Syväterävyyden hallinta valokuvissa

Ennen valokuvan ottamista voimme valita mihin kohtaan haluamme tarkentaa. Tästä tarkennuspisteestä tulee kuvan tarkin kohta. Tarkentaminen valinta onnistuu painamalla kameran suljin puoleenväliin ja valitsemalla haluttu kohta etsimen läpi. Osa tämän tarkennuspisteen edessä ja takana olevista kohteista on myös terävänä. Syväterävyydeksi kutsutaan tämän alueen pituutta, eli kuvan terävää osaa syvyyssuunnassa. Syväterävyysalue voi olla joko hyvin kapea tai pitkä ja tähän vaikuttaa ratkaisesti aukon valinta.

Tässä peruskurssin artikkelissa käsittelemme syväterävyyden hallintaa ja mietimme koska on hyvä käyttää mitäkin asetusta.

Artikkelin sisällysluettelo

Aukko vaikuttaa syväterävyyteen
Miten parantaa kuvia?
Koska on hyvä käyttää kapeaa syväterävyyttä?
Miten kuviin saa pehmeän taustan?
Pitkä syväterävyys
Syväterävyysalueen jakautuminen
Miten voi laskea syväterävyysalueen?
Kuvaustehtävä

Aukon valinta tulisi kuvaushetkellä tehdä halutun syväterävyyden mukaan.

Aukko vaikuttaa kuvan syväterävyyteen

Mitä isompi aukko (esim f/1.8) meillä on käytössä, sitä pienempi alue syvyyssuunnassa on terävää. Vastaavasti pienellä aukolla (f/16) kuvan syväterävyysalue on pitkä. Aukon valinta tulisi kuvaushetkellä tehdä lähinnä halutun syväterävyyden mukaan. Kameran A-tilassa (Canonilla Av) voit vaikuttaa aukon kokoon.

Esimerkiksi näissä Tammerkosken edustalla otetuissa kuvissa näkyy, että f1.8:lla vain Juho on terävänä, kun taas taustalla oleva koski ja edustan pilari ovat sumeita. Toisessa ääripäässä aukolla f/16 niin koski, kuin pilari ja kaikki niiden välillä näkyy terävänä.

Pieni f-luku tarkoittaa isoa aukkoa ja vastaavasti iso f-luku pientä aukkoa

Miten syväterävyyden hallinta parantaa kuvia?

Syväterävyyden taidokas hallinta tekee meistä parempia valokuvaajia, sillä kuvan terävyys on isossa osassa laadukkaita valokuvia. Syväterävyyden avulla voi korostaa haluttuja kohtia ja ohjata kuvan tarinaa toivottuun suuntaan. Syväterävyysalueen valinnalla voi määritellä kuinka paljon tai vähän tietoa kuvan taustassa haluaa säilyttää. Syväterävyyden valinnassa on kyse ilmaisusta ja millaisista kuvista pidämme.

aukko, potretti, valokuvaus
Kapeaa syväterävyyttä kannattaa harkita, kun haluaa erottaa kuvan kohteen selkeästi taustasta.

Koska on hyvä käyttää kapeaa syväterävyyttä?

Kapeaa syväterävyyttä kannattaa harkita, kun haluaa erottaa kuvan kohteen selkeästi taustasta. Tämä voi toimia hyvin esimerkiksi muotokuvissa tai tapahtumakuvauksessa. Kapealla syväterävyydellä voi lisäksi rauhoittaa muuten levotonta taustaa.

Yllä olevassa potretissa huomataan, että ainoastaan kapteenin silmät on terävyysalueen sisällä. Jo hänen korvansa rupeavat olemaan sumeita ja syväterävyys alueen ulkopuolella. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että pehmeä tausta ei itsessään ole mikään itseisarvo. Pehmentämällä taustan saatamme menettää osan tarinasta ja kuvan mielenkiinnosta. Pehmennä harkiten ja tietoisesti.

Kuviin saan pehmeän taustan käyttämällä suurta aukko. Kuva: Ratiu Bia

Miten kuviin saan pehmeän taustan?

Kuviin saan pehmeän taustan käyttämällä suurta aukko. Taustan pehmeyteen voi lisäksi vaikuttaa monella muulla muuttujalla, kuten etäisyydellä. Mitä kauempana tausta, sitä pehmeämmäksi se myös jää. Potrettikuvauksessa tämä voisi tarkoittaa, että vaihtaa kuvauskohtaa ja ottaa fyysisesti etäisyyttä taustaan.

Myös objektiivin polttoväli vaikuttaa syväterävyyteen. Mitä pidempi objektiivin polttoväli, sitä kapeampi terävyysalue on samalla aukolla kuvattaessa. Pidemmällä teleobjektiivilla on helpompi sumentaa tausta, kuin laajakulmalla.

Lisäksi tarkennusetäisyys vaikuttaa syväterävyyteen. Mitä lähemmäksi tarkennamme, sitä lyhyempi on kuvan syväterävyysalue. Tämän takia makrokuvissa joutuu usein käyttämään suhteellisen pientä aukkoa, jotta syväterävyyttä olisi tarpeeksi.

Näin saat valokuvaan pehmeän taustan

• Käytä isoa aukkoa (esimerkiksi f/2.8)
• Kasvata etäisyyttä taustaan
• Valitse pidempi polttoväli

Monissa maisemakuvissa käytetään pientä aukkoa, sillä näin on mahdollista pitää niin etualan elementit ja taustan kaukaisimmat yksityiskohdat terävintä samaan aikaan.

Koska on parempi käyttää pidempää syväterävyyttä?

Pidempi syväterävyys tarkoittaa, että isompi osa kuvan elementeistä on tarkkoja syvyyssuunnassa. Jos haluaa pitkän syväterävyyden tulee valita kamerassa pieni aukko (kuten f/11).

Monissa maisemakuvissa käytetään juuri pientä aukkoa, sillä näin on mahdollista pitää niin etualan elementit ja taustan kaukaisimmat yksityiskohdat terävintä samaan aikaan. Yllä olevassa maisemakuvassa pieni aukko mahdollistaa, että sekä etualan kivet että kaukainen saari on teräviä.

Käyttämällä pienempää aukkoa voi sisällyttää taustan mielenkiintoisia elementtejä ja pitää nämä osana kuvan viestiä. Mieti tietoisesti haluatko sisällyttää tai häivyttää.

Terävyysalueesta 1/3 on edessä ja 2/3 takana

Kuvan syväterävyys jakautuu niin, että noin kolmannes syväterävyysalueesta on tarkennuspisteen edessä ja kaksi kolmasosaa takaa. Tämän voin pitää mielessä kun miettii mihin kohtaa maisemaa haluaa tarkentaa, jos haluaa saada käyttöönsä mahdollisimman pitkän syväterävyysalueen.

Miten voin laskea syväterävyysalueen?

On olemassa useita nettisivuja ja appeja, joiden avulla voi halutessaan selvittää syväterävyysalueen pituuden. Näihin laskimiin syötetään tarvittavat tiedot, kuten kamera ja käytössä oleva objektiivi, jonka jälkeen ne antavat syväterävyyden tarkan syvyyden. Näitä voi etsiä “depth of field calculator” hakusanoilla.

Kuvaustehtävä

Ota kuva, jossa kohde on erotettu taustasta syväterävyyden avulla. Syväterävyyttä saa pienennettyä käyttämällä suurta aukkoa ja pitkää polttoväliä. 

Halutessasi voit jakaa kuvaustehtävän lopputuloksia kanssamme Instagramissa tunnisteella #kamerakoulu.

Haluatko oppia lisää valokuvauksen perusteista?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista peruskurssi. Meidän peruskurssin avulla opit valokuvauksen alkeet ja saat otettua entistä hienompia valokuvia. Kurssi on tarkoitettu valokuvauksen aloittelijoille ja ensimmäisen järjestelmäkameran omistajille. Peruskurssi sisältää seuraavat jaksot:

4 ajatusta aiheesta “Syväterävyyden hallinta valokuvissa”

  1. Paluuviite: Hillan valokuvausblogi – VF17 VALOKUVAKOULU

  2. Paluuviite: Markus Häkkinen – Photographer of some sort – VF17 VALOKUVAKOULU

  3. Paluuviite: Tinksu – Can you see? – vf19valokuvakoulu

  4. Paluuviite: Objektiivin ja aukon merkitys valokuvauksessa | Hirvikota

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *