10 helmi

Valon teoria ja studiovalaisu

Tässä osassa esitellään muutamia valoon ja valon teoriaan liittyviä periaatteita. Yritämme kertoa nämä mahdollisimman käytännönläheisesti, niin voit mielikuvitustasi ja luovuuttasi käyttäen soveltaa näitä perusperiaatteita omassa kuvaamisessasi.

Valonlähteen koko

Mitä suurempi on valonlähteen koko verrattuna kuvattavaan malliin, sitä pehmeämpää valo on. Esimerkiksi kuvan 1,5-metrinen octabox on valonlähteenä suuri, jolloin valo on pehmeää, kun taas pienemmällä softboxilla valo on kovaa.

Salamakuvauksen sanastoon voi tutustua tarkemmin täällä: Salamakuvauksen sanasto

Valonlähteen etäisyys

Kun valonlähteen etäisyys kuvattavasta kaksinkertaistuu, valon voimakkuus vähenee neljännekseen. Läheltä tuleva valo saa aikaan voimakkaita varjoja.

Valon suunta

Kun kuvan octabox suunnataan suoraan mallia kohti sivulta, varjot ovat erittäin voimakkaita toisella puolella kasvonpiirteet erottuvat vain vähän. Jos taas valo suunnattaan mallista ohi, se vuotaa eli leviää myös toiselle puolelle ja antaa pehmeämmän kuvan. Valonlähteen keskellä on hotspot, jossa valo on kaikkein voimakkainta.

09_rembrandt

Rembrandt

Valonlähde asetetaan 45 astetta mallin oikealle tai vasemmalle puolelle ja kallistetaan sitä 45 astetta. Tällöin muodostuu ns. Rembrandtin kolmio eli valoisa kolmio mallin toiselle poskelle.

09_split

Split

Valonlähde asetetaan mallin sivulle, jolloin toinen puoli kasvoista jää varjoon ja keskelle syntyy ns. split. Ilmiötä on mahdollista pehmentää siirtämällä valoa hiukan keskemmälle.

Butterfly
09_butterfly

Valonlähde suunnataan yläviistosta suoraan mallia kohti. Nenän alle muodostuu kolme palluraa, joiden voi ajatella muistuttavan perhosta, mistä nimitys tulee.

Valon heijastaminen

Valonlähteiden valoa voidaan muokata ja muunnella heijastimilla. Heijastimina voidaan käyttää esimerkiksi valkoista styroksia, pahville liimattua alumiinifoliota, valkoisia lakanoita jne. – vain mielikuvitus on rajana. Näiden avulla yhdestä suunnasta tulevaa valoa voidaan heijastaa toiselle puolelle ja käyttää ns. fillinä eli täyttää varjoja.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista? Tällöin kannattaa aluksi tutustua Kamerakoulun ilmaiseen peruskurssiin, jossa on kolmetoista osaa. Toinen hyvä vaihtoehto on suoraan hankkia Scott Kelbyn Digikuvauskirja, joka on maailman eniten myydyimmän digikuvauskirjailijan uusin ja paras teos!

mm
Kamerakoulu.fi

Etsimme artikkeleita, tutoriaaleja, DIY -projekteja ja muuta esiteltävää blogiin, ota yhteyttä toimitus@kamerakoulu.fi, jos sinulla on jotain tarjota.