Vinkit puhelimella kuvaamiseen: näin saat enemmän irti kännykästä

puhelinkuvaus, kännykkäkuvaus

Valokuvauksessa pääsee yllättävän pitkälle alkuun pelkällä puhelimella. Suosittelenkin lämpimästi tutustumaan niihin mahdollisuuksiin mitä puhelimesi tarjoaa ennen ensimmäisen kameran ostamista.

Monet perusasiat, mitkä liittyvät kuvien rajaamiseen ja elementtien hallintaan, ovat täysin saavutettavissa kamerapuhelimella. Tässä jutussa on koottu muutamia vinkkejä siihen, miten saat enemmän irti puhelimestasi.

puhelimella kuvaaminen, kännykkäkuvaus

Panoraamakuvauksen hyödyntäminen puhelimella

Kamerapuhelimissa on mukana panoraamatoiminto, jonka avulla maisemakuviin saa lisää laajuutta. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä, että tätä toimintoa voi hyödyntää myös pystysuunnassa. Pystypanoraamalla saat perinteiseen pystykuvaan enemmän kuvasisältöä.

Tämä yllä olla oleva esimerkkikuva on otettu iPhonen panoraamatoiminnolla. Jälkikäsittelyssä kuvan huippuvaloja ja kontrastia on laskettu -12 sekä varjoja nostettu +12. Kuvaan on lisätty valmis filtteri VSCO -ohjelmalla.

2a Suora Kamerakoulu-IRuuska-1
kännykkäkuvaus, puhelin, puhelimella kuvaaminen

Hyvä kuvausote on tärkeä puhelimella

Kuvaamalla kädet suorana saat tukevamman otteen, jolloin horisontti pysyy suorassa. Tämä kikka toimii sekä sivu- että pystysuunnassa. Jos tosin kuvaat toiminnolla sisätiloissa, tai lähellä sijaitsevia rakennuksia ja puita, kannattaa puhelin pitää mahdollisimman paikallaan.

Silloin suorilla käsillä kuvaaminen voi vääristää kuvaa. Tällöin puhelinta kannattaa pyöritellä paikallaan lähellä kehoa, joka vaatii pientä sorminäppäryyttä.

macro, kuvaus, puhelimella, kännykkäkuvaus

Makrokuvaaminen puhelimella

Useimmissa kamerapuhelimissa on laajakulmalinssi ja lyhyt tarkennusetäisyys, mikä tekee siitä otollisen välineen makrokuvaukseen. Voit saada tavanomaisesta kuvasta paljon hienomman kuvaamalla esimerkiksi kukkaa lähikuvaustoiminnolla. 

Siirrä puhelin lähelle kuvattavaa elementtiä. Kun kamera on tarpeeksi lähellä, tökkää puhelimen näytössä tarkoittamaasi elementtiä. Iphonessa kamera sijaitsee puhelimen takakannen yläreunassa. Kuvan esimerkissä käänsin puhelimen jopa ylösalaisin, jotta sain kuvaan vielä matalamman kuvakulman.

macro, ylivalotus, alivalotus, tekniikka, kamera, puhelin, kännykkäkuvaus

Valotuksen hallinta puhelimella

Kuvien valotusta voi säätää jälkikäteen joko Instagramissa tai kameroiden muokkaustyökaluilla. Usein jälkisäädöt kuitenkin heikentävät kuvanlaatua.

Välttääksesi laadun heikkenemmisen, voit ylivalottaa tai alivalottaa kuvan jo kamerassa halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Iphonessa tämä tapahtuu napauttamalla sopivaa kohtaa kuva-alasta ja pyyhkäisemällä sormella ylös- tai alaspäin.

ylivalotus, alivalotus, tekniikka, kamera, puhelin, kännykkäkuvaus
ylivalotus, alivalotus, tekniikka, kamera, puhelin, kännykkäkuvaus

Kuvankäsittely puhelimella

Voit käsitellä puhelimella otettuja kuvia Instagramilla tai VSCO:lla. Sovellusten muokkaustyökaluissa on varjo- ja huippuvalosäädöt sekä mittava määrä eri filttereitä, jotka mahdollistavat paljon.

Ainakin iPhone tekee kuvista joskus niin kontrastikkaita, että olen pehmentänyt kuvaa vähentämällä kontrastia ja lisäämällä varjovaloa. Filtteri tuo silloin luonnollisemman vaikutelman, eikä kuvasta tule ylikäsiteltyä vaikutelmaa. Filtteriä asettaessa voit myös päättää kuinka vahvasti haluat efektin vaikuttavan.

Vinkit toimivat kaikissa puhelinmerkeissä

Vaikka tarinan esimerkeissä on käytetty iPhonea, nämä vinkit ovat yleispäteviä muidenkin valmistajien puhelimiin. Ohjelmistojen toiminnot saattavat hieman erota toisistaan, mutta useimmista Android-puhelimista löytyy panoraamatoiminto, makrotarkennus sekä yli/alivalotustominto.

Parhaiten toiminnot oppii rohkeasti kokeilemalla tai tarttumalla tarvittaessa ohjekirjaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *