3 syys

10 artikkelia potrettikuvauksen opetteluun

potretti, potrettikuvaus, valokuvaus, atte tanner, objektiivii, muotokuva, muotikuva

Parhaat objektiivit potretteihin

Potrettikuvauksessa halutaan usein esittää kohde mahdollisimman luonnollisilla mittasuhteilla ja edustavasti. Tähän vaikuttaa käytettävissä oleva polttoväli, jonka takia objektiivien eri ominaisuudet on hyvä tietää ennen potrettikuvauksen aloittamista.

Vinkit mallin ohjaukseen

Artikkeli käy läpi yksinkertaisimmat vinkit, joilla malli ohjauksesta voi lähteä liikkeelle. Kuvaussession alussa ei kannata lähteä heti tekemään sitä vaikeinta ylösalaisin kiemurtelua, jonka edellisenä iltana paniikissa etsi uusimmasta Voguesta.

Kuvankäsittely esimerkkejä potreteissa

Potrettikuvauksessa voidaan olla luomassa omaa visuaalista taikamaailmaa tai yksinkertaisempaa luonnonvalo fiilistelyä. Usein kuitenkin kameran tuottamasta lopputuloksesta haluaa muokata tai poistaa tiettyjä elementtejä tai värejä, jonka takia kuvankäsittely kulkee lähellä potrettikuvausta.

Visuaalinen identiteetti: tekniset ratkaisut

Potrettikuvia on maailma täynnä, jonka takia niissä korostuu kontakti, mallin valinta ja valokuvaajan persoonallinen näkemys. Oman tyylin löytäminen kestää kauan ja harjaantuu ainoastaan tekemällä jatkuvasti lisää. Tämä artikkeli herättelee kysymyksiä oman visuaalisen identiteetin löytämiseen.

Peukalotarkennus

Hyvin lyhyellä syväterävyydellä kuvattaessa tarkennuksen onnistuminen tulee erityisen tärkeäksi. Tähän auttaa mielestäni tekniikka nimeltään peukalotarkennus. Kannattaa ainakin kokeilla!

Kuvien lähettäminen

Kameran toisella puolella olevalle on luonnollista lähettää kuvaussession jälkeen sopimuksesta riippuen kuvia. Tästä on turha tehdä liian monimutkaista, jonka takia kannattaa aikaisessa vaiheessa tutustua näihin eri tyyleihin lähettää kuvia!

René Garmider vangitsee ilmeitä ympäriltään

Luonnollisella otteella perheitä, häitä ja lapsia kuvaava René Garmider onnistuu rentouttamaan kohteensa hänen dokumentaarisessa tyylissä. Valokuvauksessa hän pitää tärkeänä omien projektien tekemistä ja yksinkertaisesti loistohetkien tallentamista.

Lightroom vai Photoshop?

Ennen päätöksen tekemistä kannattaa miettiä millaista kuvankäsittelyä haluaa kuvilleen tehdä. Riittääkö sinulle peruskorjaukset vai haluatko ruveta enemmänkin rakentamaan kuvia uudelleen

Puuttuva linkki – kokeilussa ZEISS Batis 1.8/85 (osa 2)

Arvostelu objektiivista, jonka polttoväli on klassinen potretteja ajatellen. Artikkelista löytyy paljon tietoa bokehista, polttovälin merkityksestä ja muista teknisistä ominaisuuksista, jotka potrettikuvaukseen liittyy. Tällä on hyvä aloittaa potrettikuvaus!

Jussi Ratilainen kertoo tyylinsä kehityksestä

Jussi Ratilainen teki Taivas+helvetti -kirjasarjan taidokkaat potretit, joissa näkee henkilöitä kuten Jari Sarasvuo ja Jarkko Nieminen. Olen itse ihaillut hänen erinomaista tapaa luoda kontakti kuvattavan kanssa ja tehdä potretteja joita on mukava katsoa. Haastattelu todellista potrettikuvauksen huippuammattilaisesta.

Haluatko oppia lisää potrettikuvauksesta? Tällöin kannattaa hankkia Tiina Puputin Pose -kirja. Pose on valokuvaajan käsikirja mallin ohjaamisesta ja asennoista. Kirjassa käydään läpi erilaisia henkilökuvaustilanteita: mm. lapsikuvaus, valmistujaiskuva, hääparin ja morsiamen kuvaaminen, perheen tai suvun kuvaaminen sekä glamourkuvaus.