Vlogien tekeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman yksinkertaisella kalustolla. Vloggaamiseen soveltuu hyvin mikä tahansa moderni älypuhelin. Vlogien kuvaamisessa pääsee hyvin alkuun ilman kallista järjestelmäkameraa. Tärkeintä on aloittaa ja sitä kautta kerryttää kokemusta kuvaamisesta, tarinankerronnasta ja kameralle esiintymisestä.
Laadukas ääni on tärkeintä vlogeissa
Sanotaan, että ihmiset jaksat paremmin katsoa heiluvaa kuvaa, kuin kuunnella huonoa ääntä. Hyvä äänenlaatu on ehdottomasti vlogien tärkein tekninen seikka.
Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.
Nappimikki on helpoin tapa hoitaa ääni kuntoon
Nappimikki on edullisin tapa saada vlogeihin laadukasta ääntä. Nappimikki on pieni, mutta laadukas mikrofoni, joka kiinnitetään vaatteisiin pienellä klipsillä.
Tämä tarkoittaa, että ääni tallentuu läheltä sen alkuperäistä lähdettä, joka suoraan tuottaa paremman äänenlaadun. Erillisen nappimikin käyttö myös vähentää häiritsevää taustamelua huomattavasti.
Nykyään markkinoilla on olemassa nappimikkeja, jotka on suoraan tarkoitettu mobiililaitteille, kuten esimerkiksi *Roden SmartLav+.
Lisäksi on olemassa mobiililaitteille tarkoitettuja nappimikkejä, joissa on suoraan *Lightning tai *USB-C liitäntä. Nappimikkiä kutsutaan usein myös nimellä kaulusmikrofoni, joka suoraan kertoo mikin asettelusta.
Miten saan vlogeihin äänen langattomasti?
Mikäli on kyllästynyt piuhoihin tai haluaa suoraan langattoman ratkaisun äänen tallentamiseen, niin on hyvä tutustua *Rode Wireless Go -pakettiin.
Tämä vloggaajille ja mobiilijournalisteille suunnattu setti on yksi helpoimmista tavoista päästä käsiksi langattomaan ääneen.
Millainen puhelin soveltuu vlogien kuvaamiseen?
Vlogien tekeminen kannattaa aloittaa sillä kalustolla mitä sinulla jo on. Hyvä vlogi ei ole laitteista kiinni. Vlogien kuvaamiseen soveltuu hyvin mikä tahansa moderni älypuhelin. Uuden puhelimen sijaan, kannattaa alkuun varmistaa, että äänenlaatu on hyvällä tasolla ja keskittyä tarinnankerrontaan.
Modernit älypuhelimet soveltuvat vlogien kuvaamiseen erinomaisesti, sillä niissä on hyvä kuvanlaatu ja automaattitarkennus. Lisäksi puhelimet ovat helppokäytöisiä ja kevyitä, joka mahdollistaa vlogien ahkeramman kuvaamisen.
Monet ylipuhelimet kykenevät tallentamaan videota jopa 4K tarkkuudella. Tämä ominaisuus ei usein kuitenkin ole vakiona käytössä, joten kannattaa käydä puhelimen valikoissa varmistamassa, että tallentaa haluamaansa formaattia.
Jos kuitenkin harkitset uuden puhelimen ostamista pelkkien vlogien tekemiseen, niin suosittelisin valitsemaan puhelimen, jossa tallennustilaa on pykälää enemmän. Tällä tavalla kuvatut videotiedostot, eivät jatkuvasti ole täyttämässä puhelimen sisäistä muistia. Pidemmät videotiedostot vievät puhelimesta yllättävän paljon tallennustilaa.

Älypuhelinpidike
Vlogien sulavaa tekemistä ajatellen on hyvä muistaa, että puhelin on monissa tilanteissa kätevää laittaa jalustalle. Tämä mahdollistaa monipuolisempien kuvakulmien käytön ja vapautta kädet. Jalustan käyttö myös varmistaa, että kuva ei heilu ja tekee lopullisten videoiden katsomista nautinnollisempaa.
Puhelimen kiinnittäminen onnistuu esimerkiksi tällaisella *älypuhelinpidikkeellä. Kyseissä pidikkeessä on pohjassa standari 1/4″ ruuvikierre, joten sen pystyy kiinnittämään mihin tahansa tavalliseen jalustaan. Tähän kyseiseen *Manfrotton puhelinpidikkeeseen puhelimen voi kiinnittää vaaka- ja pystysuuntaan, joten sillä onnistuu luontevasti myös sosiaalisen median pystyvideot.

Gorillapod on kätevä jalusta vlogien kuvaamiseen
Jatkuvasti tärisevän videon katsominen käy raskaaksi, jonka takia vlogien tekemisessä on hyvä käyttää jalustaa. Perinteinen valokuvaukseen tarkoitettu jalusta voi kuitenkin monissa tilanteissa olla turhan raskas, jonka takia monet tubettajat suosivat gorillapod -tyylistä jalustaa.
Gorillapod on kevyt jalusta, jonka pystyy taipuvien jalkojensa ansiosta pystyttämään nopeasti. Vlogien tekemiseen toimii esimerkiksi hyvin Jobyn Gorillapod 1k, jonka kantama on 1 kg. Tässä kyseissä setissä on päädyssä kuulapää, johon saa esimerkiksi helposti kiinnitettyä yllä olevan älypuhelinpidikkeen.
Mikäli haluaa vielä kevyemmän ratkaisun, niin Jobylla on olemassa myös *Griptight One GP -niminen kännykkäjalka. Tässä tuotteessa on pöytäjalusta, pidike ja bluetooth kaukolaukaisin samassa paketissa.
Varavirtalähde
Videon kuvaaminen on puhelimelle suhteellisen raskas prosessi, jonka takia se myös kuluttaa virtaa melko nopeasti. Etenkin pitkien videoklippien kuvaaminen voi tyhjentää akkua ripeästi verrattuna puhelimen tavalliseen käyttöön. Suomen kylmässä ilmassa tämä ilmiö tulee vielä selkeämmäksi.
Tästä syystä ahkeraan vloggaamiseen on hyvä hankkia varavirtalähde, eli power bank. Esimerkiksi tämän *Ankerin varavirtalähteen avulla puhelimen voi ladata viisi kertaa.
Selfietikun avulla saa lisää ulottuvuutta
Pienen jalustan lisäksi selfietikku voi olla kätevä lisävaruste vlogien kuvaamiseen. Selfietikun suurin etu on ulottuvuus ja sen tuomat mahdollisuudet kuvakulmien suhteen. Selfietikun avulla saa helposti tehtyä korkeampi kuvakulmia ja vietyä etukameraa kauemmaksi omista kasvoista.
Mikä editointiohjelma soveltuu vlogien leikkaamiseen?
Näiden varusteiden lisäksi vlogien julkaisu vaatii videoiden leikkaamista ja koostamista. Davinci Resolve on laaja, mutta ilmainen videoeditori, joka soveltuu vlogien editointiin hyvin.
Ohjelmasta löytyy myös maksullinen Studio-versio, mutta suurimmalle osalle peruskäyttäjistä Resolven ilmainen versio riittää enemmän kuin hyvin.
Resolven kohdalla ei kannata antaa hinnan hämätä. Kyseessä on pro-tason ohjelma, vaikka siinä ei ole hintalappua. Davinci Resolven avulla vlogeihin voi lisätä ääntä, tekstiä, efektejä, värimäärittelyä ja vakautta täriseviä klippejä.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.