Photoshopin perusteet: kattava opetusvideo kuvankäsittelyn alkeista

Miten Photoshopin opettelu kannattaa aloittaa?

Photoshop on itsessään laaja ohjelma, jolla onnistuu monenlainen luova työ. Tämä laajuus voi tehdä Photoshopin opettelusta hankalaa, sillä voi olla vaikea tietää mistä kannattaisi aloittaa. Tämän artikkelin ja yllä olevan 45 minuuttisen opetusvideon ideana on antaa mahdollisimman hyvä peruskäsitys Photoshopin tärkeimmistä ominaisuuksista valokuvaajia ajatellen. Tämän videon jälkeen pystyt siirtymään enempi kohti yksittäisiä tekniikoita ja edistyneempää kuvankäsittelyä.  

Videon sisällysluettelo

03:16 Työkalupalkki
19:45 Tasojen käyttö Photoshopissa
26:27 Hyödyllisimmät adjustment layer -säätötasot
36:39 Maskit

Mitä Photoshopissa voi tehdä?

Photoshop on parhaimmillaan tarkassa työskentelyssä, joka vaatii kuvien syväämistä, tasojen käyttöä ja maskien hienosäätöä. Valokuvien lisäksi Photoshopin avulla voi työstää kuvituksia, digitaidetta, 3D-malleja ja videoita. Kuvankäsittelyohjelmana Photoshop on ollut alan standardi kymmeniä vuosia, jonka ansiosta sitä varten löytyy paljon opetusvideoita ja sisältöä.

Mitkä ovat valokuvaajan kannalta Photoshopin tärkeimmät työkalut?

Suosittelen kuvankäsittelyn aloittelijoita mieluummin opiskelemaan muutaman ominaisuuden ja työkalun huolellisesti, kuin se että tietää Photoshopissa vähän kaikesta. Tämä karsinta auttaa pääsemään nopeasti alkuun ja selkeyttää kuvankäsittelyn opettelua.

Kaikilla valokuvaajilla on omat tarpeensa kuvankäsittelyyn liittyen, mutta yleisesti ottaen sanoisin, että nämä seuraavat asiat kannattaa opiskella alkuun: 

Photoshopin kielen vaihtaminen

Photoshop on mahdollista asentaa monilla eri kielillä ja myös suomeksi. Oma suositukseni on kuitenkin aloittaa Photoshopin käyttö englanniksi. Tämä helpottaa opetusvideoiden seuraamista ja mahdollistaa paremman tiedonhaun. Samasta syystä olemme tähän artikkeliin listanneet suurimman osan Photoshopin työkaluista nimenomaan englanniksi. 

Työtilan muuttaminen ja palauttaminen Photoshopissa

Photoshopin työtila on hyvin pitkälle muokattavissa omiin tarpeisiin sopivaksi. Aloittelijan on hyvä huomioida, että yksittäisiä alueita voi suurentaa, pienentää, lisätä tai piilottaa tarpeen mukaan. Etenkin pienemmällä näytöllä, kuten läppärillä työskentelevän kannattaa olla erityisen tarkka paneelien tehokkaasta asettelusta. Pidä esillä vain ne alueet, joita todella tarvitset. Lisää valikoita pystyy lisäämään ylävalikon kohdasta Window.

Photoshop kutsuu paneelien järjestystä nimellä Workspace. Nämä löytyvät kohdasta Window > Workspace. Täällä voit tallentaa itsellesi muistiin erilaisia työtiloja, jotka priorisoivat tiettyjä työkaluja. Mutta alkuun vielä hyödyllisempi valinta on Window > Workspace > Reset Essentials.

Jos onnistut sotkemaan työtilan tai Photoshopin valikot jostain syystä näyttävät erilaisilta, niin on tämä ensimmäinen vinkki, jota aina suosittelen. Tämä voi olla kätevä valinta myös tilanteissa, jossa käyttää Photoshoppia vieraalla koneella, esimerkiksi koulussa tai toimistolla.

Photshopin työkalupalkki

Avatessasi Photoshopin ensimmäisen kerran huomaat, että työkalupalkki on näytön vasemmassa reunassa. Photoshopin perusteiden kannalta tämä on kohta, johon aivan ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota.

Photoshopin työkalupalkista löytyy monia työkaluja, joita tulet käyttämään jatkuvasti, joten työkalupalkkiin kannattaa tutustua huolella. Kannattaa myös huomioida, että jos työkalukuvakkeen oikeassa alakulmassa on pieni kolmio, niin silloin työkalun alla on kätkettyjä työkaluja. Näihin pääsee käsiksi hiiren kakkospainikkeella.

Yksittäisen työkalun käyttöön saat vinkkejä, kun pitää hiiren työkalun päällä pidempään. 

Suosittelen alkuun tutustumaan ainakin näihin työkaluihin:

  • Move tool (elementtien siirtely)
  • Lasso tool (valintojen vapaa piirtäminen) 
  • Quick selection tool (kätevä nopeisiin valintoihin)
  • Magic wand tool (automaattiset valinnat)
  • Spot healing brush tool (pienien elementtien poisto)
  • Brush (tavallinen pensseli)
  • Clone stamp tool (alueiden kloonaus)
  • Paint bucket tool (värin täyttö)
  • Gradient tool (liukuvärit)
Valinnan tunnistaa mustavalkoisesta katkoviivasta.

Mikä on valinta Photoshopissa? (Selection)

Valinta tarkoittaa Photoshopissa rajattua aluetta, jonka tunnistaa mustavalkoisesta katkoviivasta. Valintoja voidaan kuvankäsittelyssä käyttää elementtien eristämiseen, monistamiseen ja säätöjen kohdistamiseen.

Olet mahdollisesti saattanut kuulla väitteen, että Photoshopissa saman asian voi tehdä kymmenellä eri tavalla. Valintojen kohdalla tämä väite on erityisen osuva. Erilaisia tapoja tehdä valintoja on lukemattomia.

Erilaiset valinnat ovat niin oleellinen osa Photoshop -työskentelyä, että tähän on kehitelty vuosien varrella monia erilaisia työkaluja. Sopivin työkalu riippuu hyvin pitkälti tilanteesta. Yksinkertaisen muodon eristäminen tasaisesta taustasta on hyvin erilainen operaatio, kuin esimerkiksi hiuksien siisti irrottaminen.

Tasot ovat tehokkaan kuvankäsittelyn selkäranka.

Mitä tasoilla tehdään Photoshopissa? (Layers)

Photoshopin tasot ovat kuvankäsittelyn selkäranka. Tasojen avulla yksittäiset muutokset voi kuvankäsittelyssä tehdä itsenäisesti, ilman että tuhoaa alkuperäistä kuvaa. Tasojen ansiosta voimme palata muutoksiin, siirtää elementtejä, yhdistä kuvia ja hallita kohteiden läpinäkyvyyttä. Tämä tekee tasojen kanssa työskentelystä joustavaa

Photoshopin oletusnäkymässä tasot löytyvät oikeasta alakulmasta. Heti alkuun kannattaa huomioida, että kuvan eri elementit näkyvät siinä järjestyksessä, jossa ne ovat tasovalikossa. Eli jos tasovalikossa vedämme tason ylemmäksi, niin näkyy kyseinen muutos samassa syvyydessä lopullisessa kuvassa.  

Uuden tason lisääminen

Photoshopissa uuden tason voin lisätä suoraan tasovalikon sisältä tai sitten ylävalikon kohdasta Layer > New > Layer.  Tarkemmassa kuvankäsittelyssä tasoja tulee tehtyä paljon, joten kannattaa lisäksi opetella uuden tason pikakomento, joka Photoshopissa on cmd/ctrl + shift + n. Tämä pikakomento nopeuttaa huomattavasti Photoshop -työskentelyä. 

Tason peittävyys (Opacity)

Jokaisella yksittäisellä tasolla on Photoshopissa oma peittävyytensä, jota pystyy hallitsemaan tasovalikossa. Uuden tason peittävyys on oletuksena 100 %. Tasojen peittävyydellä voi esimerkiksi hallita miten voimakkaasti uudet säädöt näkyvät kuvassa. Jos peittävyys on 1 %, taso näyttää lähes läpinäkyvältä. Jos peittävyys on 100 %, taso näyttää täysin peittävältä.

Photoshopin sekoitustilojen avulla tasoja voi sekoittaa toisiinsa.

Mitä ovat Photoshopin sekoitustilat? (Blending modes)

Photoshopin tasovalikoista löytyvä sekoitustila (blending modes) kertoo miten tasot sekoittuvat ja reagoivat toisiinsa. Ottamalla käyttöön sekoitustilan voimme esimerkiksi häivyttää käytöstä kaikki mustat pikselit tai sallia ainoastaan vaaleiden alueiden näkymisen.

Yksittäiset sekoitustilat perustuvat matemaattisiin kaavoihin, jotka määrittelevät miten tasot näkyvät. Helpoin tapa tutustua sekoitustilojen käyttöön on kuitenkin yksinkertaisesti kokeilu. Aseta kaksi erilaista tasoa päällekkäin ja lähde vaihtelemaan näiden sekoitustilaa (blending mode). 

Uuden adjustment layer -säätötason lisääminen onnistuu Photoshopin oikeasta alakulmasta.

Hyödyllisimmät adjustment layer -säätötasot

Valokuvauksen näkökulmasta varsinainen kuvankäsittely tapahtuu Photoshopissa usein adjustment layer -säätötasojen avulla. Kätevin kohta päästä näihin käsiksi on tasovalikon kautta Photoshopin oikeassa alakulmassa. 

Täältä löytyy noin 20 erilaista säätötasoa, jolla voi vaikuttaa muun muassa kuvan väreihin ja kontrastiin. On hyvin pitkälle mieltymys- ja tyylikysymys, mitkä näistä ovat hyödyllisimpiä omaa kuvankäsittelyä ajatellen. Olen tähän alle kuitenkin poiminut kolme adjustment layer -säätötasoa, jotka mielestäni ovat monipuolisimpia ja sellaisia, joiden osaamisesta on hyötyä kaikille valokuvaajille. 

Curves (käyrät)

Curves -työkalu on yksi Photoshopin ehdottomasti monipuolisimpia säätötasoja. Tämän takia olemme tehneet tämän yllä olevan opetusvideon, jolla käydään kattavasti läpi curvesin mahdollisuuksia.

Curvesin avulla voi hallita kuvan vaaleutta, tummuutta, kontrastia ja tehdä värimäärittelyä. Monipuolisuutensa takia se on yksi ensimmäisiä säätötasoja, joka meidän mielestä kannattaa opetella perinpohjaisesti. Väitän että curvesin perinpohjainen osaaminen riittää kuvankäsittelyssä todella pitkälle.

Hue/Saturation -työkalulla voi voimistaa tai heikentää yksittäisiä värejä.

Hue/Saturation -säätötason käyttö

Hue/Saturation on säätötaso, jonka avulla pystyy Photoshopissa hallitsemaan yksittäisten värien sävyä ja värikylläisyyttä. Kun teet uuden Hue/Saturation -säätötason, niin hallitset oletuksena kuvan kaikkia värejä. Voit kuitenkin kohdasta master vaihtaa myös yksittäisiin väreihin ja näin kohdistaa muutokset.

Hue/Saturation on kätevä säätötaso kun kuvassa haluaa korostaa tai vähentää tiettyä väriä. Tällä työkalulla voisi esimerkiksi korostaa maisemakuvan vihreitä sävyjä tai vähentää kasvojen punoitusta. 

Selective color on kätevä luovempaan värimäärittelyyn.

Selective color -säätötaso

Näiden kahden yllä mainitun adjustment layer -säätötason lisäksi kehottaisin aloittelijoita tutustumaan Selective Color nimiseen säätötasoon Photoshopissa. Selective color on mielestäni kätevä työkalu luovempaan värimäärittelyyn ja sen takia suosittelen siihen tutustumiseen. 

Selective color -säätötason sisällä voimme valita värin ja lähteä viemään tätä väriä johonkin suuntaan. Voimme esimerkiksi valita kuvan tummat sävyt (blacks) ja näin tuoda kuvan varjoihin sävytystä. 

Maskien käyttö Photoshopissa

Yksittäiseen tasoon voi Photoshopissa lisätä maskin, jonka avulla voi hallita miten taso näkyy. Maskien avulla voi yhdistää kuvia, poistaa elementtejä ja kohdistaa säätöjä kuvankäsittelyssä. Maskit ovat Photoshopissa tiedot säilyttäviä, eli voit vapaasti palata niihin ja kumota aikaisemmin tekemäsi muutokset. Tämä tekee maskien kanssa työskentelystä joustavaa.

Maskeja käytetään jossain muodossa lähes kaikissa edistyneemmissä kuvankäsittelytekniikoissa. Tästä syystä maskit ovat Photoshop -työskentelyn perusta, joka tulisi olla kaikille tuttua. Maskien avulla pystyy esimerkiksi:

  • Poistamaan kuvasta taustan
  • Yhdistämään kuvia ja elementtejä toisiinsa
  • Kohdistamaan säätöjä haluttuihin kohtiin
Maskit tekevät Photoshop -työskentelystä joustavaa. Uuden maskin lisääminen onnistuu Photshopin oikeasta alakulmasta.

Uuden maskin lisääminen

Uuden maskin lisääminen onnistuu Photoshopin tasovalikossa. Uusi maski lisätään suorakaiteen muotoisen symbolin avulla. Tämä nappi lisää uuden maskin valittuun tasoon. Maskien kohdalla on tärkeintä muistaa, että valkoinen väri näyttää ja musta piilottaa. Kun Photoshopissa lisäämme tasoon uuden maskin on se oletuksena valkoinen. Tämä tarkoittaa, että sallimme tason näkyvän kokonaan. Jos rupeamme tähän piirtämään mustalla värillä, niin voimme piilottaa sen alueen.

On hyvä muistaa, että tämä ei ole lopullista poistamista, vaan pelkkää piilottamista, johon voimme myöhemmin palata. 

Meidän perusteellisempi artikkeli ja opetusvideo maskien käytöstä löytyy täältä: Maskien käyttö Photoshopissa

Kuvan koon pienentäminen Photoshopissa

Kun lähettää valokuvia toiselle henkilölle, niin ei kannata liioitella koon suhteen. Liian isot kuvat hidastavat katselua ja hankaloittavat niiden säilömistä. Sama logiikka pätee netissä julkaistaviin valokuviin.

Monissa tilanteissa kannattaa pienentää kuva valmiiksi sopivaan kokoon. Tämä onnistuu Photoshopissa kohdassa Image > Image Size. Avautuvassa valikossa voit määritellä kuvalle uuden koon käyttämällä pikselimittoja tai esimerkiksi millimetrejä. 

Lisätietoja kuvan koosta ja pikseleistä löytyy tästä artikkelista: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää valokuvan koosta, pikseleistä ja resoluutiosta. 

Mitä tiedostomuotoa Photoshopissa kannattaa käyttää?

Photoshop -työskentelyn aikana kannattaa käyttää psd-tiedostomuotoa, tämä mahdollistaa tasojen ja maskien tallentamiseen, niin että voimme myöhemmin jatkaa kuvankäsittelyä samasta pisteestä. PSD on Adoben kehittämä tiedostomuoto, joka on tarkoitettu puhtaasti kuvankäsittelyä varten.


Haluatko oppia lisää kuvankäsittelyä?

Tämä artikkeli ja video kuuluu osaksi meidän ilmaista Photoshop-verkkokurssia. Meidän ilmaiset kuvankäsittelyvideot antavat kattavan ymmärryksen Photoshopin mahdollisuuksista ja tekevät kuvankäsittelyn opettelusta helppoa. 

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *