-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä

Erilaiset valonmuokkaimet ovat oleellinen osa salamakuvausta, sillä ne mahdollistava valon hallinnan ja suuntaamiseen. Valon hienosäätö on salamakuvauksen hienous ja samalla alue, jossa voi jatkuvasti kehittyä.

Erilaisia valonmuokkaimia on markkinoilla todella paljon, joka voi hämmentää aloittelijaa. Tämän valaisukurssin artikkelin ideana on käydä läpi yleisimpiä valonmuokkaima ja antaa suosituksia millaisiin kuvaustilanteisiin ne sopivat.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Artikkelin sisällysluettelo

Mikä valonmuokkaimen idea on?
Pehmeämpi ei aina ole parempi
Paljas käsisalama
Varjot
Tasovalot
Octa
Beauty dish
Pehmentävät kankaat
Gridit
Ladonovet ja snootit
Negatiivinen filli

Mikä valonmuokkaimen idea on?

Valonmuokkaimen ideana on muotoilla salamasta lähtevää valoa jollain tavalla. Mitä pienempi valonlähteen koko on suhteessa kohteeseen sen kovempaa valoa se tuottaa. Vastaavasti suuren valonlähteen avulla saamme aikaan pehmeämpää valoa.

Paljas käsisalama tuottaa itsessään hyvin lujaa valoa ja epäimartelevia varjoja. Tämä voi toki olla toivottu efekti, mutta usein halutaan kuitenkin pehmentää valoa. 
Monien valonmuokkaimien tarkoitus on nimenomaan valon pehmentäminen. Tämä onnistuu valonmuokkaimien isojen pehmentävien pintojen avulla. 

Pehmeämpi ei aina ole parempi

On tärkeä muistaa, että pehmeämpi valo ei kuitenkaan aina tarkoita parempaa. Erilaiset valonmuokkaimet toimivat eri kuvaustyyleihin ja erilaisiin ilmaisutapoihin. 
Ensimmäinen kysymys uutta valonmuokkainta hankittaessa, tulisi siis olla ”Millasta valoa haluan luoda?”. Tykkäätkö pehmeästä valosta vai haluatko enemmän draamaa ja kontrastia kuviin?

Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että hanki *varjo tai tasovalo mikäli kaipaat pehmeää valoa. Beauty dish tai tiukka hunajakenno taas tuottaa paljon kovempaa valoa, joka näyttää tiukalta auringonpaisteelta ja antaa kuvaan kovemmat varjot.

Paljaan käsisalaman fiiliksessä on tietty autenttisuus, jota ei pysty saavuttamaan suuremmilla valonmuokkaimilla. 

Paljas käsisalama tuottaa kovaa valoa

Ilman mitään valonmuokkaimia käsisalama tuottaa hyvin lujaa valoa. Kovan valaisun tunnistaa helpoiten voimakkaista varjoista ja ankarasta kontrastista, joka esimerkiksi potrettikuvauksessa harvoin on toivottavaa. Osaavissa käsissä kovan valon käyttö voi kuitenkin olla oiva tyylikeino ja jopa pehmeää valoa mielenkiintoisempaa.

Paljaan käsisalaman fiiliksessä on tietty autenttisuus, jota ei pysty saavuttamaan suuremmilla valonmuokkaimilla. Lisää tietoa käsisalaman ostamisesta löytyy täältä: Kahdeksan syytä hankkia käsisalama

Mihin paljas käsisalama sopii?

  • Tapahtumakuvaukseen ja muuhun nopeaan kuvaamiseen
  • Kun halutaan jäljitellä point-and-shoot henkistä fiilistä
  • Varjojen kevyeen avaamiseen
Varjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueella ja tuottaa näin pehmeää valoa.

Varjot ovat edullisia ja monipuolisia

Varjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueella ja tuottaa näin pehmeää valoa. Varjo sopii hyvin tilanteisiin, jossa halutaan valaista iso alue tasaisesti.
Varjot ovat helppokäytöisiä ja suosittelemmekin näitä siksi ensimmäiseksi valonmuokkaimeksi monille valokuvaajille. Yksinkertainen läpiammuttava varjo maksaa ainoastaan *muutamia kymppejä.

Varjon haittapuolena on, että valo suuntautuu niin moneen suuntaan. Tämä vaikeuttaa valon suuntaamista. Varjoja löytyy kahta versiota: läpiammuttavia ja heijastavia. Tässä alla on lyhyesti kerrottuna niiden eroista. Molemmat näistä on edullisia vaihtoehtoja ja hyvin monipuolisia valonmuokkaimia.

Lisää vinkkejä salamakuvauksen edulliseen aloittamiseen löytyy tästä artikkelista: Kasataan edullinen setti salamakuvaukseen

Valkoinen läpiammuttava varjo

Valkoinen *läpiammuttava varjo pehmentää salaman valoa tehokkaasti ja jakaa sen tasaisesti. Tämän takia se sopii lähes mihin tahansa valaisutilanteeseen ja sopii erityisen hyvin pihalle, isoihin studioihin tai täytevaloksi.

Mihin läpiammuttava varjo sopii?

  • Hyvin monikäyttöinen
  • Helppo valonmuokkain
  • Nopeisiin tilanteisiin
  • Isoihin tiloihin ja ryhmäkuviin
Heijastava varjo on yksi monipuolisimmista valonmuokkaimista.

Heijastava varjo

Heijastava varjo heijastaa salamasta lähtevän valon takaisin kohteeseen. Luonteeltaan valo on kovempaa verrattuna läpiammuttavaan varjoon. *Heijastava varjo pitää valon suunnan enemmän kasassa verrattuna läpiammuttavaan varjoon. Heijastava varjo sopii hyvin esimerkiksi potrettikuvaukseen. Myös heijastavia varjoja voi ostaa muutamalla kympillä.

Mihin heijastava varjo sopii?

  • Potrettikuvaukseen
  • Taustan valaisuun
  • Nopeisiin tilanteisiin
Tasovalo soveltuu erityisesti muotokuvaukseen.

Tasovalo, eli softbox

Varjojen jälkeen se yleisen valonmuokkain lienee *tasovalo, eli softboxi. Muotonsa ansiosta tasovalo pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa. Luonteeltaan tasovalon valo on pehmeää ja kaunista. Softboxin valo ei lähde yhtä helposti vuotamaan kuvan taustaan, kuin esimerkiksi läpiammuttavan varjon kanssa.

Pienet tasovalot 

Pienemmät softboxit, kuten esimerkiksi 60 x 60cm sopii hyvin käsisalaman kaveriksi. Näitä on helppo kuljettaa mukana ja useimmat mallit ovat nopeita pystyttää. Pienestä softboxista saa irti pehmeää valoa, kunhan sen pitää suhteellisen lähellä kohdetta. Tämän takia ne soveltuvat mielestäni erityisen hyvin kasvokuviin ja pieniin tuotekuviin.

Mihin pieni softbox sopii?

  • Kasvokuviin
  • Käsisalaman pariksi kuvauskeikoille
  • Ulkokuvaukseen
  • Tuotekuviin

Isot tasovalot

Suurella tasovalolla pystyy jäljittelemään ikkunanvaloa. Näin ollen suuremmat tasovalot soveltuvat mielestäni parhaiten studioon ja esimerkiksi henkilökuvaukseen. Isommat softboxin ovat usein hitaampia pystyttää ja hankalampia kuljettaa mukana. Lisäksi ne ovat usein selvästi kalliimpia.

Tasovalot on kuitenkin hyvin monipuolisia valonmuokkaimia. Esimerkiksi tämän valaisukurssin kaikki kuvat on toteutettu tasovalolla: Seitsemän erilaista potrettivalaisua yhdellä salamalla

Mihin iso tasovalo sopii?

  • Potrettikuvaukseen
  • Studiokuvaukseen
  • Tuotekuviin

Strip softboxi on oiva korkovalo

Suurin osa tasovaloista on neliönmuotoisia, mutta on myös olemassa kapeita suorakulmiota, joita kutsutaan *strip softboxiksi. Nämä kapeat tasovalot ovat yleisiä korkovaloina, esimerkiksi henkilökuvauksessa tai tuotekuvauksessa. Strip softboxilla voi korostaa muotoa hyvin. Näitä käytetään harvemmin kuvan ainoana valona.

Mihin strip sopii?

  • Korkovaloksi
  • Tuotekuviin
Octat ovat suosittuja potretti- ja muotikuvaajien keskuudessa.

Octa soveltuu erityisesti muotokuvaukseen

Octa on kahdeksankulmioinen tasovalo. *Octat ovat suosittuja potretti- ja muotikuvaajien keskuudessa, sillä ne tuottavat mallin silmiin pyöreän heijastuksen (catchlight).

Octan valoa pystyy hallitsemaan esimerkiksi vähentämällä diffuusiokankaiden määrää tai käyttämällä niihin tarkoitettuja hunajakennoja, joka tekee tästä valonmuokkaimesta hyvin monipuolisen. Jos itse joutuisin käyttämään ainoastaan yhtä valonmuokkainta kaikkeen, olisi se juuri octa!

Mihin octa sopii?

  • Potrettikuvaukseen
  • Tuotekuviin
Beauty dishin valo on suhteellisen kovaa ja kontrastikasta.

Beauty dish on pykälää asenteellisempi

Beauty dish on wokkipannulta näyttävä valonmuokkain, joka usein valmistetaan metallista. Nimensä mukaan *beauty dish on tarkoitettu erityisesti meikki- ja muotikuviin. Beauty dishin valo on suhteellisen kovaa ja kontrastikasta, jonka takia se ei ole yhtä monikäyttöinen kuin aiemmat valonmuokkaimet.

Beauty dish vaatii mallilta kaunista luustoa ja hyvää ihoa. Erilaisten hunajakennojen avulla beauty dishin valon voi muuttaa entistä dramaattisemmaksi. Myös beauty dish piirtää mallin silmiin pyöreän heijastuksen.

Mihin beauty dish sopii?

  • Muotikuviin
  • Kasvokuviin
Valo voi lisäksi pehmentää erilaisia kankailla.

Pehmentävät kankaat ja scrimit

Scrim on erityisesti elokuvatuotannoista tuttu valonmuokkain, jonka ideana on vähentää tai pehmentää voimakasta valonlähdettä, kuten suoraa auringonpaistetta. *Scrim on metallikehikkoon kiinnitetty kangas, joka läpäisee valoa tietyllä tavalla riippuen siihen asetetusta kankaasta.

Tämä on loistava valonmuokkain lokaatiossa tehtäviin kuvauksiin, mikäli mukana on assari. Suuret heijastimen, kuten scrimi nimittäin toimivat pintansa vuoksi todella voimakkaina purjeina.

Mihin tilanteisiin pehmentävät kankaat sopivat?

  • Hitaampaan kuvaamiseen
  • Monikäyttöisiä
  • Auringonpaisteen pehmentämiseen

Gridit

Gridi on yleinen nimitys valonmuokkaimeen kiinnitettävästä lisäosasta, jonka tarkoitus on kaventaa valokeilaa. Tämä mahdollistaa valon tarkemman asettelun ja vähentää mahdollisia linssiheijastumia. Esimerkiksi pienessä studiossa, jossa valo ei saa vuotaa on hunajakenno usein kätevä. 

Gridi on edullinen lisäosa, jolla saa helposti enemmän ominaisuuksia jo omistamiinsa valonmuokkaimiin.

Ladonovet ja snootit

Välillä on tarvetta saada ainoastaan pieni pisara lisävaloa kuvaan. Tällöin peliin astuu tiiviimmät valonmuokkaimet, kuten snootit ja ladonovet. Näiden ideana on kohdistaa valo ainoastaan pienelle alueelle. Yleisiä käyttökohteita näille valonmuokkaimille olisi tuotekuvaus ja erilaiset tarkat korkovalot.

Negatiivinen filli

Negatiivisessä fillissä tuodaan mustaa pintaa kuvan ulkopuolelle. Tämän tarkoituksena on estää valon epätoivottu kimpoilu ja kasvattaa kuvan kontrastia syventämällä varjoja.

Erityisen tärkeää on huomioida negatiivinen filli kun ollaan kuvaamassa esimerkiksi suhteellisen pienessä huoneessa, jossa on vaaleat seinät. Ilman negatiivista filliä tämmöisessä tilassa valo lähtee heijastumaan kaikista pinnoista ja tuloksena voi olla turhan epäkontrastikas kuva.


Haluatko oppia lisää salamakuvauksesta?

Tämä artikkeli kuuluu osaksi meidän ilmaista valaisukurssia. Opettelemalla valaisun perusteet pystyt hallitsemaan valokuviesi tunnelmaa ja saat käyttöösi enemmän luovia mahdollisuuksia. Valaisukurssi sisältää seuraavat jaksot:

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *