Valokuvauksen alkeet – 13 osainen peruskurssi

Kamerakoulun peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Käymme alkuun läpi valokuvauksen alkeet, eli aukon, suljinajan ja ISO-arvon merkityksen. Tämän jälkeen kurssilla puhutaan sommittelun tärkeydestä ja erilaisten objektiivien vaikutuksesta. Valokuvauksen peruskurssi sisältää:

  • 13 ilmaista jaksoa
  • Yli tunnin suomenkielisiä opetusvideoita
  • 13 kuvaustehtävää

Valotus

Valokuvauksen kolme tärkeintä asetusta ovat aukko, ISO-arvo ja suljinaika. Nämä kolme muodostavat yhdessä valotuksen pyhän kolminaisuuden.

Kesto: 4 min 6 s

Suljinaika

Suljinaika, eli valotusaika määrää kuinka kauan Suljinaika kertoo kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille. Suljinaika vaikuttaa ratkaisevasti liike-epäterävyyden määrän kuvassa.

Kesto: 4 min 35 s

ISO-arvo

Korkeampaa ISO-arvoa joutuu käyttämään kun Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Teknisesti kaikista laadukkaimmat kuvat saa matalimmalla iso-arvolla.

Kesto: 4 min 12 s

Aukko

Objektiivissa oleva aukko määrittelee, kuinka paljon valoa kameran kennolle pääsee. Mitä isompi aukko, sitä enemmän valoa kameran kennolle pääsee. Pienellä aukolla kameraan pääsee ainoastaan vähän valoa. 

Kesto: 5 min 39 s

Syväterävyys

Mitä isompi aukko on käytössä, sitä pienempi alue Syväterävyyden avulla voi korostaa haluttuja kohtia ja ohjata kuvan tarinaa toivottuun suuntaan. Syväterävyyden valinnassa on kyse ilmaisusta ja millaisista kuvista pidämme.  

Kesto: 4 min 15 s

Objektiivit ja polttovälin merkitys

Objektiivi määrittelee kuinka kamera näkee ympäröivän maailman. Tämän artikkelin ideana on antaa yleiskatsaus objektiivien maailmaan ja käydä läpi objektiiveihin liittyvää sanastoa mahdollisimman yksinkertaisesti.

Kesto: 11 min 44 s

Perspektiivi ja sommittelu

Perspektiiviin ja sommitteluun panostaminen on Sommittelu tarkoittaa kohteiden välistä tasapainoa. Taitavalla sommittelulla valokuvaaja pystyy ohjaamaan katsojan huomion haluttuihin kohtiin. 

Kesto: 9 min 2 s

Valon teoria

Tämän jakson jälkeen ymmärrät millaista on pTämän jakson jälkeen ymmärrät millaista on pehmeä valo, miten valonlähteen etäisyys vaikuttaa valoon ja mitä asioita salamakuvauksessa kannattaa alkuun ottaa huomioon.

Kesto: 9 min 48 s

Salamakuvaus

Kamerakoulun peruskurssin kymmenennessä jaksossa tutustutaan erilaisiin salamoihin. Kamerasta irrallaan oleva salama avaa paljon uusia mahdollisuuksia valokuvaukseen.

Kesto: 7 min 5 s

Erilaiset kuvaustyylit

Tässä jaksossa esittelemme kolme erilaista Tässä jaksossa olemme Skotlannissa kuvausmatkalla ja pohdime kolmea erilaista kuvaustyyliä.

Kesto: 7 min 31 s

Kuvankäsittelyn perusteet

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä. 

Kesto: 17 min 55 s

Kameran huolto ja ylläpito

Joskus järjestelmäkameran kennolle pääsee pölyä. Netistä löytyvien ohjeiden avulla kennon voi puhdistaa itse, mutta vahinkojen välttämiseksi suosittelemme ensisijaisesti kameraliikkeiden palveluita.

Kesto: 14 min 41 s

Kalustovinkkejä

Epäonnistuneiden kuvien kohdalla on helppo syyttää kameraa. Kaunistelematon totuus on kuitenkin, että syy huonoihin kuviin on poikkeuksetta kuvaajassa ei kalustossa.

Kesto: 12 min 17 s

Kamerakoulun muut valokuvauskurssit

valotustapa, valokuvaus

Valokuvauksen jatkokurssi

Jatkokurssi opastaa sinut aloittelijasta edistyneeksi harrastajaksi. Hyvien valokuvien ottaminen vaatii luovaa silmää ja vankkaa perustietoa. Meidän jatkokurssi kattaa nämä molemmat osa-alueet ja opastaa sinut kohti parempia valokuvia.

muotokuva, valaisu, salama

Valaisukurssi – opettele salamakuvauksen alkeet

Meidän valaisukurssi käy läpi käsisalamakuvauksen perusteita aihe kerrallaan. Puhumme valaisun teoriasta, tarvittavasta kalustosta ja toteutamme yhdessä kuvaustehtäviä. 

lightroom, photoshop, kuvankäsittely

Kuvankäsittely

Kuvankäsittely on valokuvien viimeistelyä ja tunnelman luomista. Kuvankäsittelyn opettelu on oleellinen osa valokuvausta ja oman ilmaisun kehittämistä.