Viimeisen kymmen vuoden aikana järjestelmäkameroista on tullut entistä suositumpia työkaluja videoiden tekemiseen. Saman ajanjakson aikana yhä useampi valokuvaaja on siirtynyt tekemään niin sanottuja hybridituotantoja, eli kuvauksia jossa tehdään valokuvia ja videota limittäin.
Videokuvausta ajatellen järjestelmäkameran edut ovat pieni koko, laaja objektiivivalikoima, loistava hämärän sietokyky ja edullisempi hinta kuin perinteisissä elokuvakameroissa.
Mitä lisävarusteita videokuvaukseen tarvitsee?
Videokuvaus järjestelmäkameralla ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Suurimmat haasteet liittyvät kameran ulkomuotoon. Järjestelmäkameran muoto on videokuvausta ajatellen hieman kömpelö. Onhan järjestelmäkameran ergonomia kuitenkin mietitty puhtaasti valokuvaus edellä.
Modernien järjestelmäkameroiden sisäiset ominaisuudet ovat kuitenkin niin houkuttelevia, että monet kuvaajat ovat ottaneet järjestelmäkameran ja rakentaneet sen ympärille kattavan paketin lisävarusteita, joiden avulla videokuvauksesta tulee helpompaa. Tässä blogitekstissä ja rakennamme järjestelmäkamerasta pala palalta vakavan videotyökalun. Artikkelin alussa on Kameralabran tekemä opetusvideo rigin kasaamisesta.
Lue myös: Kattava opas videokuvauksen aloittamiseen
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Kehikko on rigin ensimmäinen rakennuspala
Järjestelmäkameran muodonmuutos kohti ammattimaista videokameraa alkaa *kehikosta. Tämä on yksinkertaisesti metallinen lisäosa, joka kiinnittyy kameran ympärille.
Kehikon avulla kameran ympärille on mahdollista sijoittaa lisävarusteita. Kehikko tarjoaa kymmeniä kiinnityspisteitä, joihin voidaan kiinnittää esimerkiksi mikrofoni tai monitori. Kameran kehikko helpottaa lisälaitteiden sijoittelua ja tarjoaa mahdollisuuden muokata lisävarusteiden määrää tilanteen mukaan. Kameran kehikkoa voi siis miettiä isomman videorigin perustuksina.
Kiinnityspisteiden lisäksi *kehikko antaa kameralle suojaa pieniltä kolhuilta ja vahingoilta.

Kahva parantaa kameran ergonomiaa
Kehikon avulla järjestelmäkameraan on lisäksi mahdollista liittää tukeva *kahva, joka on kehikon jälkeen yleisin lisävaruste videokuvaukseen. Kahva parantaa huomattavasti kuvausergonomiaa ja mahdollistaa kuvan paremman vakautuksen. Kahva on erityisen hyödyllinen matalampia kuvakulmia varten.
Kehikon tavoin monista kahvoista löytyy lisää kiinnityspisteitä. Monet videokuvaajat tykkäävät esimerkiksi kiinnittää ulkoisen kuvausmonitorin kameran kahvaan. Tällä tavoin monitorin saa mahdollisimman lähelle ja sopivaan linjaan.
Lue myös: Näin kuvaat vakaata videokuvaa käsivaralla
Kahva on niin yleinen lisävaruste, että kauppojen hyllyille on ruvennut ilmestymään yhä monimutkaisempia kahvoja. Yksinkertaisimmat ovat pelkkää metallia, mutta näiden lisäksi löytyy edistyneempiä kahvoja, joissa on sisäänrakennettu nauhoitusnappula tai jopa paikka ssd-kiintolevylle. Tässä on muutama esimerkki yleisimmistä kuvauskahvoista:
• Metallinen kuvauskahva salamakengällä
• Nato -kiinnityksellä oleva kuvauskahva
• Yleispätevä puinen sivukahva

Ulkoinen monitori helpottaa videokuvan tarkkailua
Kehikon ja kahvan avulla meillä on jo nyt käsissämme huomattavasti valmiimpi paketti videokuvauksen aloittamiseen. Seuraava hyödyllinen hankinta on *ulkoinen monitori. Näiden kolmen lisävarusteen avulla olemme tehneet järjestelmäkamerasta vakavan videotyökalun suhteellisen edullisesti.
Ulkoisen monitorin suurin hyöty on mahdollisuus tarkkailla kuvattavaa materiaalia tarkemmin. Isommalta näytöltä näkee tarkennuksen onnistumisen luotettavammin ja pystyy esimerkiksi arvioimaan valotusta paremmin.
Lisäksi monissa ulkoisissa monitoreissa on monia avustavia ominaisuuksia, kuten focus peaking tai false color. Nämä edistyneemmät työkalut puuttuvat monista järjestelmäkameroista, joten ulkoinen monitori tuo mukanaan myös monia hyödyllisiä ominaisuuksia videokuvaukseen.
Ulkoinen monitori voidaan kehikon avulla kiinnittää ergonomisempaan kulmaan kuin kameran oma takanäyttö. Tällä tavalla kuvattavaa materiaalia pystyy tarkkailemaan vaikka kamera olisi esimerkiksi gimbaalin nokassa tai maan tasolla. Run and gun -tyyliseen videokuvaukseen soveltuu hyvin viisi tuumainen lisänäyttö. Jos taas tekee videoita rauhallisemmalla tahdilla, niin voi seitsemän tuumainen tai jopa sitä isompi monitori olla kätevä. Tässä on muutama esimerkki suosituista monitoreista eri hintaluokissa:
• Feelworld F5 Pro
• Atomos Shinobi
• SmallHD Focus
Vintage objektiivien käyttö videokuvauksessa
Elokuvallisella ilmaisussa ei aina tavoitella sitä terävintä mahdollista jälkeä. Itse asiassa monet videokuvaajat pitävät liian terävää kuvaa turhan digitaalisena. Moni ajattelee, että pykälää pehmeämpi videokuva tuo mukanaan orgaanisen ja enemmän filmiä muistuttavan lopputuloksen.
Yksi keino saada videokuvan pykälää persoonallisempi estetiikka on käyttää vintage objektiiveja. Usein vintage objektiivin tuovat kuvan väreihin, kontrastiin ja bokehiin ripauksen sellaisia ominaisuuksia, joita on vaikea toistaa moderneilla objektiiveilla.
Useimmat vintage objektiivit on rakennettu kestävistä ja ja laadukkaista materiaaleista. Kun taas varsinkin edulliset nykyaikaiset objektiivit ovat useimmiten täynnä muovia.
Lue myös: Bokehnaattori nimeltään Helios-44
Lisäksi vintage objektiivit ovat huomattavasti edullisempia kuin vastaavat modernit objektiivit. Tämä voi olla houkuttelevaa etenkin aloitteleville videokuvaajille. Kaiken kaikkiaan vintage-objektiivit ovat suosittuja videokuvauksessa niiden ainutlaatuisen ilmeen, laadukkaan rakenteen, mielenkiintoisen bokehin ja edullisen hinnan vuoksi.
Suosittuja vintage objektiiveja videokuvaukseen on esimerkiksi:
• Helios 44
• Canon FD-sarja
• Nikon Ai-S
• Pentax Super Takumar

Follow focus auttaa sulavassa tarkennuksessa
Follow focus on ammattimaisessa videokuvauksessa käytetty apuväline, jonka avulla säädetään kameran tarkennusta. Follow focus koostuu kahdesta osasta: hihnasta, joka kiinnitetään objektiivin tarkennusrenkaaseen ja pyörästä, jota käytetään hihnan kiertämiseen.
Follow focuksen avulla kuvaaja voi käyttää pyörää ohjatakseen objektiivin tarkennusta ilman, että hänen täytyy koskea tarkennusrenkaaseen suoraan. Tämän ansiosta kuvausote on mahdollista pitää vakaampana ja pystymme käyttämään manuaalitarkennusta helpommin.
Harmaasuodin on oleellinen lisävaruste videokuvauksessa
Videokuvauksessa suljinajan tulisi olla tupla kuvataajuudesta. Tämä sääntö takaa videokuvaan luonnollisen liikkeen ja antaa parhaan lopputuloksen. Eli jos kuvaamme videokuvaa 25 ruutua sekunnissa nopeudella, tulisi suljinajan olla 1/50.
Tästä syystä laadukkaan videon tekeminen järjestelmäkameralla vaatii usein *harmaasuotimien, eli ND-filttereiden käyttöä. Harmaasuodin on objektiivin eteen tuleva lasi, jonka ideana on vähentää valon määrää. Tämä on monissa tilanteissa oleellista, jotta voimme kuvata sopivalla suljinajalla ja suurella aukolla, ilman että videokuva palaa puhki.
Harmaasuotimen avulla saamme enemmän pelivaraa valotuksen hallitaan videokuvauksen yhteydessä. Harmaasuotimia on olemassa eri voimakkuudella. Mitä vahvempi harmaasuodin, sen vähemmän valoa se päästää läpi.
Määrättyjen voimakkuuksien lisäksi on olemassa *säädettäviä harmaasuotimia, joissa läpi pääsevän valon määrää voidaan hallita suodinta pyörittämällä. Säädettävät harmaasuotimet ovat erityisen käteviä videokuvauksessa. Säädettävät harmaasuotimet ovat usein kalliimpia kuin vakioidut versiot.
Äänen tärkeys videossa
Ääni on tärkeä osa videota, koska se lisää elokuvaan realismia ja autenttisuutta. Hyvin toteutettu ääni voi lisätä videon tunnelmaa ja tehdä siitä vielä vakuuttavamman.
Lisäksi ääni voi auttaa katsojaa ymmärtämään, mitä tapahtuu videolla ja auttaa heitä seuraamaan tarinaa. Sanotaan, että katsoja jaksaa katsoa huonoa kuvaa, kunhan ääni on kunnossa. Siksi on tärkeää huolehtia, että videon ääni on laadukas ja korkeatasoinen.
Millainen mikrofoni kannattaa valita?
Sopivan mikrofonin valinta riippuu hyvin paljon omista tarpeista ja budjetista. Aloittelijan kannattaa tarkkaan miettiä omia tarpeitaan ja hankkia yksi mahdollisimman lähelle tätä vastaava mikrofoni.
Ylhäältä löytyy Videoneuvoksen tekemä video, jolla käydään läpi viisi vinkkiä äänen tallennusta varten. Kannattaa katsoa tämä ja ottaa audio kerralla haltuun. Yleisimmät vaihtoehdot äänen tallennukseen on:
- Haulikkomikrofonit (yleispätevä)
- Nappimikit (haastattelut ja vlogit)
- Erilliset äänitallentimet (nauhoittaminen ja erillinen tallennus)
- Studiomikrofonit (voice-overin ja podcastin nauhoitus)

Videokuvaukseen vaaditaan nopea muistikortti
Videon tallentaminen vie paljon tilaa muistikortilta, joten on tärkeää valita riittävän suuri muistikortti. Se miten iso muistikortti kannattaa hankkia riippuu kuvanlaadusta, tallennusajasta ja videon resoluutiosta. Yleisesti ottaen kuitenkin 64 GB tai enemmän on hyvä valinta useimpiin tarpeisiin.
Videon tallentamisessa tarvitaan nopea ja vakaa kirjoitusnopeus, jotta tallennus ei katkea kesken kaiken. Tämä on erityisen tärkeä ottaa huomioon, jos haluaa kuvata kameran parasta mahdollista laatua, kuten esimerkiksi 4K-videokuvaa. Nopea *muistikortti mahdollistaa sujuvan videon tallentamisen ilman katkoja tai kuvan nykimistä.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.