Vinkit potrettikuvan valaisuun

muotokuvaus

7 erilaista potrettivalaisua yhdellä salamalla

Tärkein taito salamakuvauksessa on salamoiden hyvä asettelu. Yhdellä salamalla saa tehtyä hyvin monennäköistä kuvaa

studiovalaisu, potrettikuvaus

Mitä tarkoittaa Rembrandt-valaisu?

Rembrandt-valaisu on yksi perinteisimmistä valaisuista muotokuvauksessa. Valon luonne sopii hyvin monille kasvoille ja antaa tunnelmallisen lopputuloksen.

clamshell, kauneusvalo, potretti, studiokuva

Helppo kauneuskuva kahdella valolla

Clamshell on yleinen valaisutyyli etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne clamshell-valaisussa imartelee ihoa ja on hyvin pehmeää.

valokuvastudio

Pienen valokuvastudion perustaminen: vinkit ja kalusto

Tämän artikkelin ideana on antaa mahdollisimman paljon vinkkejä pienen valokuvastudion rakentamiseen. Oli kyseessä sitten olohuoneeseen tuleva väliaikainen studio tai autotalliin perustettava pysyvämpi studioratkaisu.

muotokuva, ellinoora, atte tanner

Näin valokuvaan tunnelmallisia julkkismuotokuvia

“Toteutin hiljattain sarjan mainoskuvia Maikkarin Laulu Rakkaudelle -ohjelmaa varten. Kuvien ideana oli keskittyä vahvoihin tunnetiloihin ja kuvattavien ilmeisiin ja herkkään tunnelmaan.”

Jatka opiskelua

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiin 📸

Vinkit potrettikuvaukseen

Muotikuvaaja Atte Tanner kertoo kuvausten suunnittelusta

“Yksi oleellisimpia esituotannon vaiheita muotikuvauksessa on teemaan päättäminen. Tässä tapauksessa sain asiakkaalta joitain ajatuksia tyylistä ennen kuvauksia.”

Kahden kulttuurin kohtaamisia: Lotta Lemetti

Lotta Lemetti on vantaalainen valokuvataiteilija. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Los Angelesissa valokuvaajana.

potrettikuvaus

Ammattikuvaaja vinkit mallin ohjaukseen

Tällä videolla pääsemme seuraamaan ammattikuvaaja Antti Vähän työskentelyä ja kuulemaan hänen vinkkejään parempaan mallin ohjaukseen. 

Juhamatti Vahdersalo esittelee Modern religion -kuvasarjansa

Päätin ottaa aiheita kuviini uskontoon liittyvistä lauseista, maalauksista, riiteistä ja raamatun kertomuksista.

Suvi Sievilä ja Charisma -kuvien tarina

Kuka on karismaattisin tuntemasi ihminen? Miksi? Olen pohtinut paljon viime aikoina tuota outoa sanaa: Karisma. Se on mielestäni yksi ihmisyyden mystisimmistä piirteistä, kyky jota ei pysty selittämään järjellä. 

Holy roll -kuvan lavastus ja valaisu

“Kun itse pääkuva oli saatu tallennettua, siirtelin lattialle aseteltuja teippirullia ja otin näistä erikseen omat kuvansa. Tällä tavoin sain kasvatettua rullien määrää helposti yhdistämällä kuvat lopuksi Photoshopissa.” 

Kolme valokuvaajaa kuvaa yhtä mallia kolmessa lokaatiossa

Valokuvaajat Iiro Rautiainen, Kiia-Bettina ja Atte Tanner järjestivät nopeatempoisen kuvauspäivän, jonka aikana kaikkien oli tarkoituksena kuvata samaa mallia kolmessa eri lokaatiossa.

Potrettikuvauksen kalusto

canon rf, potrettikuvaus

Arvostelussa Canon RF 50 mm f/1.8

Rakenteeltaan 50 mm objektiivit ovat melko yksinkertaisia, jonka ansiosta niiden valovoima pystytään pitämään hyvänä, ilman että hinta karkaa käsistä. 

Minkä takia kannattaa ostaa normaaliobjektiivi?

Normaaliobjektiivi on klassikko, jonka hankkimista kaikkien valokuvaajien tulisi vakavasti harkita. Normaaliobjektiivin tuottama näkymä on hyvin luonnollinen. 

potrettikuvaus, objektiivit

Parhaat Canon-objektiivit potretteihin

“Keskityn valokuvauksessani lähinnä ihmisten kuvaamiseen, jonka takia haluan tässä artikkelissa kertoa omista suosikkiobjektiiveistani.”

Kasataan edullinen aloittelijan setti salamakuvaukseen

Valaisuun panostaminen vie omaa tietotaitoa huomattavasti enemmän eteenpäin kuin objektiivit. Lisävalaisu on monissa tilanteissa myös huomattavasti edullisempi tapa viedä omat kuvansa uudelle tasolle.

vesa tyni, valokuvaaja, kalusto

Palkittu henkilökuvaaja Vesa Tyni kertoo kameralaukkunsa sisällöstä

Tällä videolla Vesa kertoo millä kalustolla hän kuvaa ja miten hänen kamerarepunsa sisältö on muotoutunut vuosien varrella.

Haastattelussa suomalaisia potrettikuvaajia

eeva roots, valokuvaaja, eeva kaipainen

Valokuvaaja Eeva Roots inspiroituu underground-muodista

“Elän aisteillani ja ammennan kaikkia tuntemuksiani työssäni. Eniten kuvaaja-stylistina minua inspiroi kuitenkin katumuotien eri genret – eritoten underground-muoti ja tietynlainen keskeneräisyys.

Potrettikuvaaja Jussi Ratilainen kertoo tyylinsä kehityksestä

Tyylillisesti erittäin hallitun portfolion omaava Jussi Ratilainen teki Taivas+helvetti -kirjasarjan taidokkaat potretit, joissa näkee henkilöitä kuten Jari Sarasvuo ja Jarkko Nieminen. 

Ajattomien muotokuvien mestari: Juha Törmälä

Juha Törmälä on yksi Suomen arvostetuimmista muotokuvaajista. Hänen tunnetuimpia töitään ovat mm. Imagelle ja HS Kuukausliitteelle tehdyt henkilökuvat.

Emilia Savolainen aloitti potrettikuvauksen kesäprojektin kautta

Emilia Savolainen eli Valossa Photography kuvaa potretteja, huomenlahja-kuvauksia ja jopa lemmikkejä erittäin hallitulla tyylillä, jonka tunnuspiirteitä on maalauksellisuus ja rauha. 

Valokuvaaja Marko Rantanen haastattelussa

Kööpenhaminan ja Suomen välillä töitä tekevä Marko on todella kovanluokan ammattilainen niin valokuvauksessa kuin elokuvaohjauksessa. Monipuolisuuden lisäksi hänellä on todella tunnistettava tyyli, johon kuuluu harkittu valaisu ja tarinalliset lavasteet.

Björn Fagerholm Kamerakoulun haastattelussa

“Minulla on kummallinen kiinnostus tutkia toisten kuvia ja miettiä miten ne on kuvattu tai valaistu. Siitä saan yleensä ideoita asioiden kokeilemiseksi. Moni idea tulee myös paikoista jotka näen.”

Anna Julia ottaa minimalistisia muotikuvia

“Mä tykkään siitä, että kuvassa keskitytään kuvan kohteeseen ja sen takia pidän taustatkin yleensä tosi yksinkertaisina”

Sara Lehtomaa kantaa mukanaan kristalleja

Sara Lehtomaa on valokuvaaja, jonka tyylissä on havaittavissa elegantteja linjoja, unenomaisuutta ja taitavaa valon käyttöä. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on jo kasassa vakuuttava portfolio.

Arto Markkanen etsii täydellistä valoa potrettikuviin

Arto on reilu kolmekymppinen valokuvaaja pääkaupunkiseudulta. Hän kuvailee itseänsä hyvin monipuoliseksi ja joustavaksi kuvaajaksi, joka todella välittyy hänen laajasta portfoliostaan.

Lauri Majamaa kertoo valaisun opettelusta

Vuoden 2016 Vuoden hääkuva kilpailussa valokuvaaja Lauri Majamaa sai miljööhääkuva-sarjassa tuomariston kunniamaininnan.  Pääosin hän toimiikin hää-, henkilö- ja mainoskuvauksen parissa. Hän kertoo inspiroituvansa erityisesti persoonista, joita hän työssään pääsee tapaamaan.

Hääkuvaaja René Garmider vangitsee ilmeitä ympäriltään

Luonnollisella otteella perheitä, häitä ja lapsia kuvaava René Garmider onnistuu rentouttamaan kohteensa hänen dokumentaarisessa tyylissä. Valokuvauksessa hän pitää tärkeänä omien projektien tekemistä ja yksinkertaisesti loistohetkien tallentamista.

hääkuvaus, potretti

Hääkonkarit Johanna ja Jouni taltioivat tunnelmia

“En luokittele itseäni kovinkaan tekniseksi kuvaajaksi; tottakai tunnen oman kamerani ja sen säädöt, mutta luotan enemmän kykyyni olla tilanteessa mukana ja painaa laukaisinta juuri oikealla hetkellä, vaikka se tarkoittaisi sitä, ettei kuva noudata valokuvauksen kultaisia sääntöjä.”

lapsikuvaus, lapsi, kuvaus, potretti, vauva, vauvakuvaus, vastasyntynyskuvaus, vastasyntynys, valokuvaaminen, muotokuva

Pieniä muutoksia maailmankaikkeudessa

“Kuvaan mielelläni vastasyntyneitä ja odottavia äitejä, sillä minua kiinnostaa muutos. Muutos naisen ruumiissa, muutto kohdusta ulkomaailmaan, muutos perheen dynamiikassa.”

nana Sibelius

Mainoskuvaaja Nana Simelius haastattelussa

Suomen ehdottomasti kovimpiin potretti, sekä muotikuvaajiin lukeutuvan Nana Simeliuksen tyyli on samaan aikaan hyvin harkittu, kylläinen ja värikäs.

vesa-matti loiri, jere hietala, mainoskuva, pro, ammattilainen, suomalainen, valokuvaaja, valokuvaus, potretti, muotokuva

Jere Hietala Kamerakoulun haastattelussa

Upeasti hallitut sävyt, taidokas kuvankäsittely sekä maalauksellinen valaisu hivelee silmää Jeren portfoliota selatessa. Jere Hietala on kuvannut monia maailmantähtiä,  joiden joukossa muun muossa 50 Cent, Conan O’Brien ja Kimi Räikkönen.

Nina Röntynen etsii kuviinsa maagisia spotteja metsästä

“Alussa olin tosi järjestelmällinen ja suunnittelin kuvauspaikat, kampaukset, puvut ja meikin koruihin sopivaksi tosi tarkasti. Nykyään menen enemmän fiilispohjalla.”

Jatka opiskelua

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiin 📸