3 syys

10 artikkelia potrettikuvauksen opetteluun

potretti, potrettikuvaus, valokuvaus, atte tanner, objektiivii, muotokuva, muotikuva
 1. Parhaat objektiivit potretteihin

  Potrettikuvauksessa halutaan usein esittää kohde mahdollisimman luonnollisilla mittasuhteilla ja edustavasti. Tähän vaikuttaa käytettävissä oleva polttoväli, jonka takia objektiivien eri ominaisuudet on hyvä tietää ennen potrettikuvauksen aloittamista.

 2. Vinkit mallin ohjaukseen

  Artikkeli käy läpi yksinkertaisimmat vinkit, joilla malli ohjauksesta voi lähteä liikkeelle. Kuvaussession alussa ei kannata lähteä heti tekemään sitä vaikeinta ylösalaisin kiemurtelua, jonka edellisenä iltana paniikissa etsi uusimmasta Voguesta.

 3. Kuvankäsittely esimerkkejä potreteissa

  Potrettikuvauksessa voidaan olla luomassa omaa visuaalista taikamaailmaa tai yksinkertaisempaa luonnonvalo fiilistelyä. Usein kuitenkin kameran tuottamasta lopputuloksesta haluaa muokata tai poistaa tiettyjä elementtejä tai värejä, jonka takia kuvankäsittely kulkee lähellä potrettikuvausta.

 4. Visuaalinen identiteetti: tekniset ratkaisut

  Potrettikuvia on maailma täynnä, jonka takia niissä korostuu kontakti, mallin valinta ja valokuvaajan persoonallinen näkemys. Oman tyylin löytäminen kestää kauan ja harjaantuu ainoastaan tekemällä jatkuvasti lisää. Tämä artikkeli herättelee kysymyksiä oman visuaalisen identiteetin löytämiseen.

 5. Peukalotarkennus

  Hyvin lyhyellä syväterävyydellä kuvattaessa tarkennuksen onnistuminen tulee erityisen tärkeäksi. Tähän auttaa mielestäni tekniikka nimeltään peukalotarkennus. Kannattaa ainakin kokeilla! 

 6. Kuvien lähettäminen asiakkaalle

  Kameran toisella puolella olevalle on luonnollista lähettää kuvaussession jälkeen sopimuksesta riippuen kuvia. Tästä on turha tehdä liian monimutkaista, jonka takia kannattaa aikaisessa vaiheessa tutustua näihin eri tyyleihin lähettää kuvia! 

 7. Kuvioita etsimässä Hetan kanssa

  Kattavampi behind the scenes artikkeli, jossa käydään läpi yhdet potrettikuvaukset suunnittelusta kuvankäsittelyyn.

 8. Lightroom vai Photoshop?

  Ennen päätöksen tekemistä kannattaa miettiä millaista kuvankäsittelyä haluaa kuvilleen tehdä. Riittääkö sinulle peruskorjaukset vai haluatko ruveta enemmänkin rakentamaan kuvia uudelleen?

 9. Puuttuva linkki – kokeilussa ZEISS Batis 1.8/85 (osa 2)

  Arvostelu objektiivista, jonka polttoväli on klassinen potretteja ajatellen. Artikkelista löytyy paljon tietoa bokehista, polttovälin merkityksestä ja muista teknisistä ominaisuuksista, jotka potrettikuvaukseen liittyy. Tällä on hyvä aloittaa potrettikuvaus!

 10. Jussi Ratilainen kertoo tyylinsä kehityksestä

  Jussi Ratilainen teki Taivas+helvetti -kirjasarjan taidokkaat potretit, joissa näkee henkilöitä kuten Jari Sarasvuo ja Jarkko Nieminen. Olen itse ihaillut hänen erinomaista tapaa luoda kontakti kuvattavan kanssa ja tehdä potretteja joita on mukava katsoa. Haastattelu todellista potrettikuvauksen huippuammattilaisesta.

 

 

Atte Tanner

Kirjoittaja on nuori on suomalainen potretti- ja muotikuvaaja, joka haluaa kertoa tarinoita meidän niin oudosta todellisuudesta. Lisäksi Atte Tanner on Kamerakoulu.fi -sivuston päätoimittaja.