tuo esiin kohteiden mittasuhteet suhteessa toisiinsa. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kiivetä korkeammalla kannattaa koittaa pään yläpuolelta kuvaamista suorilta käsiltä.

Sommittele kultaisen leikkauksen mukaan

Kultainen leikkaus on kuvataiteessa sommittelun perussääntöjä. Muodot, joissa esiintyy kultainen leikkaus, koetaan yleisesti esteettisesti miellyttäviksi. Jaa kuva kolmeen osaan ja hyödynnä muodostuvien alueiden rajoja ja leikkauspisteitä.

Sijoittamalla useammat kuvan kohteet kultaisen leikkauksen mukaisesti voidaan katsojan huomio ohjata haluttuun kohtaan sekä luoda tasapainoinen kokonaisuus.

Johdattelevat linjat sommittelussa

Etsi kuvasta linjoja tai selviä reittejä silmälle ja johdata ne johonkin pisteeseen kuvassa. Johdattelevat linjat sommittelussa on tehokas keino luoda kolmiulotteisuutta kuvaan. Kuvissa tällaisina linjoina voivat toimia tiet, polut, joet ja muut vastaavat.

Toisto, kuviotjatasapaino sommittelussa

Harkittu toisto on erinomainen tapa parantaa valokuvien sommittelua ja rauhoittaa kuvaa. Tässä tekniikassa etsitään maisemasta toistuvia muotoja, rytmiä ja tasapainoa. Toiston hyödyntäminen selkeyttää kuvia ja luo minimalistisen vaikutelman. Monet arkkitehtikuvaajat osaavat hyödyntää toistoa valokuvissaan loistavasti.

Miten objektiivin polttoväli vaikuttaa perspektiiviin?

Seuraavissa kuvissa näemme, miten objektiivin polttoväli vaikuttaa perspektiiviin. Kuvissa kameran sijainti ja polttoväli vaihtuvat, mutta Juho pysyy samankokoisena.

Huomaa kuvissa erityisesti se, kuinka lähellä seinää Juho vaikuttaa olevan.

Muistilista valokuvan sommitteluun

1. Onko kuvanhorisonttisuorassa?
  2. Onko kohde selkeä jahyvin esillä?
  3. Onko kuvan reunat puhtaat? Reunoilla häiritsevät elementit johdattavat katsojan katseen ulos kuvasta.
  4. Onko kuvan tausta selkeä? Kohteen pään takaa ei kasva outoja tankoja ja on mahdollisimman rauhallinen.
  5. Voisiko etuala on vieläkin rauhallisempi?
  6. Tarkista ettei kuvan henkilöiltä katkea ruumiinosia hassun näköisesti.
  7. Kameran asettelu. Oletko parhaalla mahdollisella korkeudella sommittelua ajatellen?
  8. Hyödynnätkö kultaista leikkausta tehokkaasti?
  9. Tuleeko kohteen mittasuhteet hyvin esille? Tämä on maisemkuvauksessa erityisen tärkeää.
  10. Miten silmä vaeltaa kuvassa? Mihin katseesi osuu ensimmäisenä ja mihin se päätyy.
  11. Onko tämä paras mahdollinen objektiivi? Voisiko eri polttoväli kuitenkin parantaa sommittelua
  12. Vähemmän on enemmän. Onko ruudussa jotain ylimääräistä, jonka voisi karsia pois.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa tutustua Kamerakoulun ilmaiseen peruskurssiin.