-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Näillä vinkeillä saat otettua teräviä kuvia millä tahansa kameralla

Epäterävät valokuvat ovat yleinen haaste monille valokuvauksen aloittelijoille. Tämä ongelma saa meidät turhautumaan valokuvauksen ja pahimmillaan lopettamaan valokuvauksen kokonaan. 

Jatkokurssin tässä osassa ja ylläolevalla opetusvideolla opetan sinut ottamaan teräviä kuvia millä tahansa kameralla. 

Käymme läpi mitkä asetukset vaikuttavat kuvan terävyyteen ja annamme mahdollisimman paljon vinkkejä, joilla välttää tärähtäneet kuvat.

Mistä tärähtänyt kuva johtuu?

Huonosti valittu suljinaika on yleisin syy miksi kuva ei ole terävä. Mitä pidempää suljinaikaa käytämme, sen enemmän riski kuvan tärähtämisestä kasvaa. Tärähtänyt kuva johtuu kameran epätoivotusta liikkeestä valotuksen aikana

Suljinaika tarkoittaa sitä aikaa, jonka kameran suljin päästää kameran kennolle valoa. Isoin syy miksi kuvat eivät ole teräviä on yksinkertaisesti liian pitkä suljinaika.

Ensimmäinen askel terävämpiä kuvia kohti on opetella valitsemaan suljinaika paremmin.

Nyrkkisääntö teräviä kuvia varten

On olemassa suljinaikaan liittyvä nyrkkisääntö, jonka avulla pitäisi useimmissa tilanteessa saada aikaan terävä kuva. Nyrkkisäännön mukaan meidän tulisi käyttää suljinaikaa, joka on vähintään 1/polttoväli

Eli jos käytämme 50 mm objektiivia, tulisi suljinajan olla vähintään 1/50 sekuntia. Tämä on suositus ja neuvoisin itse jättämään hieman pelivaraa. Mieluummin pelaa suljinajan kanssa varman päälle, kuin että myöhemmin huomaa, että kaikissa kuvissa käsien tärinästä johtuvaa epäterävyyttä.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Suljinajan valinta vaikuttaa miten liike tallentuu kuvaan. Lyhyellä suljinajalla on mahdollista pysäyttää nopeakin liike.

Miten saadaan teräviä kuvia liikkuvista kohteista?

Suljinajan valinta muuttuu ratkaisevasti, jos olemme kuvaamassa liikkuvia kohteita. Suljinajan valinta vaikuttaa ratkaisevasti miten liike tallentuu kuvaan. 

Jos olemme kuvaamassa liikkuvia kohteita, niin silloin pitää valita lyhyempi suljinaika, jotta saamme aikaiseksi terävän ja pysähtyneen kuvan. 

Lue myös: Suljinaika ja liikkeen pysäytys

Suljinaika 1/640
Suljinaika 1/40

Millainen suljinaika pysäyttää liikkeen?

Sopivan suljinajan valinta vaatii testailua ja opettelua. Se miten lyhyt suljinaika meidän tulee valita riippuu kohteen nopeudesta ja miten ison osan kuva-alaa liikkuva kohde peittää. 

Tässä on seuraavaksi kuitenkin muutama ohjenuora, joista voi lähteä liikkeelle suljinajan valinnassa:

  • 1/30 – Maisemakuva, jossa ei ole liikkuva kohteita (laajakulma ja käsivaralta).
  • 1/250 – Potrettikuvaus, jossa halutaan pysäyttää pieni liike.
  • 1/500 – Nopeasti liikkuvat kohteet

Epäonnistunut tarkennus aiheuttaa pehmeitä kuvia

Toinen iso syy miksi kuvamme eivät ole teräviä johtuu epäonnistuneesta tarkennuksesta. Seuraavaksi käymme läpi millaisia asetuksia suosittelen tarkennuksen valintaan. Lisäksi väännetään rautalangasta mitä tarkennus ylipäänsä tarkoittaa.

Kuinka syväterävyysalue muodostuu?

Kun olemme ottamassa kuvaa pystymme kameralla valitsemaan mistä kohtaa kuva on syvyyssuunnassa terävä. Isolla aukolla tämä alue on hyvin kapea, kun taas pienellä aukkolla syväterävyyttä on enemmän ja isompi alue kuvasta on terävä. 

Mitä suuremmalla aukolla kuvaamme, sen huolellisempia meidän tulee olla tarkennuksen suhteen. Pienellä aukolla meillä on tarkennuksen suhteen enemmän pelivaraa ja tilaa mokata, ilman että kuva menee pilalle.

Lue myös: Syväterävyyden hallinta valokuvissa

Jatkuva tarkennus on kätevä liikkuvien kohteiden kuvaamiseen.

Jatkuva tarkennus vai kertatarkennus?

Jotta kuvamme olisivat mahdollisimman teräviä tulee meidän lisäksi ymmärtää ero jatkuvan ja kertatarkennuksen välillä. 

Jos kuvaamme liikkuva kohdetta, niin kannattaa meidän asettaa kamera tarkentamaan jatkuvasti. Tällöin kamera pyrkii seuraamaan kohteen liikettä ja jatkuvasti pitämään sen terävyysalueen sisällä. 

Paikallaan olevien kohteiden kuvaamiseen riittää kertatarkennus. Tässä tilassa kamera tarkentaa kerran valitsemaasi tarkennuspisteeseen.

Tarkennuspisteen koko

Moderneissa järjestelmäkameroissa on kymmeniä erilaisia asetuksia tarkennuksen hienosäätöön. Uusissa kameroissa voi lisäksi olla jopa satoja tarkennuspisteitä. 

Kameran asetuksista voi valita tarkennammeko yksittäiseen pisteeseen vai laajempaan alueeseen. 

Itse suosittelisin monissa tilanteissa käyttämään pienempää rypästä tai pistettä. Tämä antaa tarkemman lopputuloksen ja enemmän kontrollia, etenkin jos olemme tilanteessa, joka vaatii hienovaraista tarkennusta.

Onko käytössä liian suuri aukko?

Hyvin suurella aukolla joudumme olemaan todella huolellisia tarkennuksen onnistumisen suhteen. Pieninkin virhe ja kuvan terävyysalue on väärässä kohdassa. 

Mahdollisimman teräviä kuvia varten kannattaa harkita pykälää pienempää aukkoa ja käyttää äärimmäisen suurta aukkoa ainoastaan harkitusti.

Objektiivin piirto ei ole parhaimmillaan isoilla aukoilla

Tämän lisäksi monen edullisemman objektiivin piirto on pehmeämpää suurilla aukoilla. Jo muutaman aukon himmentäminen parantaa objektiivin piirtoa. 

Äärimmäisen suuria aukkoja kannattaa siis käyttää harkiten, mikäli haluaa saavuttaa mahdollisimman teräviä kuvia.

Tarpeen vaatien pitää uskaltaa käyttää korkeampaa ISO-arvoa. Liian matalalla ISO-arvolla kuva saattaa tärähtää.

Uskalla käyttää korkeaa ISO-arvoa

Seuraava vinkki terävien kuvien aikaansaamiseksi saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta tarpeen vaatien pitää uskaltaa käyttää korkeampaa ISO-arvoa. 

Kuten peruskurssilla opimme aiheuttaa korkea ISO-arvo kuvaan ikävää kohinaa. Tästä syystä voi kohinan pelossa helposti ruveta välttelemään korkeiden ISO-arvojen käyttöä kokonaan. 

Mielestäni on kuitenkin parempi uskaltaa käyttää korkeaa ISO-arvoa ja saada kuva, joka on oikein valotettu. Liian matalalla ISO-arvolla kuva saattaa tärähtää ja jäädä alivalottuneeksi.

Objektiivi vaikuttaa terävyyteen runkoa enemmän

Tämän artikkelin vinkkien avulla on mahdollista saada teräviä kuvia millä tahansa kameralla. Oli kyseessä sitten markkinoiden edullisin pokkari tai huippuammattilaisen uusi järjestelmäkamera. 

Moni aloitteleva kuvaaja saattaa epäterävien kuvien kohdalla osoittaa syyttävällä sormella kameraa. Todellisuudessa syy epäteräviin kuviin on useimmiten kuitenkin käyttäjä, ei kamera.

Kalliimmat objektiivit ovat terävämpiä

On totta, että uusi ja hieno kamera saattaa tuottaa pykälää verran terävämpiä kuvia. Tässä suhteessa ero kameroiden välillä on kuitenkin hyvin marginaalinen. Tuhansia euroja enemmän maksava kamera ei tuota merkittävästi terävempiä kuvia, kuin edullinen pokkari, jos vaan osaa valita kameran asetukset tilanteen mukaan. 

Mikäli haluaa rahallisesti panostaa kuvien terävyyteen kannattaa mieluummin suunnata katseensa objektiiveihin. Myöskään tässä suhteessa ei kannata odottaa suurta mullistusta, mutta ainakin ero on huomattavampi kuin rungoissa. 

Kalliimmat objektiivit tuottavat poikkeuksetta terävämpiä kuvia, kuin edulliset kitti-objektiivit.

Jalusta takaa terävän kuvan

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käyttää *jalustaa, mikäli haluaa varmasti saada aikaan teräviä kuvia. Jalustalta kuvattaessa ei tarvitse murehtia käsien tärinästä ja voi huoletta käyttää pidempiä suljinaikoja. 

Jalusta mahdollista monia kuvaustekniikoita, jotka eivät onnistu käsivaralta. Jalustan käyttö kunniaan!

Pitkillä suljinajoilla kannattaa käyttää kaukolaukaisinta

Jos olemme kuvaamassa useamman sekunnin valotuksia, niin silloin voi olla hyvä idea hankkia erillinen *kauko- tai *lankalaukaisin

Pitkillä suljinajoilla kameran koskettaminen aiheuttaa ikävää epäterävyyttä. Kameran sulkimen fyysisestä painamisesta pääsee eroon kaukolaukaisimen avulla. 

Toinen keino on käyttää kameran ajastinta tai esimerkiksi puhelinsovellusta, mikäli oma kameramerkki tarjoaa mahdollisuuden sellaiseen.

Kuvan terävöitys kuvankäsittelyssä

Lopuksi haluamme muistuttaa, että varsinkin raakakuvia kannattaa monissa tilanteissa terävöittää kuvankäsittelyssä. Tämä antaa kuvan terävyydelle tarvittavan loppusilauksen.

Yllä olevalla opetusvideolla käymme läpi valokuvan paikallisen terävöityksen Photoshopissa. 

Valokuvien terävöitys on yksi yleisimpiä tekniikoita kuvankäsittelyssä ja työvaihe, jonka kaikkien valokuvaajien tulisi hallita. Sopivalla terävöityksellä kuvasta saadaan tarkemman näköinen ja yksityiskohdat hyvin esille.

Muistilista teräviä kuvia varten

  • Valitse tarpeeksi nopea suljinaika.
  • Tarkenna huolellisesti ja pidä huoli, että ymmärrät tärkeimmät asetukset tarkennukseen liittyen.
  • Harkitse pienemmän aukon käyttöä.
  • Käytä jalustaa.
  • Terävöitä kuvaa jälkikäteen.

Haluatko oppia lisää valokuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista jatkokurssia. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut aloittelijalta edistyneeksi harrastajaksi. Meidän jatkokurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *