Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

26 huhti

Valokuvaajan yleisimmät valonmuokkaimet esittelyssä

Erilaiset valonmuokkaimet ovat oleellinen osa salamakuvausta, sillä ne mahdollistava valon hallinnan ja suuntaamiseen. Tämä valon hienosäätö on salamakuvauksen hienous ja samalla alue, jossa voi jatkuvasti kehittyä.

Mikä valonmuokkain kannattaa ostaa?

Erilaisia valonmuokkaimia on kuitenkin markkinoilla todella paljon, joka voi hämmentää aloittelijaa. Tämän artikkelin ideana on käydä läpi yleisimpiä valonmuokkaima ja antaa suosituksia millaisiin kuvaustilanteisiin ne sopivat.

Hinnat

Ennen artikkeliin siirtymistä on hyvä huomauttaa, että yksittäisen valonmuokkaimen hinta voi vaihdella muutamista kympeistä moniin satoihin euroihin riippuen sen merkistä.

Meidän mielestämme aloittelijan kannattaa aloittaa edullisemmista valonmuokkaimista ja harjoitella valon hahmottaista ja parantaa omaa visuaalista silmää rauhassa. Kun omat valaisutaidot paranevat voi siirtyä arvokkaampiin laitteisiin, kun osaa sanoa mitä kaipaa ja arvostaa niiden tuomia etuja.

Millaista valoa haluan luoda salamalla?

Ensimmäinen kysymys uutta valonmuokkainta tai salamaa hankittaessa, tulisi aina olla “Millasta valoa haluan luoda?”.

Tykkäätkö pehmeästä valosta vai haluatko enemmän draamaa ja kontrastia kuviin? Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että hanki varjo, tasovalo tai octa mikäli kaipaat pehmeää valoa.

Paljas salama, beauty dish tai tiukka hunajakenno taas tuottaa paljon kovempaa valoa, joka näyttää tiukalta auringonpaisteelta ja antaa kuvaan kovemmat varjot.

Valkoinen läpiammuttava varjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueella ja tuottaa näin pehmeää valoa.

Varjo

Klassinen valonmuokkain, joka nimensä mukaan on täysin tavallisen sateenvarjon näköinen. Varjo levittää salamasta lähtevän valon suurelle alueella ja tuottaa näin pehmeää valoa. Sateenvarjo sopii hyvin tilanteisiin, jossa haluataan valaista iso alue tasaisesti.

Varjot ovat helppokäytöisiä ja suosittelemmekin näitä siksi ensimmäiseksi valonmuokkaimeksi monille valokuvaajille. Yksinkertainen läpiammuttava varjo maksaa ainoastaan muutamia kymppejä.

Sateenvarjon haittapuolena on, että valo suuntautuu niin moneen suuntaan. Tämä vaikeuttaa valon suuntaamista, sillä sateenvarjon kanssa valoa on helposti joka puolella huonetta. Ulkona kuvattaessa kannattaa huomioida, että sateenvarjo toimii tuulisella säällä melkoisena purjeena. Tämä vaikeuttaa pystyttämistä ja vaatii tukevaa valojalustaa. Tämä kannattaa huomioida hankkimalla vastapainoja tai pyytämällä kaveria mukaan kuvauksiin.

Mikä on läpiammuttavan ja heijastavan varjon ero?

Varjoja löytyy kahta versiota: läpiammuttavia ja heijastavia. Tässä alla on lyhyesti kerrottuna niiden eroista. Molemmat näistä on edullisia vaihtoehtoja ja hyvin monipuolisia valonmuokkaimia.

Valkoinen läpiammuttava sateenvarjo

Valkoinen läpiammuttava varjo pehmentää salaman valoa tehokkaasti ja jakaa sen tasaisesti. Tämän takia se sopii lähes mihin tahansa valaisutilanteeseen ja sopii erityisen hyvin pihalle, isoihin studioihin tai täytevaloksi.

Heijastava sateenvarjo pitää valon keilan enemmän kasassa verrattuna läpiammuttavaan varjoon.

Heijastava sateenvarjo

Heijastava varjo heijastaa salamasta lähtevän valon takaisin kohteeseen. Luonteeltaan valo on kovempaa verrattuna läpiammuttavaan varjoon. Heijastava sateenvarjo pitää valon suunnan enemmän kasassa verrattuna läpiammuttavaan varjoon. Heijastava sateenvarjo sopii hyvin esimerkiksi henkilökuviin tai ryhmäkuviin. Myös heijastavia sateenvarjoja voi ostaa muutamalla kympillä.

Hopeinen/kultainen heijastava sateenvarjo

Heijastavia varjoja on olemassa myös erivärisillä pinnoilla, jotka vaikuttavat niistä lähtevään valoon.

Hopeinen heijastava sateenvarjo antaa valolle hieman kylmän sävyn. Kultainen varjo taas lämmittää valoa aavistuksen verran. Hopeisen ja kultaisen heijastavan sateenvarjon valo on kontrastikkaampaa kuin valkoisen heijastavan sateenvarjon.

Muotonsa ansiosta tasovalo pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa. Luonteeltaan valo on hyvin pehmeää ja kaunista.

Tasovalo, eli softbox

Sateenvarjon jälkeen se yleisen valonmuokkain lienee tasovalo, eli softboxi. Muotonsa ansiosta tasovalo pitää valon kasassa ja on helposti suunnattavissa. Luonteeltaan tasovalon valo on pehmeää ja kaunista. Suurella tasovalolla pystyy simuloimaan ikkunanvaloa kätevästi.

Softboxin valo ei lähde yhtä helposti vuotamaan kuvan taustaan, kuin sateenvarjon kanssa. Helposti suunnattava valo mahdollistaa varjojen tuomisen haluttuihin kohtiin.

Softboxeja on olemassa erimuotoisia ja kokoisia. Pienemmät softboxit, kuten esimerkiksi 60 x 60cm sopii hyvin käsisalaman kaveriksi ja suuremmat taas enemmän studioon. Tasovalo on sateenvarjoa hieman kalliimpi valonmuokkain, mutta käyttökelpoisia softboxeja saa noin 80€ hintaan, kuten tämä Lenscartan tasovalo.

Suurin osa tasovaloista on neliönmuotoisia, mutta on myös olemassa hyvin kapeita suorakulmiota, joita kutsutaan strip softboxiksi. Nämä kapeat tasovalot ovat yleisiä korkovaloina, esimerkiksi henkilökuvauksessa tai tuotekuvauksessa. Strip softboxilla voi korostaa muotoa hyvin. 

Näissä muotikuvauksissa päävalona toimi keskikokoinen octa, jonka valo sopii mielestäni hyvin pilviselle päivällä. Kuva: Atte Tanner

Octa

Octa on käytännössä kahdeksankulmioinen tasovalo. Octan valo on luonteeltaan myös hyvin pehmeää. Octat ovat suosittuja potretti- ja muotikuvaajien keskuudessa, sillä ne tuottavat mallin silmiin pyöreän heijastuksen (catchlight).

Octan valoa pystyy hallitsemaan esimerkiksi vähentämällä diffuusiokankaiden määrää tai käyttämällä niihin tarkoitettuja hunajakennoja, joka tekee tästä valonmuokkaimesta hyvin monipuolisen. Jos itse joutuisin käyttämään ainoastaan yhtä valonmuokkainta kaikkeen, olisi se juuri iso octa!

Deep octa

Deep octa on tavallista octaa muodoltaan syvempi valonmuokkain. Tämän seurauksena deep octan valo on tarkemmin suunnattavissa, sillä valon keila on kapeampi. Leikkisästi voidaan ajatella, että octa on tasovalon ja sateenvarjon risteytys. Deep octa muistuttaa enemmän tasovalon ja beauty dishin yhdistelmää.

Mallin silmien pyöreästä heijastuksesta huomaa, että tässä oli käytössäni beauty dish. Kuvat: Atte Tanner
Beauty dishin valo on suhteellisen kovaa ja kontrastikasta.

Beauty dish

Beauty dish on lautaselta näyttävä valonmuokkain, joka usein valmistetaan metallista. Nimensä mukaan beauty dish on tarkoitettu erityisesti meikki- ja muotikuviin. Beauty dishin valo on suhteellisen kovaa ja kontrastikasta, jonka takia se ei ole yhtä monikäyttöinen kuin aiemmat valonmuokkaimet. Beauty dish vaatii mallilta kaunista luustoa ja hyvää ihoa.

Erilaisten hunajakennojen avulla beauty dishin valon voi muuttaa entistä dramaattisemmaksi. Myös beauty dish piirtää mallin silmiin pyöreän heijastuksen.

Näissä kuvauksissa minulla oli käytössäni suuri raami pehmentävllä diffuusiokankaalla, joka pehmensi kovan aurinonpaisteen. Kuva: Atte Tanner

Scrim

Tämä on erityisesti elokuvatuotannoista tuttu valonmuokkain, jonka ideana on vähentää tai pehmentää voimakasta valonlähdettä, kuten suoraa auringonpaistetta.

Scrim on metallikehikkoon kiinnitetty kangas, joka läpäisee valoa tietyllä tavalla riippuen siihen asetetusta kankaasta. Tämä on loistava valonmuokkain lokaatiossa tehtäviin kuvauksiin, mikäli mukana on assari. Suuret heijastimen, kuten scrimi nimittäin toimivat pintansa vuoksi todella voimakkaina purjeina.

Hunajakenno kaventaa valokeilaa ja mahdollistaa valon tarkan hallinnan.

Hunajakennot ja gridit

Hunajakenno on yleinen nimitys valonmuokkaimeen kiinnitettävästä lisäosasta, jonka tarkoitus on kaventaa valokeilaa. Tämä mahdollistaa valon tarkan asettelun ja vähentää mahdollisia linssiheijastumia. Esimerkiksi pienessä studiossa, jossa valo ei saa vuotaa yhtään on hunajakenno usein kätevä.

Hunajakenno on edullinen lisäosa, jolla saa helposti enemmän ominaisuuksia jo omistamiinsa valonmuokkaimiin.

Haluatko oppia lisää salamakuvauksen perusteista?

Tällöin kannattaa tutustua meidän ilmaisen valaisukurssiin, johon tämä artikkeli myös kuuluu. Kurssin aikana opit käyttämään käsisalamoita miljöössä, hahmottamaan valoa paremmin ja luomaan tunnelmaa valolla. 

mm
Atte Tanner

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW. www.attetanner.com