3 tammi

Tekniikkahifistelijän kokeilut rihkamalla

Olen tottunut olemaan teknisesti melko huolellinen. Valot tietyssä kulmassa, dynamiikka hallinnassa ja tarkennus silmissä. Tällainen huolellisuudesta on etenkin kaupallisessa valokuvauksessa usein edellytys. Valokuvaajana huomaan tekeväni asiat samalla tavoin kerta toisensa jälkeen, joka tuo tekemiseeni varmuutta. Toisaalta tämä tarve kontrolliin puuduttaa.

Kohti vapaampaa ilmaisua muotikuvissa

Kaupallisten töideni ulkopuolella haluan pitää yllä mahdollisuutta pieneen kaaokseen, epäonnistumiseen ja näiden kautta oppimiseen. Tätä virkistävältä tuntuvaa ajatusta on kuitenkin välillä vaikea toteuttaa. Kun kerran on oppinut tekemään teknisesti hyvin on vaikea antaa itsensä lipsua spontaanimpaa ilmaisuun. Kuvaaminen ei minusta kuitenkaan saa tuntua väkisin yrittämiseltä.

Teknisesti hienosti rakennettu kuva voi helposti tuntua kiiltokuvamaiselta ja näin menettää tunnelmansa. Kuvan tarina ei voi myöskään rakentua tahalliseen rakeuteen. Olen itse yrittänyt löytää näiden ääripäiden väliltä luontevan kuvakielen, jossa voin tarpeiden mukaan liikkua. Usein tarkasti rakennettu valo toimii pienellä rajatulla alueella, jossa myös mallin liikkeiden on pysyttävä. Tämä voi tarkoittaa että esimerkiksi tarkasti tiettyyn suuntaan katsominen toimii mallin osalta parhaiden kuvan kannalta. Vapaampaa ilmaisua tavoiteltaessa on rakennettava valo, joka toimii laajemmalla alueella. Mallin osalta tämä tuo liikkumisvaraa aivan uudella tavalla. Minulla tämä vapaus antaa valokuvaajana enemmän tilaa yrittää eri asioita ja yllättyä näiden tuloksista.

Valot rihkamaosastolta

Omat henkilökohtaiset kuvaukset on minulle täydellinen mahdollisuus erilaisille kokeilulle. Edellisissä kuvauksissani halusin yrittää tehdä värikästä valo minulle uudella tavalla. Pyrin samalla tekemään sarjasta sopivan leikkisän. Näiden elementtien pohjalta päätin lähteä etsimään kuvauksiin diskotunnelmaa . En kyllä olisi aikaisemmin uskonut löytäväni kuvauksiini valonlähdettä muutamalla eurolla Tiger kauppaketjusta…

Tämä kokeilu opetti minulle ensimmäiset askeleet erilaisiin tapoihin leikkiä valojen kanssa. Nyt osaan ehkä seuraavalla kerralla oivaltaa taas jotain uutta omaan tapaani valaista! Olisi hauska kuulla myös muiden kokemuksia erikoisista valoratkaisuista ja kuinka nämä toimivat.

kamerakoulu-potretti-1
juuli_lina_china-2
juuli_lina_china-6

Kuvat ja teksti: Atte Tanner

mm
Atte Tanner

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW. www.attetanner.com

Ei kommentteja

Leave a reply