Valokuvauksessa voidaan keskittyä moniin asioihin, kuten sommitteluun, valoon tai kameran asetuksiin. Siinä sivussa kuvan värien seuraaminen saattaa unohtua. Monet valokuvaajat löytävät väriyhdistelmiä intuitiivisesti, mutta teorian opettelusta ei ole koskaan haittaa. Vastavärien tunteminen on helppo tapa päästä alkuun värien maailmassa ja keino saada omaan valokuvaukseen tarvittava piristysruiske.
Vastavärit korostavat haluttuja asioita kuvassa ja luovat tunnelmaa väriyhdistelmillä, jotka miellyttävät silmää.

Väriympyrään tutustuminen on helpoin tapa oppia vastavärit
Väriympyrä on yksi helpoimmista ja visuaalisimmista tavoista tutustua väreihin. Sitä käytetään yleensä toistensa kanssa yhteen sopivien värien löytämiseen. Valokuvauksessa väriympyrä on oikeastaan täysin sama asia kuin kuvanmuokkauksessa, taiteessa ja muissa väreihin liittyvissä tekniikoissa käytetty väriympyrä. Ja myös sen käytön perusperiaatteet ovat samat.
Yleisimmät vastavärit
Vastavärit eli ympyrässä vastakkain olevat värit ovat yksi tapa yhdistellä värejä silmää miellyttäen. Yksinkertaisesti lajiteltuna vastaväripareja ovat:
Punainen & Vihreä
Sininen & Oranssi
Keltainen & Violetti
Jos haluat parhaan tuloksen vastaväreistä, ei riitä minkä tahansa punaisen ja vihreän, sinisen ja oranssin tai keltaisen ja violetin yhdistäminen. Sinun tulisi valita värisävyt, jotka ovat toisiaan vastapäätä väriympyrässä. Pidä kuitenkin mielessä, että täysin vastakkain olevat värit luovat myös suurimman kontrastin ja voivat jättää muut kuvan elementit varjoonsa.
Pääset hyvin alkuun, kun valitset vastavärit yllä mainittujen parien mukaan, mutta parhaan tuloksen saat väriympyrää käyttämällä.

Miksi vastavärejä kannattaa käyttää valokuvauksessa?
Vastavärien tärkein tehtävä valokuvauksessa on katsojan huomion kiinnittäminen. Voidaan sanoa, että vastavärit saavat koko kuvan heräämään henkiin. Usein niitä käytetään huomion kiinnitykseen tiettyyn objektiin kuvassa. Esimerkiksi jos haluat huomion kiinnittyvän ihmiseen, pue hänet ympäristön päävärin vastaväriin. Näin vastavärit ovat esimerkiksi hyvä tapa päättää vaatteiden väri kuvattavalle kohteelle.
Värien rooli tarinankerronnassa
Hieman monimutkaisempi tapa käyttää vastavärejä kuvissa on hyödyntää niitä tarinankerronnallisina elementteinä. Tästä helppona esimerkkinä voidaan pitää valoa/kirkkaita sävyjä kuvaamassa hyvää ja pimeyttä/tummia sävyjä kuvaamassa pahaa.
Sama koskee vastavärejä. Niillä voidaan kertoa vastakkainasetteluista tai asian eri puolista. Sininen on viileä ja oranssi lämmin. Punainen tulinen ja vihreä raikas. Keltainen on valoisa ja violetti synkkä. Pidä mielessä, että nämä ovat vain yleistyksiä ja voit luoda omia tarinoitasi vastaväreillä muuttamalla niiden sävyä ja kirkkautta.

Suosituimmat trendivärit valokuvauksessa
Vastavärien trendit ja perinteet nousevat esiin jo yllä mainitussa tarinan kerronnassa väreillä. Jokaiseen väriin ja väriyhdistelmään liittyy erilaisia mielikuvia. Alla esimerkit yleisistä väriyhdistelmästä ja yhdestä tämän hetken kuumimmasta väritrendistä.
Punainen ja vihreä: Yksi ikonisimmista väriyhdistelmistä, josta tunnetuimpia esimerkkejä on Amelie -elokuvan lavastus ja värien käyttö. Kyseisessä elokuvassa punaisen ja vihreän yhdistelmä antaa elokuvalle ripauksen retrohenkeä jo pelkillä väreillä.

Teal and orange: ”Teal and orange” -väritys on erityisesti tuttu elokuvamaailmasta, mutta sopii yhtä lailla valokuvaukseen. Sen tunnistaa helposti sinisistä varjoista ja lämpimän oransseista huippusävyistä.
Kuinka päästä alkuun vastavärien käytössä valokuvauksessa?
Harjoittele. Kuten muutenkin valokuvauksessa, harjoitus tekee mestarin. Käy paikallisessa rautakaupassa ja ota kotiin kasa ilmaisia värikortteja. Käy läpi vanhoja kuviasi, ihailemiesi valokuvaajien kuvia ja usein käyttämiäsi rekvisiittoja samalla etsien näkemiäsi värejä sekä niiden vastavärejä värikorteista. Opettele pitämään silmäsi auki ja alat nähdä väripareja kaikkialla!
Suunnittele! Tutustu kuvauspaikkaan ja sen väreihin. Pidä valokuvaus väriympyrä mielessäsi, kun pohdit värejä. Etsi erityisesti silmiin pistäviä värejä ja ota kuvauspäivänä mukaasi rekvisiittaa tai vaatteita niiden vastaväreissä.

Keskity muutamaan väriin. Jos etsit jokaiselle kuvassa näkyvälle värille vastavärin, sekoitat vain pakkaa turhaan. Keskity alkuun yhteen selkeään väripariin.
Värien kirkkaus. Valokuvaus vastavärit eivät automaattisesti luo silmiin pistävää kontrastia. Sinun tulee ottaa huomioon myös värien kirkkaus. Mitä kirkkaammat vastavärit, sitä enemmän ne herättävät huomiota.

Ole varovainen! Vaikka vastavärit kiinnittävän katsojan huomion, voivat ne helposti peittää kaiken muun allensa. Erityisesti kirkkaat ja koko kuvan täyttävät vastavärit muuttuvat nopeasti ylivoimaisiksi, jos et ole varovainen. Jos et halua vastavärien olevan yhtä huomiota herättäviä, voit käyttää jaettua vastaväritekniikkaa. Valitse päävärisi ja kaksi väriä, jotka ovat päävärin vastavärin kummallakin puolella väriympyrässä. Tämä onnistuu myös jälkikäteen kuvankäsittelyssä.
Kuvankäsittely. Lopullinen vastavärien esiin tuominen tapahtuu kuvankäsittelyssä. Kuvaa otettaessa sinulla ei välttämättä riitä aikaa täydellisten vastavärien löytämiseen ja toisinaan se ei edes ole mahdollista. Kun muokkaat kuvaa, pystyt säätämään värien sävyjä ja kontrastia. Esimerkiksi Lightroomin HSL-työkalu ja Color Grading soveltuvat tähän mainiosti.
Vastavärit ovat ensimmäinen askel väriteoriassa
Jos muut valokuvaustekniikat ovat jo hallussa ja haluat siirtyä väriteorian puolelle, vastavärit ovat yksi helpoimmista tavoista päästä alkuun. Aloita yltä löytyvillä vinkeillä, mutta pidä mielessä, että vastaväri valokuvaus ja väriympyrä ovat vain ensimmäinen askel valokuvauksen värien maailmaan.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.