Toiston käyttäminen on tehokas sommittelutekniikka, jonka pitäisi löytyä jokaisen valokuvaajan työkalupakista. Yksinkertaisimmillaan toiston käyttäminen tarkoittaa, että yksittäiset elementit toistuvat kuvassa useampaan kertaan. Tämä luo parhaimmillaan kuvaan kauniin kuvion ja tehokkaasti ohjaa kuvan katsojan silmää haluttuihin kohtiin erilaisten rytmien kautta.
Tässä artikkelissa meidän on tarkoituksena tutusta toiston tarjoamiin mahdollisuuksiin ja inspiroida sinua kokeilemaan tätä sommittelutekniikkaa seuraavissa kuvauksissasi.
Toistoa on helppo löytää
Parasta toiston käytössä on se, että edistyneemmistä sommittelutekniikoista toisto on usein helpoin toteuttaa ja löytää kuvaustilanteessa. Toiston käyttäminen tulee luontevaksi heti kun tiedostamme sen olemassaolon ja osaamme ruveta etsimään sen mahdollisuuksia. Kun kuvion kerran näkee, ei sitä enää voi olla näkemättä.
Seuraavalla kerralla kun tutkailet ympäristöäsi kameran kanssa, niin suosittelen aktiivisesti miettimään ympäristön tarjoamia luonnollisia kuvioita ja toistoa. Harjaantunut sommittelija osaa löytää toiston tarjoamia mahdollisuuksia mistä tahansa kuvausympäristöstä.



Toisto tuo rauhallisuuttaa valokuvan sommitteluun
Liian sotkuinen kuva on yleisin virhe, jonka aloittelijat tekevät valokuvan sommittelun suhteen. Onnistuneen valokuvan peruselementtejä on usein tietty täsmällisyys ja selkeä kohde. Toiston hyödyntäminen on tästä syystä erinomainen tapa tuoda kuvaan rauhallisuutta, jonka ansiosta tämän kaltaisia kuvia on miellyttävä katsoa. Tasaiset kuviot eivät häiritse ja mieli lepää toiston ansiosta.
Helppo toteuttaa myös itse
Sen lisäksi, että toistoa kannattaa harkita dokumentaarisissa kuvissa, jossa kuvio etsitään ympäristössä tulee muistaa, että sommittelun toistoa voi hyödyntää myös itse rakentamalla.
Monet tuote- ja ruokakuvaajat ovat taitavia hyödyntämään toistoa osana sommittelua. Tietty tavalla tämä helpottaa rekvisiitan miettimistä, sillä tässä ajatusmallissa voi rakentaa kuvan taustan muutaman elementin varaan, mutta yksinkertaisesti hankkia niitä riittävän suuren määrän. Toistolla pystyy viestimään määrää ja antamaan vaikuteleman katkeamattomasta kuviosta.


Toistossa on mukavaa leikkisyyttä
Tavallisessa arkiympäristössä emme ole tottuneita näkemään tiettyä esinettä moneen kertaan. Tätä kautta toistaminen tuo valokuvaan tiettyä leikkisyyttä, joka voi vahvistaa kuvan viestiä.
Epätavallisella kuvakulmalla tai pitkällä teleobjektiivilla on myös mahdollista irrottaa isommasta maisemasta pieni palanen ja tätä kautta korostaa tässä tapahtuvaa toistoa. Tämä rajaaminen voi nostaa esille hauskan toiston, joka suurimmalle osalle ihmisistä jäisi huomaamatta. Tällä tavoin toiston metsästäminen herkistää meidän aisteja etsiä ympäristöstämme valokuvallisia mahdollisuuksia.

Valomaalaukset
Kuvan erilaisia rytmejä voi lisäksi lähteä tutkimaan suoraan kamerassa tehtävien tekniikoiden avulla. Yksi tällaisistä tekniikoista on valomaalaus, joka tarkoittaa että kameran suljinta pidetään auki useampi sekuntti ja erillisen valonlähteen avulla luodaan ilmaan kuvioita. Tuplavalotus on toinen kuvaustekniikka, jossa pystyy hyödyntämään toiston tuomia mahdollisuuksia.


Toiston rikkominen
Valokuvan mielenkiinnon kannalta voi olla hyvä pyrkiä rikkomaan vahvaa toistoa jollakin vastaelementillä ja näin tuoda pientä ristiriitaa kuvan sommitteluun. Tasainen kuvio on monissa tapauksissa kaunis, mutta se saattaa käydä tylsäksi ilman pientä piristysruisketta. Hyvä esimerkki tästä on yllä oleva kuva, jossa vihreä kasvi upeasti rikkoo tumman maiseman ja ympäröivän kuvion.
Kuvion rikkomisen kohdalla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kohtaan, jossa sen tekee. Kuva-alan reunoilla oleva rikkominen tuntuu monissa tapauksissa dramaattisemmalta kuin kuvan keskellä.
On myös hyvä muistaa, että kuvion ei tarvitse olla täydellisen säännöllinen. Hyvä esimerkki hieman enemmän rikotun toiston toimivuudesta on yllä oleva kukkakuva.