Savukoneen käyttö valokuvissa

savukone, valokuvaus, tehoste

Inspiroidun valokuvauksessa mystiikasta. Olen myös suuri hämärtyvien hetkien ihailija. Pyrin tekemisessäni luomaan hyvin elokuvamaisia ruutuja, joissa on hidasta liikettä ja paljon syvyyttä sommittelussa. Usvaisessa maisemassa jatkuvasti kuvaaminen sopisi minulle hyvin, mutta valitettavasti sääilmiöitä on myös muita. Usva voi yhtäaikaisesti piilottaa ja tuoda esiin. 

Valokuvaajien onneksi halpamarketit myyvät kotibileisiin tarkoitettuja savukoneita, joiden hinta vastaa koria kaljaa. Nämä halvimmat lähinnä yskivät savua ja pitävät tuskallisen pitkiä taukoja työpäivän aikana. Hinnan tuplautuessa käytössäsi on kuitenki jo hyvinkin käyttökelpoinen laite! 

Valon piirtyminen ilmaan

Emme tavallisissa tilanteissa näe valon suuntaa ilmassa paljaalla silmällä. Välillä siivouspäivän yhteydessä pölyhiukkasten pöllähdys saattaa paljastaa ikkunasta piirtyvän valon. Pystymme näkemään valon vasta, kun ilmassa on tarpeeksi partikkeleita, joiden avulla muuten näkymätön valo pääsee näyttäytymään. Tämä ilmiö mahdollistaa kaiken jumalallisista valopylväistä maltillisempiin tunnelmiin.

atte tanner, savukone
Maltillisesti käytettynä savukone tuo pehmeyttä kuviin

Eri tavat käyttää savukonetta

Punaisen valon palaessa savukoneesta saa puskettua halutun määrän savua ilmoille. Mallista riippuen tämä voi täyttää pienen leikkimökin tai kokonaisen pellon. Tässä vaiheessa kirjoitusta on hyvä tehdä pieni tunnustus. Savukoneen käyttö lähtee helposti käsistä. Uudenkarheana savukonetta tekee mieli käyttää jokaisissa kuvauksissa. Jos valokuvan idea nojaa pelkkään savukoneen käyttöön on tuotannossa jotain mätää. Kaikki tietävät että kuvankäsittelyllä ei voi korjata kaikkea, samoin savukone ei pelasta huonoa ideaa, vaikka sillä paljon voikin luoda.

Parhaimmillaan savukone tukee kuvan alkuperäistä tarinaa, lisää ympäristön tunnelmaa hienovaraisesti ja piirtää valoa halutulla tavalla.

savukone, valokuvaus, tekniikka, efekti
Tässä annoin savun tasaantua hyvän tovin ennen kuvauksen aloittamista
savukone, mainoskuva, atte tanner
Savulla voi helposti yksinkertaistaa taustoja
kamerakoulu-savukone-tekniikka-4
Ulkona savukoneen käyttö vaatii tuuria tuulen suhteen

Mistä sähköä?

Ensimmäinen rajoitus (onneksi) savukoneen käytölle on sähköjen puuttuminen kuvauslokaatiosta. Tämän voi tietysti ratkaista pitkillä jatkojohdoilla, generaattorilla, savuheitteillä tai kalliimmalla akkukäyttöisellä savukoneella. Näistä helpointa on ehdottomasti kuitenkin aloittaa savuheitteistä (hinta n. 3-10€), jotka on alunperin tarkoitettu airsoftaukseen. Savuheitteiden saatavuus Suomessa vaihtelee säädösten mukaan, joka tekee niiden saannista välillä hankalaa.  Itse heitteet antavat savua muutaman minuutin mallista riippuen, joten niiden käyttö kannattaa suunnitella hyvin. Savukoneen mukavia puolia on, että niillä testailu on paljon leppoisampaa, sillä savuneste on todella riittoisaa.

Erihintaiset savukoneet

Halvemmat savukoneet eivät pysty tuottamaan savua yhtäjaksoisesti kovin pitkään. Lisäksi savun tekstuuri on melko raskasta, verrattuna tasaisempaa usvaa tuottaviin laitteisiin. Kalliimmat koneet sisältävät myös vähemmän muoviosia ja kestävät luonnollisesti käyttöä pidempään. Harva tarvitsee myöskään savukonetta jatkuvasti, joten vuokraus tai kaveriporukalla kalliimman laitteen ostaminen on myös hyviä vaihtoehtoja.

Jos savun tuomat mahdollisuudet valokuviin kiinnostaa pääsee alkuun helposti esimerkiksi tällaisella savukoneella (hinta n. 70€).

Kuvat: Atte Tanner

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *