Valaisukurssi

Opettele salamakuvauksen perusteet

Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Meidän valaisukurssi käy läpi käsisalamakuvauksen perusteita aihe kerrallaan.

Aloita valaisun opiskelu tästä

salamakuvaus, alkeet, kurssi, valo

Salamakuvauksen alkeet

Kaikki salamakuvauksen perusteisiin liittyvät asiat löytyy tästä jaksosta! Käymme läpi kalustoon liittyviä kysymyksiä, erillisen käsisalaman hyötyjä, tärkeimpiä kameran asetuksia ja oleellisia termejä valaisun opetteluun.

»Lue lisää salamakuvauksen alkeista

Sisältää kuvaustehtävän!

muotokuva, valaisu, salama

Muotokuvan valaisu yhdellä salamalla

Rembrandt -valaisu on yksi perinteisimmistä valaisuista muotokuvauksessa. Valon luonne sopii hyvin monille kasvoille ja antaa tunnelmallisen lopputuloksen.

»Lue lisää Rembrandt -valaisusta

Sisältää kuvaustehtävän!

valonmuokkain, studio, valaisu

Erilaiset valonmuokkaimet vertailussa

Erilaiset valonmuokkaimet ovat oleellinen osa salamakuvausta, sillä ne mahdollistava valon hallinnan ja suuntaamiseen. Tässä jaksossa käymme läpi yleisimpiä valonmuokkaimia ja mietimme millaisiin kuvaustilanteisiin ne sopivat. 

»Lue lisää valonmuokkaimista

Seitsemän erilaista potrettivalaisua

Tärkein taito salamakuvauksessa on salamoiden hyvä asettelu. Yhdellä salamalla saa tehtyä hyvin monennäköistä kuvaa, kuten tässä jaksossa huomaamme.

»Lue lisää potrettivalaisusta

Sisältää kuvaustehtävän!

Kahdeksan syytä hankkia käsisalama

Käsisalaman avulla sinun ei enää tarvitse mennä ympäristön ehdolla, vaan pystyt hallitsemaan ja rakentamaan oman näköisiä valokuvia.

»Lue lisää käsisalamoista

Tuotekuvan valaisu kahdella käsisalamalla

Tuotekuvauksessa pääsee tosissaan keskittymään valaisun rakentamiseen ja valon tarkkaan suuntaamiseen, jonka takia ne ovat loistavaa harjoittelua valaisua ajatellen.

»Lue lisää tuotekuvauksesta

Sisältää kuvaustehtävän!

Kauneusvalo kahdella salamalla

Clamshell on yleinen valaisutyyli etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne clamshell-valaisussa imartelee ihoa ja on hyvin pehmeää.

»Lue lisää kauneusvalaisusta

Takavalon luova käyttö

Valon vieminen kohteen taakse voi olla hyvä tehokeino ja tapa irrottaa malli taustasta. Takavalo toimii erinomaisesti kun halutaan tuoda esiin kohteen tekstuuria ja muotoja.

»Lue lisää takavalosta

Sisältää kuvaustehtävän!

Kasataan edullinen setti salamakuvauksen aloittamiseen

Moni valokuvaaja tuntuu hakevan kuviinsa parannusta hankkimalla uuden rungon tai objektiivin. Haluan tässä artikkelissa haastaa tätä ajatusta ja nostaa valaisukaluston esiin parempana sijoituskohteena.

»Lue lisää edullisesta salamakuvauksesta

Salaman ja luonnonvalon yhdistäminen

Käsisalaman vieminen ulkotiloihin avaa paljon uusia mahdollisuuksia valaisuun. Tässä kohtaa meidän tulee kuitenkin sisäistää salaman ja vallitsevan valon suhde toisiinsa.

»Lue koko artikkeli

Sisältää kuvaustehtävän!

Valokuvastudion perustaminen

Tämän artikkelin ideana on antaa mahdollisimman paljon vinkkejä pienen valokuvastudion rakentamiseen. Oli kyseessä sitten olohuoneeseen tuleva väliaikainen studio tai autotalliin perustettava pysyvämpi studioratkaisu. 

»Lue lisää kotistudion rakentamisesta

Salamakuvauksen sanasto

Salamakuvaus on helpompi ottaa haltuun tämän kattavan sanaston avulla.

»Opettele salamakuvauksen sanasto

Salaman ja jatkuva valon erot

Tässä artikkelissa käymme läpi salaman ja jatkuvan valon eroja valokuvauksen näkökulmasta. Käymme läpi molempien vahvuuksia ja mietimme kenelle kumpikin näistä vaihtoehdoista soveltuu paremmin. 

»Lue lisää salaman ja jatkuvan valon eroista

Valoa kohti kuvaaminen

Suoraan valonmuokkainta päin kuvaaminen voi olla kätevä keino saada kuvaan tasainen tausta ja mielenkiintoinen tunnelma.

»Lue lisää vaalean studiokuvan tekemisestä

Case-esimerkit

Tunnelmalliset julkkispotretit kahdella valolla

Ajaton on kaunista. Tässä esimerkissä tutustumme kuinka Atte Tanner toteutti Laulu Rakkaudelle -ohjelman tunnelmalliset mainoskuvat kahdella valolla.

Mitä mainoskuvan valaisussa tulee ottaa huomioon?

Miten valaistaan reality-ohjelman mainoskuva kuvitteelisessa viidakossa? Monimutkaisempi kuvaus vaatii hyvää etukäteissuunnittelua.

Futuristisen pelimaailman valaisu jatkuvalla valolla

Tässä case-esimerkissä tutustumme monimutkaisempaan valaisuun, jonka ideana oli luoda kuvaan futuristinen tunnelma.

Miten valaisukurssi toimii?

Meidän valaisukurssi on ilmainen kokonaisuus opetusvideoita ja artikkeleita. Kurssi on tarkoitettu aloittelijoille ja henkilöille, jotka haluavat ruveta opettelemaan valaisua. Aloittelijoita suosittelemme käymään kurssin läpi jakso kerrallaan tällä sivulla näkyvässä järjestyksessä. Kokeneemmat kuvaajat voivat suoraan hypätä itseä kiinnostavaan jaksoon. Valaisukurssi sisältää:

  • 14 ilmaista jaksoa ja 3 case-esimerkkiä
  • Yli tunnin suomenkielisiä opetusvideoita
  • 6 inspiroivaa kuvaustehtävää

Kuvaustehtävien jakaminen

Valaisua ei kuitenkaan opi pelkästään katselemalla opetusvideoita ja lukemalla artikkeleita. Todellinen kehitys tapahtuu itse tekemällä ja kokeilemalla. Osaan valaisukurssin jaksoja kuuluu tämän takia aiheen mukaisia kuvaustehtäviä, joiden avulla tekniikat todella jäävät mieleen.

Valaisukurssiin kuuluu yhteensä kuusi inspiroivaa kuvaustehtävää. Jaksot joihin kuuluu kuvaustehtävä on merkitty yllä olevaan listaukseen. Kuvaustehtävien tuloksia, voi halutessaan jakaa kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.

Atte Tanner

Esittelyssä kurssin opettaja

Valaisukurssin on toteuttanut valokuvaaja Atte Tanner. Hän on helsinkiläinen muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja vahva tunnelma. Aten opetustyyli on rauhallinen ja hän uskoo itse jatkuvan opiskelun voimaan.

Yleisimmät kysymykset salamakuvauksesta