Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria

Valokuvan valaisu määrittelee miltä kuva tuntuu ja näyttää. Valaisun taitava kontroloiminen onkin yksi valokuvaajan tärkeimmistä taidoista. Salamakuvauksen aloittaminen voi kuitenkin tuntua vaikealta monille alottelijoille. Opittavia asioita on paljon ja uusi tekniikka ahdistaa. Tämä takia olemme kasanneet tämän valaisun perusteet kurssin, jossa opetellaan salamakuvausta selkeästi yksi asia kerrallaan.

Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. Aloitamme kurssin käymällä läpi valaisua yhdellä valolla ja yksinkertaisilla valonmuokkaimilla ja rakennamme sitten tämän osaamisen päälle!

Kurssin rakenne ja kuvaustehtävät

Valaisun perusteet kurssissa on yhteensä kuusi osaa. Näiden kaikkien pyrkimyksenä on avata valokuvan valaisua mahdollisimman käytännönläheisesti. Me suosittelemme aloittelijoita käymään koko kurssin läpi järjestyksessä. Joissain jaksoissa on kuvaustehtävä, joka selkeyttää opittuja asioita. Kuvaustehtävien tekeminen kannattaa tehdä rauhassa jokaisen jakson jälkeen!


Valaisukurssin sisältö

Valon teoria ja salamakuvauksen alkeet

Valon teoria osuudessa käydään läpi alkeita, kuten valon luonnetta, salaman etäisyyttä ja kokoa. Artikkelissa pohditaan myös valon suuntaa ja heijastamista. Mukana on myös kuvausharjoitus salaman käyttöön. Siirry artikkeliin.

Sisältää kuvaustehtävän!

Vinkit salaman ostamiseen

Mitä eroa on käsisalamalla vai studiovalolla? Tähän artikkeliin olemme listanneet kohtia, joita kannattaa pohtia ennen ensimmäisen salaman ostamista. Käymme myös läpi salaman ohjaamista etänä, valotehoja ja yleisiä termejä. Siirry artikkeliin.

valonmuokkaimat, esittely

Yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä

Erilaiset valonmuokkaimet ovat oleellinen osa salamakuvausta, sillä ne mahdollistava valon hallinnan ja suuntaamiseen. Erilaisia valonmuokkaimia on kuitenkin markkinoilla todella paljon. Tämän artikkelin ideana on käydä läpi yleisimpiä valonmuokkaima ja antaa suosituksia millaisiin kuvaustilanteisiin ne sopivat. Siirry artikkeliin.

salamakuvaus, harjoitus

Ensimmäset kuvat uudella salamalla – kameran asetukset ja vallitseva valo

Tämän jakson ideana on laittaa alkeet käytäntöön ja ottaa ensimmäiset oikeat kuvat uudella salamalla! Siirry artikkeliin.

Sisältää kuvaustehtävän!

Takavalon luova käyttö – käsisalaman asettaminen kohteen taakse

Aiheena tässä osassa on kohteen valaisu takaapäin. Tämä on tehokeino, jolla on helppo tuoda mielenkiintoa ja draamaa kuvaan. Takavalolla voi käteävsti irrottaa kohteen taustasta. Siirry artikkeliin.

Sisältää kuvaustehtävän!

Esittelyssä Rembrandt-valaisu

Rembrandt-valaisu on yksi perinteisimmistä valaisuista henkilökuvauksessa ja laajasti käytetty ratkaisu etenkin studiokuvissa. Rembrandt-valaisun tunnistaa henkilön poskelle muodostuvasta kolmiosta. Siirry artikkeliin.

clamshell, kauneusvalo, potretti, studiokuva

Clamshell-valaisu

Clamshell-valaisu on yleinen valosetti etenkin kauneuskuvissa, meikkikuvissa ja muissa studiopotreteissa. Valon luonne imartelee ihoa ja on hyvin pehmeä. Siirry artikkeliin.

8 syytä hankkia käsisalama

Käsisalamoiden hinnat ovat nykyään hyvin kohtuullisella tasolla harrastelijoita silmällä pitäen, jonka ansiosta valaisun opettelun voi aloittaa aikaisessa vaiheessa. Siirry artikkeliin.

Salamakuvauksen sanasto

Salamakuvauksen aloittaminen vaatii teknistä ponnisteluita, jota ei helpota ohjekirjan monimutkaiset termit. Salamakuvaus on helpompi ottaa haltuun tämän sanaston avulla. Siirry artikkeliin.

Mitä haluat oppia seuraavaksi?

lightroom, photoshop, kuvankäsittely

Lightroom ja Photoshop -opetusvideot

Kuvankäsittelyn alkeiden taitaminen on olennainen osa valokuvauksen opettelua. Etenkin RAW-kuvien kohdalla kuvankäsittelyn tuomat mahdollisuudet ovat huimat.

Vinkit kameran ostamiseen – 7 pakettia eri budjeteilla

Meiltä kysytään usein vinkkejä uuden kameran hankintaan. Tästä syystä olemme kasanneet tälle sivulle seitsemän valmista pakettia eri budjeteilla.

Filmikuvauksen alkeet


Filmikuvauksen aloittaminen on helppo juttu. Tarvitset käytännössä vain kameran, filmiä ja hieman taustatyötä.