23 marras

Riittäisikö 108 Mpix taskussa? Mi 10T Pro 5G puhelin testissä

Jo suunnilleen vuosisadan ajan valokuvaajat ovat päässeet viisastelemaan toisilleen, että paras kamera on se joka on mukana. 1920-luvulla nimittäin alkoi normaalin kinofilmin esiinmarssi, kun dokumentaarista kuvausta tekevät valokuvaajat keksivät laittaa elokuvafilmiksi tarkoitettua filmiä pieniin taskuun mahtuviin laitteisiin. Ja aika pitkälti siitä lähtien ovat kuvauspiirit joutuneet pohtimaan mikä on optimaalinen laadun ja kuljettavuuden suhde valokuvaukseen. Uusimpana tulokkaana keskusteluun esittelemme taskuraketin jossa on 108 megapikseliä.

2010-luvulla tämä keskustelu on saanut ihan uusia kierroksia kamerapuhelimien kehityksen myötä. Aikaisemmissa artikkeleissa, joissa käsittelen kuvaamista puhelimella, on pohdittu aihepiiriä enemmänkin, joten tässä artikkelissa jätän keskiöön vain uusimmat tuulet kamerapuhelimien maailmassa.

Pitkän OnePlus, Huawei ja Samsung taustan omavaana rohkenin tänä vuonna kokeilemaan uutta Android pohjaista puhelivalmistaja Xiaomia. Monialayhtiön robotti-imuri hoitaa meillä jo kotona minun imurointivuorot, joten ihan ensimmäistä kertaa en toki Xiaomin asiakkaana ole. Lisäksi Xiaomin kamerayksikön tuotekehitystiimi majailee Tampereella, joten tämä lienee myös lähimpänä kotia tehty arvostelu tästä 108 megapikselin ihmekamerasta.

puhelinkuva, Mi 10T Pro 5G
puhelinkuva, Mi 10T Pro 5G
Yökuvausmuodossa käsivaralta voi kuvata melkein pilkkopimeässä varastohuoneessa.

No niin. Itse asiaan. Mi 10T Pron viralliset tekniset tiedot löydät ainakin kirjoittaessa helpoiten täältä. Minä tykkään keskittyä arvosteluissa teknistä tietoa enemmän suoraan siihen olennaiseen – eli tuntumaan.

Mi 10T Pro käyttökokemuksia

Min kamerasovellus on erittäin hyvä ja intuitiivinen. Pro-asetuksiin ja erikoiskuvaustiloihin pääsee, jopa helpommin käsiksi kuin Huawein tai Samsungin puhelimilla. Säätämään pääset kaikkea oleellista intuitiivisesti ja nopeasti. Raw-kuvaustilan kytkeminen päälle ja pois on helppoa. 108 megapikselin täysi hyödyntäminen on mahdollista helposti vain yhtä pikavalintaa napauttamalla. Molemmat ovat varmasti ominaisuuksia, joita tavallinen sunnuntaikuvailija ei koskaan tarvitse, mutta tarkempi kuvaaja taas tulee varmasti käyttämään niitä melkein päivittäin, joten käydään niitä läpi hieman syvällisemmin.

108 Mpix kamera puhelimessa

Jos joku olisi minulle väittänyt 3 vuotta sitten, että silloin minulle melko tuntematon kiinalainen brändi toisi markkinoille 108 megapikselin kameran omaavan puhelimen vuonna 2020, en olisi häntä uskonut. Markkinointikoneistot tykkää isoista numeroista ja vaikka eittämättä ihan jokainen pikseli ei tässä tuotteessa ole täysin erottelukykyinen, ovat 9024×12032 pikselin kokoiset kuvat aikamoisia puhelimella otetuiksi.

Tiedostokoko ei ihan hirmuiseksi kuitenkaan karkaa, sillä kyse on ”vain” 30mb tiedostoista. Jotta saatte käsityksen kuinka paljon erottelukyä näissä kuvissa on, tässä muutama osasuurennos. Lisätiedoksi vielä, että kyseessä ei ole mitään jalustalla täysin tärähtämättömäksi tehtyjä kuvausetuppeja, vaan ihan suoralla kädellä otettuja heiluvia puhelinräpsyjä, joissa suuren osan epätarkkuudesta muodostaa käden heiluminen ja jo vähän isomman kuvakennon luoma syväterävyyden kapeus.

Huomioitavaa on myös, että en ottanut kuvia mihinkään oikeaan käsittelyohjelmaan rajauksia tehdäkseni, vaan zoomaasin vain galleriassa kuvan sisään ja otin kuvankaappaukset näytöltä. Ja silti, nuo kaikki asiat huomioiden, kuvissa on näin paljon dataa.

Raakakuvaus ja värimaailma

Jo useamman vuoden Android-puhelimilla on pystynyt kuvaamaan raakatiedostoja, eli RAW-kuvia, samoin kuin digijärkkäreillä. Olennaista kuvaajalle on, että RAW-tiedostoissa on enemmän informaatiota, joka mahdollistaa pidemmälle viedyn jälkikäsittelyn verrattuna tavallisiin JPEG-kuviin.

Xiaomi on tehnyt raakakuvien ottamisesta hyvin helppoa ja Mi 10T Pro tallentaakin tiedostot noin 27 megapikselin ja 50 megabitin DNG tiedostoiksi, mutta puhelimen natiivisovelluksilla kuvien säätövaraa ei pääse täysin hyödyntämään. Lataamalla muutaman kuvanmuokkausaplikaation puhelimelle, pääset jo kuitenkin pitkälle. Yleisen DNG tiedostomuodon myötä melkein kymmenen vuotta vanhatkin Photoshopitkin avaa näitä raakakuvia.

Kännykkäkamera lisätyökaluna

Piirtokykyä siis löytyy ja raakakuvissa riittää puhtia, mutta löytyykö Mi 10T Prossa muita kameralle tärkeitä ominaisuuksia?

Nyt kun uutudenviehätys puhelinten kameroiden laadukkuudesta on alkanut viime vuosina karista, puhelimien ja kameroiden välille on kasvanut erilainen suhde monelle valokuvausta vakavasti harrastavalle. Enää ei ehkä ole kyse uhkakuvasta, vaan lisätyökalusta. Kamerasta, jolla voi nauttia laatuoptiikan tuomista eduista, voi heittää kuvan nopeasti puhelimelle. Ja puhelimella saa kuvattua arkisesta jätskireissusta lapsen kanssa ihan tarpeeksi hyvän muistokuvan.

Vuonna 2020 puhelimen ei onneksi kuulu olla kamera, joten asiat kuten ergonomia, supernopea automaattitarkennus ja teleobjektiivit jääköt ratkaisematta. Tuskin ne tulee ratkaistua vuoteen 2030 mennessäkään, jos puhelimen pitää edelleen silloin mahtua housuntaskuun. Toisaalta vanhat kunnon pokkarikamerat ovat tällä vuosikymmenellä pitkälti varmasti menneen talven lumia, ja siten kameravalmistajien ahdinko tulee syvenemään ja digijärkkäreiden kehitystahti hidastumaan.

Mi 10T Pron kuvat loistavat oikeastaan parhaiten vaikeissa valo-olosuhteissa. Kun valo muotoilee kohdetta, pienemmän kennon tuomat rajoitteet jäävät taka-alalle ja kuvasta tulee paljon mielenkiintoisempi.

Huonot puolet

Päivittäiseen JPEG näpsyilyyn löysin oikeastaan Mi 10T Prosta vain kaksi puuttetta. Sen värimaailma ei ihan yllä Huawein tasolle kuvissa ja Samsungin tasolle puhelimen näytöllä. Edellämainittuja ominaisuuksia ei tosin varmasti yllä mikään muukaan Android puhelinvalmistaja voittamaan ihan heti, sen verran Huaweilla on Pantonen ja Leican kanssa värejä jumppailtu ja Samsungilla näyttöteknologiassa edelläkävijyyttä. Nämä kaksi on myös puutteita joita 98% keskivertokäyttäjästä ei edes huomaa – itse joudun vähän tiukemmin tiiraamaan tuloksia kun niistä muillekin täällä Kamerakoulun sivuilla jaan.

Mi 10T Pro videokamerana

Pieni ajatus myös videomaailmaa kohti. 10T:n pääkamera on optisesti vakautettu ja lisäksi siellä on se 108 miljoonainen kenno taustalla antamassa digitaalista vakaustukea. Tämä tarkoittaa hyvin vakaata kuvaa käsivaralta. Äänipuolella Xiaomin sisäisen mikin laatu häviää Huaweille, mutta on samaa tasoa Samsungin tai OnePlussan kanssa. Lisäplussaa videomaailmassa antaa ulkoisen muistikortin käytön mahdollisuus jo sisäisen 256gb lisäksi – videot kun vievät paljon tilaa

Mi 10T Pro puhelimen plussia ja miinuksia

+ Ainakin noin 50 aitoa megapikseliä käytettävissä, kun tarvitset vaikka kartasta kuvan talteen.

+ Aito DNG raakakuvatuki – voit editoida kuvia vaikka 2010 ilmestyneellä Photoshopin CS5 versiolla.

+ Yökuvausmoodi on paremmin toteutettu kuin mikään tähän mennessä kohtaamani

+-144hz näyttö on super sulava, mutta värimaailmaltaan vähän kontrastiton kilpailijoihin nähden

+- Laajakulma ja telekamerat löytyy, mutta niiden laatu häviää sen verran pääkameralle, ettei välttämättä tee mieli käyttää niitä muuta kuin silloin kun on pakko.

– Lievästi laimean kaavamainen maku kuvissa, vaikea pukea sanoiksi mutta kuvia joutuu vähän säätämään ennekuin niissä on tunnelmaa. Tämä toki lienee kaikkien puhelinten kameroiden ongelma

– Hervoton etulinssi kokoajan taskussa aiheuttaa (ehkä tervettä) stressiä. ”Eihän avaimet nyt hankaa sitä objektiivia?” 108 megapikselissä ne naarmut nimittäin näkyy.

Yhteenveto Mi 10T Pro puhelimesta

Mi 10T Pro on varmasti monelle käyttäjälle erittäin hyvä puhelin, sillä se ei kärsi Huawein rajoituksista tai Applen ja Samsungin hintalapuista. Puhelimena se kamppaileekin pääosin OnePlussan ja Nokian 8.3 kanssa asiakkaista, ja minulle kameran tuoma lisäarvo kallisti vaakakupin Mi 10T Pro:n puoleen.

Kamerana se hyvin korvaa ennen 2015 ilmestyneen digijärkkärin kiinteällä laajakulmaobjektiivilla, mutta kaikkeen muuhun kuvaamiseen edelleen tarvitset varsinaista kameraa, kuvasi se sitten filmiä tai digiä. Toisaalta taas tänään töihin kävellessäni harmitti kun taskussa ei ollut kuin vanha puisempi androidpuhelimeni – sen verran oli komea auringonnousun värjäämä Tammerkoski – ja paras kamera olisi taas kerran ollut se mikä mahtuisi taskuun.

mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.

Ei kommentteja

Leave a reply